Image for Kako izgleda pohađanje edukacije u virtualnoj učionici?
Naslovnica

Kako izgleda pohađanje edukacije u virtualnoj učionici?

Zavirili smo u jednu virtualnu učionicu uz pomoć naše predavačice na programu Voditelj pripreme i provedbe programa financiranih iz EU fondova. Andrea Novaković radi u privatnoj konzultantskoj tvrtki BDC koja se bavi projektima iz EU fondova, te vodi vlastiti obrt za savjetovanje Educo. Više od dvije godine provodi online edukaciju u Algebri, te nam iz prve ruke otkriva sve prednosti i izazove pohađanja online nastave.

Kako izgledaju vaše pripreme za online edukaciju?

Priprema za online nastavu potpuno je jednaka onoj učioničkoj, osim što podrazumijeva snalaženje i s digitalnim alatima putem kojih se nastava odvija. U online edukaciji radimo praktične vježbe koje su osnova našeg programa za EU fondove, baš kao i u klasičnoj nastavi. Služim se materijalima koje popunjavam na Google Disku, a gdje u svakom trenutku vidim što polaznik radi te mogu paralelno komentirati i polaznik će moje komentare vidjeti u "realnom“ vremenu. Mnogi polaznici mi kažu kako se prvi put susreću s ovakvim načinom rada, no reakcije su iznimno dobre, zapravo iskustvo online nastave je dodana vrijednost samog programa, a ujedno se to iskustvo može nastaviti upotrebljavati u daljnjem profesionalnom radu, npr. kod upravljanja projektima.

Koje su razlike online edukacije ako je usporedimo s učioničkom?

U učionici je prisutniji osobni kontakt, polaznici rade u grupama te se kreira kohezija grupe koja radi zajedno na razvoju projektne ideje, dok je u online programu naglasak na individualnosti. Većini online polaznika to i odgovara, no iako se na početku polaznici ne poznaju i ne rade u skupini, ipak se međusobno kontaktiraju, pomažu si kod izrade radova i čak su u kontaktu i nakon završetka našeg programa, mnogi se povežu i sprijatelje te kasnije i surađuju. Sviđa mi se to što se kod online programa mnogi polaznici ohrabre odmah na početku, postavljaju pitanja vrlo brzo jer komuniciramo preko chata pa nemaju zadrške kao što to zna biti slučaj u učioničkoj nastavi gdje im je potrebno neko vrijeme da se upoznamo.

Kako polaznici reagiraju na online edukaciju?

Reakcije polaznika pozitivne su na konvencionalni, ali i na online model učenja. Posebno mi je drago kad na kraju online programa prilikom obrane završnog rada dobijemo informaciju kako je cjelokupan program odlično koncipiran, te kako se uistinu nauči puno. Mnogima se sviđa i doza samostalnosti koju imaju prilikom rada na vježbama, te mogućnost da se sami organiziraju oko odabira teme koju će razrađivati tijekom programa. Također, ukoliko edukaciju iz nekog razloga taj dan niste uspjeli popratiti, uvijek postoji snimak koji možete pogledati i nadoknaditi propušteno.

Dobivaju li polaznici jednaku kvalitetu predavanja u virtualnoj učionici?

Apsolutno! To potvrđuju i sami polaznici koji pronalaze angažmane nakon završenog online programa jednako kao i polaznici klasičnog programa.

Možete li nam otkriti neku anegdotu s predavanja?

Sustav online nastave u Algebri funkcionira besprijekorno jer nam je tijekom online nastave na raspolaganju tehnička podrška, pa se nikad nije dogodilo da se nešto naglo isključilo ili da je nastava obustavljena. Jednom smo samo imali situaciju da je nestalo struje u zgradi u kojoj se nalazi online kabinet iz kojeg držim predavanja, pa su se polaznici pitali gdje je predavač nestao. Ipak, preko mobitela sam polaznicima komunicirala da imamo nepredviđenu situaciju i da se brzo vraćam. Jednom mi je poslušnost otkazao i glas tijekom predavanja pa sam morala po čaj u prizemlje i nakratko ušutjeti, no ipak, uspjeli smo nastaviti nakon kratke stanke.

Saznaj više o online edukaciji

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.