Naslovnica

Kako i zašto informatika okreće svijet naglavačke?

Berry-fb-Algebra

U suradnji s Francuskom ambasadom u Zagrebu Visoko učilište Algebra organizira konferencijsko predavanje uglednog gosta profesora Gérarda Berryja, sa Collège de France. Profesor će predavanje održati u sklopu Dana otvorenih vrata Visokog učilišta Algebra 5. srpnja 2016. na kojem će svi zainteresirani moći doznati zašto su Algebrini studiji digitalnih tehnologija ocijenjeni kao najbolji u ovom dijelu Europe te što oni omogućuju mladim pojedincima koji kreću u izgradnju vlastite buduće karijere.

Profesor Gérard Berry bivši je učenik Politehničke škole u Francuskoj i nositelj katedre Informatike i digitalnih znanosti na Collège de France od 2012. godine. Tvorac je programskog jezika Esterel, član Francuske akademije znanosti te ponosni nositelj francuske medalje časti „Légion d'honneur“. Njegov se znanstveni doprinos odnosi na četiri glavna područja: formalni tretman programskih jezika i njihovi odnosi s matematičkom logikom, paralelno programiranje u realnom vremenu, koncepcija podržana računalom integriranih čipova i formalna verifikacija programa i čipova.

Informatika trenutno donosi glavnu revoluciju u mnogim sektorima: industriji, komunikaciji, transportu, medicini, znanosti, zabavi, kulturi itd., a taj popis nastavlja rasti. Ona to radi na tako snažan način da zapravo oblikuje posve novi svijet. No, njezine stvarne mogućnosti, prednosti i rizike većina ljudi nije dobro razumjela, kako zbog toga što je to relativno recentna tema, tako i zbog toga što se još uvijek ne uči dovoljno u školi niti objašnjava u medijima.

Profesor Berry govoriti će o tome kako informatika počiva na pet glavnih stupova: podacima, algoritmima, jezicima, strojevima i sučeljima prema fizičkom svijetu (uključujući i nas same). Potom, koristeći se raznolikošću ilustrativnih primjera u vrlo različitim područjima, pokazat će kako i zašto algoritamsko razmišljanje duboko mijenja ono što radimo, ono što gradimo i kako organiziramo. Pokazivanje moći i fleksibilnosti novog informacijskog zaokreta čini 21. stoljeće tako različitim od 20. stoljeća, koje je bilo oblikovano trokutom tvar-energija-svemir.

Naposljetku, preciznim proučavanjem softverskih pogrešaka, raspravljat će se o temeljnim, ali konstantno podcijenjenim poteškoćama informatike: kreiranju softvera koji radi ono što treba raditi na način da je zaštićen od prijetnji vanjskih napada. Znanstvenici stoga skiciraju nove znanstvene metode kako bi iskorijenili ili barem smanjili softverske pogreške te osigurali sigurnost informacija i transakcija.

Za prisustvovanje konferenciji potrebno je potvrditi svoj dolazak ispunjavanjem prijavnice na linku: Gérard Berry - How and Why Informatics Turns The World Upside Down.

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.