Uvod

Professional Scrum Developer – PSD je trodnevni intenzivni tečaj na kojem polaznici uče kako isporučivati kvalitetan softver korištenjem Scruma u sinergiji s agilnim i DevOps praksama. Izvodi se kao kombinacija teorije i praktičnih vježbi u timskom okruženju i namijenjen je razvojnim timovima s osnovnim znanjem Scruma, uključujući njihove Scrum Mastere i Product Ownere.Polaznici tečaja na interaktivan način uče o komponentama, vrijednostima i principima Scruma, istovremeno usvajajući primjenu modernih DevOps tehničkih i inženjerskih praksi. Praktično radeći u Scrum timovima na studiji razvoja realističnog softverskog proizvoda, oni uviđaju kako DevOps prakse prirodno nadopunjuju Scrum i osiguravaju kontinuiranu isporuku gotovih inkrementa proizvoda. Tečaj stavlja naglasak na prevladavanje uobičajenih izazova prilikom rješavanja složenih problema, suradnju unutar i preko granica Scrum tima, samoorganizaciju i kontinuirano poboljšavanje tima kao bitne elemente u savladavanju Scruma.

Trening uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Developer (PSD I).

Sadržaj

 • Razumijevanje i primjena Scrum okvira (Scrum Framework): teorija empiricizma, Scrum uloge, događaji i artefakti, vrijednosti Scruma.
 • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, samoorganizirajući timovi, timska suradnja.
 • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje listom stavki za proizvod (Product Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima.
 • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: Agilni pristup oblikovanju softverske arhitekture (Emergent Software Development), upravljanje tehničkim rizicima, kontinuirana integracija (Continuous Integration – CI), kontinuirana isporuka (Continuous Delivery – CD), optimizacija toka posla i otklanjanje nepotrebnih aktivnosti.
 • Kontinuirana briga o poboljšanju kvalitete proizvoda: definicija “gotovosti” (Definition of Done), tehnike procjenjivanja, upravljanje tehničkim dugom, automatizirano testiranje, Test Driven Development, Test Shift Left, recenzija kôda (Code Review).
 • Scrum u praksi: uvođenje i održavanje Scruma u timovima i organizaciji, prepoznavanje i otklanjanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum tima.
 • Upotreba integriranih DevOps alata: liste stavaka (Backlogs), ploča sa stavkama (Board), sustav za verzioniranje (Version Control), upravljanje izgradnjom i isporukom (Build and Release Management).

Za koji certifikat te priprema

Scrum.org certifikat Professional Scrum Developer (PSD I) 

Napomena: Trening uključuje jedan vaučer za polaganje ispita. U slučaju da polaznik izađe na ispit unutar 14 dana po završetku tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobit će pravo na besplatni drugi pokušaj polaganja ispita.

Vezani proizvod

Professional Scrum Foundations Training – PSF

Članovi razvojnih timova će najviše profitirati ukoliko sudjeluju na PSF i PSD tečaju, jer će na prvom steći ili obnoviti temeljna znanja o Scrumu, koja će na drugom dodatno utvrditi i nadopuniti znanjima o upotrebi komplementarnih agilnih i DevOps inženjerskih praksi i alata na Scrum projektima.

Kome je namijenjeno

Svim članovima Scrum razvojnog tima: arhitektima, analitičarima, razvojnim inženjerima, razvojnim inženjerima za baze podataka, testerima, inženjerima u odjelu operacija i drugima, uključujući Scrum Mastere i Product Ownere. Fokus je na timu kao cjelini i njegovoj sposobnosti korištenja tehnologije za isporuku inkrementa “gotovog” proizvoda u svakom sprintu. Izvrstan je izbor za cijele razvojne timove koji se susreću s izazovima rada po Scrumu, a istovremeno imaju problema s odabirom i korištenjem odgovarajućih tehničkih praksi i alata.

Preduvjeti

Tečaj Professional Scrum Foundations Training – PSF ili poznavanje osnoca Scruma. Preporučujemo polaznicima da prouče Vodič za Scrum čak i ako već rade u Scrum timu, podrobnije se upoznaju s temama tečaja i polože Scrum Open Scrum Developer Open besplatne online ispite.

Cilj tečaja je naučiti polaznike sinergiji Scrum i DevOps principa i praksi uz njihovu praktičnu primjenu na studija slučaja koja je dostupna u 4 različite tehnologije (.Net, .Net Core, Java, Python). Organizatori će se pobrinuti da u grupi ima dovoljno polaznika sa znanjem programiranja kako bi bilo moguće raditi na studiji slučaja. Polaznici bez ili s drugačijim tehničkim predznanjem će zbog toga moći biti punopravni članovi timova jer će se baviti drugim aktivnostima poput igranja uloge Scrum Mastera, analize zahtjeva, procjenjivanja, testiranja, pripreme osvrta sprinta, oblikovanja kanala za izgradnju i isporuku, itd.

Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno ponijeti vlastito računalo.

Što ćeš naučiti

Polaznici se na početku samoorganiziraju u Scrum timove i trener im predstavlja studiju slučaja razvoja softverskog proizvoda, u kojoj on igra ulogu dionika i definira zahtjeve. Timovi kroz niz praktičnih Sprintova primjenjuju Scrum postupno savladavajući:

 • Implementaciju uloga (Product Owner, Scrum Master, Development Team), rad s artefaktima (Product Backlog, Sprint Backlog, Increment) i upravljanje događajima (Sprint Planning, Daily Scrum, Sprint Review, Sprint Retrospective).
 • Tehnike procjenjivanja, timsku definiciju “gotovosti” (Definition of Done), razjašnjavanje korisničkih zahtjeva.
 • Odabrane DevOps tehničke i inženjerske prakse koje nadopunjuju Scrum: recenzija kôda (Code Review), automatizirano testiranje i isporuka, upravljanje greškama i tehničkim dugom.
 • Samoorganizaciju, izazove rada u timu, procjenjivanje i podjelu posla.
 • Primjenu Scrum vrijednosti i teorije empirizma.

Kontinuirano se radi osvrt na praktičnu primjenu Scruma i DevOps praksi od strane timova i preporuke za poboljšanja, kao i aktivna rasprava o konkretnim svakodnevnom problemima polaznika.

O treneru

Ana Roje Ivančić je konzultant za DevOps i Agile i specijalist za Azure DevOps (ex VSTS/TFS) s preko 15 godina iskustva na polju profesionalnog razvoja softvera. Uvjerena je da pomno odabrana kombinacija agilnih i inženjerskih praksi te integriranih alata pomaže organizacijama ostvariti kontinuiranu isporuku vrijednosti svojim korisnicima. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, ATD, DevArena, ALM Days, NT Konferenca, Basta!) te tehnološke treninge prilagođene klijentima. Sudjelovala je na raznim svjetskim konferencijama (DevOps Enterprise Summit, DockerCon , Agile, ALM Forum, Build). Nositelj je Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za razvojne tehnologije i licencirani je Scrum.org Professional Scrum Trainer (PST). Posjeduje niz Scrum i Microsoftovih industrijskih certifikata. Diplomirani je inženjer matematike i računarstva te magistar ekonomskih znanosti.
Ana je predavač/trener u Algebri za PSF i PSD treninge.

 

Ognjen Bajić je DevOps konzultant i Professional Scrum Trainer s više od 20 godina iskustva u profesionalnom razvoju softvera. Specijaliziran je za Microsoft ALM/DevOps i radi s Team Foundation Serverom (TFS) i Visual Studio Team Services (VSTS) od 2004.
Ognjen pomaže timovima i organizacijama kod uvođenja agilnih alata i praksi, automatizacije i optimizacije razvojnih procesa te da ostvare izvrsnost u kontinuianoj isporuci i DevOpsu. U radu s timovima, uz fokus na tri aspekta DevOpsa, ljude, procese i alate, vodi ih kod uvođenja profesionalnih razvojnih praksi.
Predavao je na nizu konferencija (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca, Windays) i radionica. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio i razvojne tehnologije. Posjeduje niz certifikata: PSM I i II, PSD, MCSD: ALM, MCTS:TFS, MCSD.NET, PMP.
Ognjen je predavač/trener u Algebri za PSF i PSD treninge.

Rezerviraj svoje mjesto u učionici

 • Saznaj cijenu u svom Algebra centru:

  Rezerviraj mjesto u učionici

 • 3 dana, 24 sata
 • 3 dana u nizu, 09:00 – 17:00 sati
 • Način izvođenja: Učionica
 • Dodatni USP-ovi: Certifikacijski ispit za Scrum.org certifikat Professional Scrum Developer (PSD I), ručak, kava, nastavni materijal, poklon