Naslovnica

Professional Scrum Foundations Training

Professional Scrum Foundations – PSF je dvodnevni intenzivni trening na kojem se stječu temeljna znanja potrebna za efikasno uvođenje i primjenu profesionalnog Scruma u svakodnevnoj praksi.

Izvodi se kao kombinacija teorije i praktičnih vježbi u timskom okruženju i namijenjen je svima koji sudjeluju u procesu razvoja proizvoda ili imaju dodira s timovima, bez obzira na njihovo predznanje.

Polaznici treninga na interaktivan način uče o komponentama, vrijednostima i principima Scruma. Istovremeno se imaju priliku organizirati u Scrum timove i u nizu sprinteva izgrađivati realističan proizvod. Trening stavlja naglasak na prevladavanje uobičajenih izazova prilikom rješavanja složenih problema, suradnju unutar i preko granica Scrum tima te samoorganizaciju kao bitne elemente u savladavanju Scruma.

 • Trening uključuje vaučer za polaganje ispita za stjecanje globalno priznatog Scrum.org certifikata Professional Scrum Master I (PSM I).

Što ćete naučiti

 • Implementaciju uloga: Vlasnik proizvoda (Product Owner), Scrum Master, razvojni tim.
 • Rad s artefaktima: popis stavki za proizvod (Product Backlog), popis stavki za Sprint (Sprint Backlog), inkrement.
 • Upravljanje događajima: planiranje Sprinta, dnevni Scrum sastanak (Daily Scrum), pregled Sprinta (Sprint Review), osvrt na Sprint (Sprint Retrospective).
 • Tehnike procjenjivanja, timsku definiciju “gotovosti” (Definition of Done), razjašnjavanje korisničkih zahtjeva.
 • Samoorganizaciju, izazove rada u timu, procjenjivanje i podjelu posla.
 • Primjenu Scrum vrijednosti i teorije empirizma.

Kome je namijenjeno

Svima koji žele iskusiti kako se radi u skladu sa Scrumom, bilo da se radi o članovima timova ili dionicima proizvodnog procesa koji direktno ili indirektno s njima surađuju. Izvrstan je izbor za početnike i one koji razmišljaju o uvođenju Scruma u svoju organizaciju. Iskusnijima može pomoći osvježiti i utvrditi znanje o praktičnoj primjeni Scrum komponenata, razmotriti kako njihovi timovi trenutno koriste Scrum i uskladiti njihov rad s preporukama. Na tečaju se također usvajaju temeljna znanja potrebna za pohađanje daljnjih Scrum.org tečajeva fokusiranih na pojedinačne Scrum uloge: Professional Scrum Product Owner (PSPO)Professional Scrum Master (PSM) i Professional Scrum Developer (PSD).

Preduvjeti

Prethodno znanje nije potrebno. No polaznici će najviše profitirati od tečaja ako unaprijed prouče Vodič za Scrum i podrobnije se upoznaju s temama tečaja. Radi se o interaktivnom tečaju s praktičnim vježbama za računalom, tako da je potrebno ponijeti vlastito računalo.

Nastavni plan

Pregledaj
 • Razumijevanje i primjena Scrum okvira (Scrum Framework): teorija empiricizma, Scrum uloge, događaji i artefakti, vrijednosti Scruma.
 • Razvoj ljudi i timova: Scrum uloge i odgovornosti, samoorganizirajući timovi, timska suradnja.
 • Agilni razvoj proizvoda: maksimiziranje isporučene vrijednosti proizvoda, upravljanje listom stavki za proizvod (Product Backlog), predviđanje i planiranje isporuka, odnos s dionicima i krajnjim korisnicima.
 • Profesionalni razvoj i isporuka proizvoda: definicija “gotovosti” (Definition of Done), tehnike procjenjivanja, kontinuirana briga o kvaliteti proizvoda.
 • Scrum u praksi: uvođenje i održavanje Scruma u timovima i organizaciji, prepoznavanje uobičajenih pogrešaka i nesporazuma unutar i izvan Scrum tima.