Image for Algebra ima RHCA trenera!
Naslovnica

Algebra ima RHCA trenera!

Algebra odnedavno ima RHCA trenera! Naš predavač Marko Bencek u Algebrinom je testnom centru postigao najvišu Red Hat certifikaciju, kojom se u Hrvatskoj može pohvaliti tek nekoliko profesionalaca. Idealan je to povod da ga upitamo kako je do njega stigao ali i popričamo o važnosti Red Hat treninga i edukaciji općenito.

Možete li nam pojasniti više o kakvom se certifikatu radi?

Puni naziv titule je Red Hat Certified Architect in Infrastructure. Za njeno postizanje je potrebno položiti sedam ispita. Prva stepenica je postizanje Red Hat Certified Engineer statusa, a nakon toga treba steći pet specijalističkih certifikata.
Svakako želim napomenuti da nisam lovac na certifikate. Svim specijalističkim područjima za koja sam se certificirao, aktivno se i profesionalno bavim tako da su mom slučaju certifikati više posljedica posla kojim se bavim stoga je i tempo certificiranja nešto sporiji. Ideja 'hvatanja' Arhitekta je prisutna duži niz godina. U međuvremenu su mi neki specijalistički certifikati istekli. Ove godine sam uspio odvojiti vrijeme za pripremu dva ispita koja su mi nedostajala.

Koje je inače područje vašeg profesionalnog rada?

Radim samostalno kao arhitekt i konzultant za IT sustave na cloudu, ali volim i konkretan posao pa se čestu upuštam u DevOps projekte.
Kao vanjski suradnik za Algebru držim Red Hatove specijalističke treninge iz područja koja pokrivaju high availability, OpenShift i Ansible automatizaciju. Ujedno sam i certificirani AWS trener, za što od početka godine držim i edukacije u Algebri.

Koji je vaš sljedeći korak u edukaciji, koja vas područja zanimaju?

Pretežno se se bavim automatizacijom sustava i infrastrukture na cloudu. Radi kompleksnosti takvih sustava ukazuje se potreba za umjetnom inteligencijom i strojnim učenjem, a to su područja koja me jako zanimaju.

Zašto su službeni Red Hat treninzi važni?

Red Hat predvodi afirmaciju Linux operativnog sustava u enterprise svijetu. Za to je zaslužan, između ostalog, Red Hatov model edukacije. Općenito treninzi osposobljavaju polaznika u kratkom vremenu, Red Hat tu nije iznimka. Znanja, vještine i informacije koje bi sami skupljali mjesecima ili čak godinama, dobiju se koncentrirano, kroz nekoliko dana. Trening sistematski, precizno i jasno pokriva područje te je prožet praktičnim vježbama koje su esencijalne za potpuno razumijevanje materije.

Po čemu se Red Hat treninzi razlikuju u odnosu na treninge drugih vendora?

Red Hat ima pravi inženjerski pristup. Treninzi su vrlo konkretni te se baziraju na kombinaciji  činjenica  i praktičnih vježbi.  Takav pristup potiče i motivira polaznike na samostalno istraživanje što je općenito poželjan pristup koji treba razvijati kod budućih IT stručnjaka. Zapravo želim istaknuti da materijali nisu natrpani velikom količinom teksta od kojeg se teško uočava bitno, što neki vendori prakticiraju.
Koncizni materijali, puno kvalitetno pripremljenih labova te asistencija predavača koji sve to začini primjerima iz prakse daju dobre rezultate..

Koje se nove Red Hatove tehnologije nameću u svakodnevnom poslovanju i kome su primarno namijenjene?

Svaka kompanija koja ima neku uslugu na Linuxu je dobar kandidat za korištenje Red Hat produkata, bilo da se radi samo o operativnom sustavi za kojeg je potrebna enterprise podrška. Iz moje domene istaknuo bih upravljanju kontejnerima, odnosno OpenShift sustav koji je prepoznat kod enterprise korisnika koji baziraju svoj IT sustav na mikro servisima. Kad nešto treba automatizirati, Ansible je alat kojeg u današnje vrijeme praktički koriste svi, neovisno o veličini  kompanije ili problema kojeg treba riješiti.
Kompanije koje se bave razvojem enterprise softvera u Javi često koriste Red Hat JBoss Enterprise Application Platform.

Marku još jednom čestitamo na ovom prestižnom certfikatu, a vas pozivamo da mu se pridružite na jednoj od Algebrinih Red Hat akademija ili treninga!  

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.