Naslovnica

Održana prva konferencija Open Source Days

OpenSourceDaysKonferencija

Trodnevna konferencija o rješenjima otvorenog koda – Open Source Days – završena je besplatnim polaganjem Red Hat certifikacijskih ispita za zainteresirane i kvalificirane polaznike. Više od stotinu predstavnika vodećih hrvatskih tvrtki koje u svojem svakodnevnom poslovanju primjenjuju rješenja otvorenog koda sudjelovalo je na predavanjima i specijaliziranim tehničkim radionicama na kojima su se mogli upoznati s nekim od najaktualnijih tema s područja otvorenog koda, poput OpenStacka i OpenShifta.

"Danas oko 95 posto od 2000 vodećih tvrtki u svijetu koristi rješenja temeljena na otvorenom kodu u svojim dijelovima IT sustava koji su kritični za poslovanje i koji se nikako ne mogu smatrati trivijalnima, pa u pojedinim slučajevima čak nisu niti svjesni da koriste rješenja koja potječu iz open source zajednice", naglasio je Boris Vrabec, partner u analitičkoj tvrtki Gartner.

 

Chris Rocki, Red Hat

IT odjeli u tvrtkama ne mogu ignorirati utjecaj i prisutnost softvera otvorenog koda, naglasio je Vrabec. Neki od glavnih motiva koji, prema istraživanju Gartnera, stoje iza primjene rješenja otvorenog koda su ukupno niži troškovi održavanja, niži troškovi podrške, ali tvrtke kažu kako ih koriste i zbog bolje sigurnosti te – sve više – zbog strateške kompetitivne prednosti nad konkurencijom i više prilika za inovaciju vlastitih IT profesionalaca kada rade s ovakvim rješenjima.

[tagline_box backgroundcolor="" shadow="yes" shadowopacity="" border="1px" bordercolor="" highlightposition="top" content_alignment="" link="" linktarget="" modal="" button_size="" button_shape="" button_type="" buttoncolor="" button="" title="" description="Oko 95 posto od 2000 vodećih tvrtki u svijetu koristi rješenja temeljena na otvorenom kodu u svojim dijelovima IT sustava." margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="" class="" id=""][/tagline_box]

 

Boris Vrabec, Gartner

Digitalna transformacija organizacija

"Digitalna transformacija prioritet je izvršnih direktora velikih tvrtki u Europi. Smanjivanje troškova, veća sigurnost ili potrebe usklađivanja sa zakonodavnim okvirima, kao i mogućnost veće automatizacije i ubrzavanje implementacije rješenja glavni su izazovi koji, u smislu IT-a, stoje pred tvrtkama", rekao je Krzysztof Chris Rocki, regionalni menadžer Red Hata za središnju i istočnu Europu."

IT se mora razvijati tako da bude korak ispred zahtjeva poslovanja, a to utječe na proces razvoja aplikacija i rješenja, arhitekturu aplikacija, primjenu i distribuciju aplikacija te kompletnu infrastrukturu. Više od milijun projekata iz područja big data, clouda, mobilnih tehnologija, Interneta stvari i aplikacija u oblaku danas se razvija u otvorenom kodu", naglasio je Rocki, spominjući kako preko 90 posto tvrtki s popisa Fortune 500 koristi proizvode i rješenja Red Hata.

Sudionici konferencije izrazito zadovoljni

Sudionici konferencije, njih nešto više od stotinu, izrazili su veliko zadovoljstvo projektom Open Source Days, dajući joj prosječnu ocjenu predavanja i kvalitete sadržaja – 4,88. Posebno su im se svidjele teme, činjenica da su plenarna i tehnička predavanja bila besplatna, kao i mogućnost besplatnog polaganja Red Hat certifikata, inače vrijednog 2625 kuna. "Vrlo pohvalno od Algebre što je omogućila ova predavanja – i to besplatno", "Jako dobar odabir tema", "Zanimljiva i dobro organizirana konferencija", "Pohvale za inicijativu za promociju open source tehnologija i rješenja"… samo su neki od komentara posjetitelja na Open Source Days.

 

"Zadovoljni smo odazivom i komentarima sudionika na prvu Open Source Days konferenciju. Oni u anketama pretežito kažu kako je odabir tema bio izuzetno dobar te kako je važan baš fokus na nove tehnologije i rješenja, a o nekima od njih po prvi puta se detaljnije moglo čuti upravo na netom završenoj konferenciji. Posebno nam je drago što smo, kao najznačajniji partner Red Hata za edukaciju u regiji, omogućili provedbu stručnih radionica kao i besplatne certifikacijske ispite, ukupne vrijednosti veće od 40 tisuća kuna", izjavio je Dragutin Živković, product manager u Algebri, komentirajući prvu Open Source Days konferenciju.

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.