Glavnu riječ u razvoju Java kurikuluma već godinama vodi Oracle nudeći niz specijalističkih Java treninga i diljem svijeta prepoznatu Java certifikaciju.

Java je objektno orjentirani programski jezik razvijen u kompaniji Sun Microsystems početkom 1990-tih. Java je programski jezik koji je nezavisan od operativnog sistema, baziran na C++-u, ali sa pojednostavljenom sintaksom, stabilnijim runtime sustavom i pojednostavljenom kontrolom memorije.

Java tehnologija je postala kompletan softverski ekosustav koji nudi različite vrijednosti različitim korisnicima u ovisnosti o njihovim potrebama.

Danas Java tehnologija nudi developerima izbor od 3 izdanja Java platforme u ovisnosti od njihovih potreba, a to su sljedeće:

  1. Java tehnologija u osobnim računalima (Java Standard Edition – Java SE)
    Java Standard Edition je razvijen prvenstveno za razvijanje sigurnih i portabilnih aplikacija za desktop platforme uključujući Macintosh, Linux, Microsoft Windows i Sun Solaris. Portabilnost je tu glavna značajka, jer u današnjim heterogenim okruženjima kompatibilnost Java rješenja u odnosu na ciljanu platformu je izvrstan adut.
  2. Java tehnologija u srednjim i velikim poslovnim sustavima (Java Enterprise Edition – Java EE)
    Java Enterprise Edition prvenstveno je namijenjen za srednje i visoko kopleksna poslovna rješenja. J2EE je skup ogromnog broja frameworka i tehnologija (JSP, Servlets, EJB…) koji razvoj kompleksnih rješenja čine jednostavnijim.
  3. Java tehnologija u mobilnim i malim uređajima (Java Micro Edition – Java ME)
    Java Micro Edition je rješenje koje developerima pruža robusno i fleksibilno okruženje za izradu aplikacija namijenjenih mobitelima i raznim drugim pametnim uređajima („smart devices“). Java Micro Edition developerima pruža fleksibilno radno okruženje, visoku sigurnost, ugrađene mrežne protokole i podršku za mrežne i lokalne aplikacije.

Java SE

Java EE

Java ME