Image for Hrvatska postala punopravna članica “Dabra”!
Naslovnica

Hrvatska postala punopravna članica “Dabra”!

Nakon što se prošle godine prvi puta uključila u natjecanja u informatici i logičkom razmišljanju u sklopu međunarodnog projekta "Dabar" (Bebras), Hrvatska je nedavno postala punopravna članica International Bebras Committee, međunarodne organizacije koja kroz organizaciju međunarodnog natjecanja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar (Bebras) je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja. Natjecanje je osnovano još 2004., a 2016. uključivalo je 50 zemalja te više od 1.600.000 sudionika. Organizatori natjecanja Dabar za Hrvatsku su udruga "Suradnici u učenju", Hrvatski savez informatičara i Visoko učilište Algebra uz podršku CARNeta. Upravni odbor hrvatskog ogranka inicijative čine dr. sc. Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, Alen Spiegl, predsjednik Hrvatskog saveza informatičara i Lidija Kralj, dopredsjednica udruge "Suradnici u učenju".

"U Hrvatskoj se velik broj djece, učitelja i roditelja zainteresirao za natjecanje Dabar pokazavši tako da primjećuju potrebu za poticanje djece u usvajanju digitalnih kompetencija, algoritamskog pristupa i logičkog zaključivanja. Dabar daje svima jednake prilike za sudjelovanje pa tako i najmlađi učenici mogu otkriti svoj interes za računalno razmišljanje i informatiku, a mi ćemo im pomoći da ga što bolje razviju, rekla je profesorica Kralj.

Sudjelovanje je za sve učenike, učitelje i škole u potpunosti besplatno, a pripremati se mogu u online okruženju CARNetovog Loomena. U 2017.hrvatski tim Dabra pripremio je i prve zadatke za ovo međunarodno natjecanje, te je svih sedam zadataka prošlo selekciju i koristit će se za ovogodišnje natjecanje u studenom. Otvoreno učilište Algebra zadatke razvijene u sklopu projekta Dabar također koristi prilikom digitalne edukacije djece, uzrasta osnovnih škola, u sklopu uspješnog programa Digitalne akademije. S obzirom na to da ovi zadaci djeci pomažu u razvoju vještina logičkog razmišljanja, predstavljaju odličnu podlogu za razumijevanje računalne logike i daljnje stjecanje vještina poput kodiranja.

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.