Naslovnica

Anketa HZZ-a: Najveći porast zapošljavanja prošle godine zabilježen u sektoru „Informacije i komunikacije“

Hrvatski zavod za zapošljavanje objavio je rezultate Ankete poslodavaca 2014., provedene među poslodavcima diljem Republike Hrvatske. Anketa je pokazala najveći porast zapošljavanja radnika u prošloj godini u sektoru „Informacije i komunikacije“, a informacijski stručnjaci kotiraju visoko i na listi zanimanja za kojima poslodavci iskazuju najveću potrebu u narednoj godini.

ANKETA POSLODAVACA 2014-1Anketa poslodavaca je najopsežnije istraživanje potražnje rada koje se godišnje redovito provodi u Hrvatskoj. Budući da se ovim putem istražuju kretanja u zaposlenosti prethodne godine te predviđanja za tekuću godinu, rezultati istraživanja daju adekvatan uvid u promjene na tržištu rada – ulaske u zaposlenost, izlaske iz zaposlenosti te potrebe za radnicima i potencijalne viškove radnika. Ove je godine anketa obuhvatila 9.851 poslodavaca koji zapošljavaju ukupno 441 tisuću radnika.

Najveći rast zapošljavanja u protekloj godini, od čak 6%, zabilježen je upravo u sektoru „Informacije i komunikacije“ dok je ukupni rast svih zapošljavanja iznosio 1,1%.

U 2014. godini, poslodavci očekuju rast ukupnog zapošljavanja od otprilike 1,2 posto. Od toga se najveći broj novozaposlenih također predviđa za sektor „Informacije i komunikacije“, od čak 7,8%.

Poslodavci su u anketi izrazili i poteškoće s pronalaženjem potrebnih radnika. Kao problem, njih više od 50% navelo je nedostatak osoba traženog obrazovanja. S deficitarnošću zanimanja, poslodavci se najčešće susreću kod zapošljavanja informatičara, programera i farmaceuta. Informacijski stručnjaci kotiraju visoko i na listi zanimanja za kojim će poslodavci u narednoj godini imati najveće potrebe.

 

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.