Naslovnica

Algebra i CARNet potpisali ugovor o školovanju nastavnika i ostalih djelatnika škola za razvoj digitalnih kompetencija i poticanje razvoja zajednice praktičara

U sklopu projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)” potpisan je ugovor između CARNeta i Algebre, o pripremi i provedbi edukacije ravnatelja, nastavnika, stručnih suradnika i administrativnih djelatnika škola u Republici Hrvatskoj. Algebra će tako, kao izvršitelj  usluga za pripremu, organizaciju i provedbu edukacije djelatnika u pilot školama te organizaciju i provedbu aktivnosti vezanih uz zajednicu praktičara, pridonijeti podizanju digitalnih kompetencija nastavnika osnovnih i srednjih škola te dodatno podržati izgradnju zajednica digitalno osposobljenih praktičara u nastavi, naročito u školama koje se trenutno ne ističu u tom području. Jučerašnjim sklapanjem ugovora s CARNetom, Algebra je potvrdila da već 18 godina postavlja najviše standarde u području digitalnog obrazovanja i e-learninga u ovom dijelu Europe te da je sposobna ponuditi najviši stupanj kvalitete modernog obrazovanja.

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Algebra potpisali su jučer ugovor kojim Algebra postaje izvršitelj jednog dijela aktivnosti u sklopu  projekta “e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola”, a u kojima će Algebrini stručnjaci pripremiti i organizirati edukacije svih korisnika projekta, što uključuje ravnatelje, nastavnike, stručne suradnike i druge uključene pojedince u školama. Radi se o provedbi prvog dijela edukacije koja je dio cjelokupnog obrazovnog programa za sustavni razvoj digitalnih kompetencija korisnika u školama koje su uključene u pilot projekt “e-Škole”, a čiji proces javne nabave je započeo u rujnu 2015. godine.

U sklopu ovog strateškog projekta predviđeno je ustrojavanje zajednice praktičara koja će osigurati održivost rezultata projekta i daljnji razvoj digitalne zrelosti škola kroz razmjene znanja, sadržaja i iskustva na svim razinama, a u cilju dodatnog povećanja učinkovitosti obrazovanja. Posebni će moduli edukacije, osim za nastavnike i spomenuto stručno osoblje, biti razvijeni i za savjetnike iz partnerskih ustanova poput Agencije za odgoj i obrazovanje i Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Zvonimir Stanic (CARNet) i Hrvoje Balen (Algebra)

“Svjesni smo važne i velike uloge koju u obrazovanju imaju nastavnici i drugo stručno osoblje u osnovnim i srednjim školama, a naročito u njegovoj nužnoj transformaciji kako bi ono bilo prilagođeno za digitalno doba. Kroz ovu komponentu projekta e-Škole, nastavnici i ostali sudionici projekta dobit će uz moderna znanja i vještine iz područja digitalnih tehnologija, i alate i platforme kojima će moći jačati zajednicu nastavnika koji se bave pojedinim STEM temama. U sklopu ugovora s CARNetom, Algebra na raspolaganje stavlja svoje vrhunske predavače i mentore od kojih neki, osim predavačkog iskustva, imaju i veliko iskustvo iz obrazovnog sustava, pa vjerujemo da će to biti dobitna kombinacija za sve pojedince uključene u projekt”, izjavio je Hrvoje Balen, član uprave Algebre.

Edukacija nastavnika u okviru ovog projekta provodit će se kombinacijom radionica u učionici i online nastave (e-learning) u obliku masovnih otvorenih online tečajeva (MOOC) i webinara. Nastavnici će biti educirani iz područja suvremene nastave uz pomoć tehnologije, korištenja videokonferencija u nastavi, korištenja alata za izradu digitalnih obrazovnih sadržaja, primjene interaktivnih mjernih uređaja u nastavi, Moodlea, Officea 365, sigurnosti na Internetu i problematike intelektualnog vlasništva na Internetu. Također će naučiti raditi s repozitorijem digitalnih obrazovnih sadržaja, aplikacijama e-Dnevnik i e-Matica, sustavom za upravljanje nastavom i općenito opremom koja se koristi u interaktivnim učionicama, što uključuje i tablete i hibridna računala. Programom je tako pokriven širok spektar znanja i vještina – od onih koja su važna za usmjeravanje učenika i njihov siguran rad na računalu pa do specifičnih znanja o tome kako se interaktivne, digitalne tehnologije mogu najbolje koristiti u nastavi.

U natječajnom elaboratu, koji je pripremalo više od 15 etabliranih stručnjaka, Algebra se posebno fokusirala upravo na poticaj razvoja zajednice praktičara među nastavnicima osnovnih i srednjih škola te je na ovaj segment aktivnosti stavljen velik naglasak. Tijekom provedbe aktivnosti organizirati će se dodatni skupovi na kojima će biti prezentirane najbolje prakse u primjeni računala u nastavi. Jedan dio ovih događanja odvijati će se lokalno, s ciljem aktivacije dodatnih nastavnika u zajednicu praktičara, ali uz mogućnost sudjelovanja svih drugih nastavnika putem webinara. Algebra je u provedbi ovih webinara predvidjela i gostovanje stranih predavača koji će prezentirati svoja iskustva najbolje prakse.

Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebre i voditelj pripreme ovog projekta sa strane Algebre istaknuo je: „Posebno smo sretni da ćemo u sklopu projekta imati priliku podržati razvoj zajednice praktičara, što prepoznajemo kao vrlo važnu komponentu cjelokupnog projekta razvoja digitalne zrelosti škola, te smo predvidjeli različite mehanizme za stimuliranje nastavnika na dijeljenje priprema za nastavu i digitalnih nastavnih sadržaja, kroz dodjelu priznanja za posebna postignuća i nagrađivanje najaktivnijih.“

Očekuje se da će svi nastavnici STEM (eng. Science, Technology, Engineering and Math) predmeta: matematike, fizike, biologije i kemije, te jedan dio ostalog školskog osoblja iz 150 pilot škola i predstavnika Agencija, krenuti na digitalna usavršavanja već ove jeseni. Svladavati će nove vještine kroz niz radionica, seminara, webinara ili stručnih skupova, a čitavi projekt se financira iz strukturnih fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija i Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali. Predviđeno je da sve projektne aktivnosti završe početkom 2018. godine.

 

 

 

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.