Uvod

Professional Scrum Foundations – PSF je dvodnevni intenzivni tečaj na kojem se stječu temeljna znanja potrebna za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma u svakodnevnoj praksi. Izvodi se kao kombinacija teorije i praktičnih vježbi u timskom okruženju i namijenjen je svima koji sudjeluju u procesu razvoja proizvoda ili imaju dodira s timovima, bez obzira na njihovo predznanje.

Polaznici tečaja na interaktivan način uče o komponentama, vrijednostima i principima Scruma. Istovremeno se imaju priliku organizirati u Scrum timove i u nizu sprinteva izgrađivati realističan proizvod. Tečaj stavlja naglasak na prevladavanje uobičajenih izazova prilikom rješavanja složenih problema, suradnju unutar i preko granica Scrum tima te samoorganizaciju kao bitne elemente u savladavanju Scruma.

Trening uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I).

Sadržaj

 • Razumijevanje i primjena Scrum okvira (Scrum Framework): teorija empiricizma, Scrum uloge, događaji i artefakti, vrijednosti Scruma.
 • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, samoorganizirajući timovi, timska suradnja.
 • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje listom stavki za proizvod (Product Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima.
 • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: definicija “gotovosti” (Definition of Done), tehnike procjenjivanja, kontinuirana briga o kvaliteti proizvoda.
 • Scrum u praksi: uvođenje i održavanje Scruma u timovima i organizaciji, prepoznavanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum tima.

Za koji certifikat te priprema 

Scrum.org certifikat Professional Scrum Master l (PSM I)

Napomena: Trening uključuje jedan vaučer za polaganje ispita. U slučaju da polaznik izađe na ispit unutar 14 dana po završetku tečaja i ne ostvari prolazni rezultat od 85%, dobit će pravo na besplatni drugi pokušaj polaganja ispita.

Vezani proizvod

Professional Scrum Developer Training – PSD

Članovi razvojnih timova će najviše profitirati ukoliko sudjeluju na PSF i PSD tečaju, jer će na prvom steći ili obnoviti temeljna znanja o Scrumu, koja će na drugom dodatno utvrditi i nadopuniti znanjima o upotrebi komplementarnih agilnih i DevOps inženjerskih praksi i alata na Scrum projektima.

Kome je namijenjeno

Svima koji žele iskusiti kako se radi u skladu sa Scrumom, bilo da se radi o članovima timova ili dionicima proizvodnog procesa koji direktno ili indirektno s njima surađuju. Izvrstan je izbor za početnike i one koji razmišljaju o uvođenju Scruma u svoju organizaciju. Iskusnijima može pomoći osvježiti i utvrditi znanje o praktičnoj primjeni Scrum komponenata, razmotriti kako njihovi timovi trenutno koriste Scrum i uskladiti njihov rad s preporukama.

Na tečaju se također usvajaju temeljna znanja potrebna za pohađanje daljnjih Scrum.org tečajeva fokusiranih na pojedinačne Scrum uloge: Professional Scrum Product Owner (PSPO)Professional Scrum Master (PSM) i Professional Scrum Developer (PSD).

Preduvjeti

Prethodno znanje nije potrebno. No polaznici će najviše profitirati od tečaja ako unaprijed prouče Vodič za Scrum i podrobnije se upoznaju s temama tečaja.

Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno ponijeti vlastito računalo.

Što ćeš naučiti

Polaznici se na početku samoorganiziraju u Scrum timove i trener im predstavlja studiju slučaja razvoja proizvoda, u kojoj on igra ulogu dionika i definira zahtjeve. Timovi kroz niz praktičnih Sprintova primjenjuju Scrum postupno savladavajući:

 • Implementaciju uloga: Vlasnik proizvoda (Product Owner), Scrum Master, razvojni tim.
 • Rad s artefaktima: popis stavki za proizvod (Product Backlog), popis stavki za Sprint (Sprint Backlog), inkrement.
 • Upravljanje događajima: planiranje Sprinta, dnevni Scrum sastanak (Daily Scrum), pregled Sprinta (Sprint Review), osvrt na Sprint (Sprint Retrospective).
 • Tehnike procjenjivanja, timsku definiciju “gotovosti” (Definition of Done), razjašnjavanje korisničkih zahtjeva.
 • Samoorganizaciju, izazove rada u timu, procjenjivanje i podjelu posla.
 • Primjenu Scrum vrijednosti i teorije empirizma.

Kontinuirano se radi osvrt na praktičnu primjenu Scruma od strane timova i preporuke za poboljšanja, kao i aktivna rasprava o konkretnim svakodnevnom problemima polaznika.

O treneru

Ana Roje Ivančić je konzultant za DevOps i Agile i specijalist za Azure DevOps (ex VSTS/TFS) s preko 15 godina iskustva na polju profesionalnog razvoja softvera. Uvjerena je da pomno odabrana kombinacija agilnih i inženjerskih praksi te integriranih alata pomaže organizacijama ostvariti kontinuiranu isporuku vrijednosti svojim korisnicima. Redovito drži predavanja na domaćim i stranim konferencijama (WinDays, ATD, DevArena, ALM Days, NT Konferenca, Basta!) te tehnološke treninge prilagođene klijentima. Sudjelovala je na raznim svjetskim konferencijama (DevOps Enterprise Summit, DockerCon , Agile, ALM Forum, Build). Nositelj je Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za razvojne tehnologije i licencirani je Scrum.org Professional Scrum Trainer (PST). Posjeduje niz Scrum i Microsoftovih industrijskih certifikata. Diplomirani je inženjer matematike i računarstva te magistar ekonomskih znanosti.
Ana je predavač/trener u Algebri za PSF i PSD treninge.

 

Ognjen Bajić je DevOps konzultant i Professional Scrum Trainer s više od 20 godina iskustva u profesionalnom razvoju softvera. Specijaliziran je za Microsoft ALM/DevOps i radi s Team Foundation Serverom (TFS) i Visual Studio Team Services (VSTS) od 2004.
Ognjen pomaže timovima i organizacijama kod uvođenja agilnih alata i praksi, automatizacije i optimizacije razvojnih procesa te da ostvare izvrsnost u kontinuiranoj isporuci i DevOpsu. U radu s timovima, uz fokus na tri aspekta DevOpsa, ljude, procese i alate, vodi ih kod uvođenja profesionalnih razvojnih praksi.
Predavao je na nizu konferencija (TechEd, Basta, ALM Days, NT Konferenca, Windays) i radionica. Od 2006. je nositelj Microsoftove titule Most Valuable Professional (MVP) za Visual Studio i razvojne tehnologije. Posjeduje niz certifikata: PSM I i II, PSD, MCSD: ALM, MCTS:TFS, MCSD.NET, PMP. Ognjen je predavač/trener u Algebri za PSF i PSD treninge.

Rezerviraj svoje mjesto u učionici

 • Saznaj cijenu u svom Algebra centru:

  Rezerviraj mjesto u učionici

 • 2 dana, 16 sati
 • 2 dana u nizu, 09:00 – 17:00 sati
 • Način izvođenja: Učionica
 • Certifikacijski ispit za Scrum.org certifikat Professional Scrum Master I (PSM I), ručak, kava, nastavni materijal, poklon