Naslovnica

Objavljeno 11 novih besplatnih online ECDL tečajeva za učenike, nastavnike i studente

Zagreb, 18. prosinca 2014. godine. – Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), Otvoreno učilište Algebra, Hrvatski informatički zbor (HIZ) i Ministarstvo uprave, predstavili su danas nove online ECDL (European Computer Driving Licence) tečajeve.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tijekom 2014. godine izrađeno je 11 novih ECDL online tečajeva prema obnovljenom kurikulumu ECDL modula: Osnove računala, Osnove komunikacije, Obrada riječi, Proračunske tablice, Prezentacije, Korištenje baza podataka, Web dizajn, Uređivanje fotografija, Planiranje projekata, IT sigurnost i Online suradnja.

Izradu tečajeva je prema prijedlogu projekta CARNeta financirao HAKOM u sklopu natječaja "Ideje za razvoj softverskih aplikacija i usluga za poticanje i ujednačavanje razvoja širokopojasnosti na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima", a tečajeve je izradilo Otvoreno učilište Algebra. Kao ekskluzivni nacionalni nositelj ECDL licence, Hrvatski informatički zbor (HIZ) je odgovoran za verifikaciju izrađenih materijala.

Rezultati projekta će izravno doprinijeti i aktivnostima vezanima za Strategiju digitalnog rasta Republike Hrvatske koju priprema Ministarstvo uprave, a koja će obuhvaćati i digitalne kompetencije javnih i državnih službenika.

Na konferenciji za medije održanoj tom prigodom govorili su prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave, Mario Weber, ravnatelj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Marijan Frković, predsjednik Hrvatskog informatičkog zbora te Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebra grupe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

O novim ECDL tečajevima, dostupnim hrvatskim nastavnicima i učenicima, profesorima i studentima, ministar Vedran Mornar ističe: „Informatička pismenost nema alternative i zato sam odlučan u nastojanju da i tu vrstu pismenosti osiguramo svakom učeniku. Jučer smo objavili putem CARNeta javni poziv školama za uključenje u pilot projekt e-Škole, sutra ćemo predstaviti mogućnosti besplatnog korištenja i instalacije alata Office 365 za učenike, učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola, a danas, kao što imate prilike vidjeti predstavljamo vrlo korisne online ECDL tečajeve. Veseli me što tu mogućnost možemo ponuditi svim zainteresiranim nastavnicima, učenicima i studentima.

Zvonimir Stanić, ravnatelj CARNeta, krajnjeg korisnika izrađenih tečajeva, naglasio je: “Zadovoljstvo mi je što smo kroz suradnju nekoliko hrvatskih institucija stvorili dodatnu vrijednost u području obrazovanja za korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija i podizanja digitalnih kompetencija te omogućili CARNetovim korisnicima, pa i šire, da izrađene materijale besplatno koriste. Nadam se da će ovakvih sinergijskih projekta biti i u budućnosti. “

Edukacijske sadržaje za ECDL u sklopu ovog projekta razvila je Algebra, vodeći se međunarodnim smjernicama i zahtjevima za razvoj e-sadržaja, koristeći svoje bogato iskustvo u području e-učenja. Svi sadržaji napravljeni su tako da se mogu implementirati na bilo kojoj platformi za učenje te su posebno poštovane smjernice pristupačnosti sadržaja na mobilnim platformama te specifičnosti za korištenje od strane osoba s invaliditetom. Primjerice, sve lekcije koje uključuju glasovne upute ujedno su popraćene i titlovima, a cijeli je sustav optimiran i za korištenje na mobilnim uređajima.

"Iznimno nam je drago da smo radili na ovom projektu te da smo u vrlo ograničenim vremenskim i financijskim uvjetima isporučili specijalizirane sadržaje koji zadovoljavaju sve obrazovne, tehničke i druge specifične zahtjeve. Za potrebe ovog projekta razvili smo materijale koji su posve usklađeni s najsvježijim ECDL Syllabusom te pokrivaju najnovije, aktualne verzije Windowsa i Officea. CARNetovi korisnici dobili su moderan sustav, razvijen metodom brzog razvoja sadržaja, koji će zasigurno pomoći velikom broju nastavnika, profesora, učenika i studenata da svladaju vještine potrebne za stjecanje ECDL diplome, a u budućnost će ga biti lako i jednostavno održavati i ažurirati", istaknuo je Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebra grupe.

Novi tečajevi za nastavnike, studente i učenike su dostupni putem CARNetovog sustava za online učenje Loomen na adresi https://loomen.carnet.hr/.

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.