Naslovnica

Velik interes sudionika i ekskluzivne najave Ministarstva poljoprivrede obilježili Algebrin panel o ruralnom razvoju i EU fondovima

Algebra-ruralni_razvoj_panorama_001_w

Otvoreno učilište Algebra krajem prošloga tjedna održalo je iznimno dobro posjećenu radionicu s panelom na temu "Kako do novca iz programa ruralnog razvoja": više od 200 posjetitelja pokazalo je velik interes za informacijama o europskim fondovima ruralnog razvoja koji su Hrvatskoj na raspolaganju u iznosu od gotovo 2,4 milijarde eura do 2020. godine.

Kako su ovi fondovi sjajna prilika za sva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrte, zadruge, trgovačka društva, jedinica područne samouprave i druge organizacije i institucije koje kroz njih mogu financirati svoje razvojne projekte u području poljoprivrede, očuvanja kulturne baštine ruralnih područja, te ruralnog razvoja, nimalo ne čudi da se za ovaj panel u publici tražilo mjesto više.

Svi koje tematika zanima, ali nisu uspjeli sudjelovati na ovom događanju, mogu pogledati snimku panel diskusije za ruralni razvoj na Algebrinoj web stranici.

Najvažnije najave vezane uz operativno provođenje projekata ruralnog razvoja koje su se mogle na panelu čuti od predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju odnose se na indikativni plan objave natječaja koji će biti objavljen odmah početkom svibnja, kao i odluke o financiranju 250 projekata koji bi trebali biti financirani iz mjere 4.1.1, a koji već godinu dana čekaju donošenje odluka.

Algebra-ruralni_razvoj_018_w

 

Najavljeni su također novi pravilnici koji će pojednostaviti i olakšati proceduru prijavljivanja projekata te ubrzavanje njihove obrade i evaluacije, no ono što je posebno važno je i najava uvođenja novih kriterija koji će biti strožih od dosadašnjih. Naime, iako je postojala bojazan da neće biti dovoljno prijava na natječaje Programa ruralnog razvoja, interes za do sada raspisanim natječajima je bio izniman, pa se za neke mjere prijavilo tako veliki broj korisnika s projektima koji i do 10 puta nadmašuju raspoloživa sredstva.
Algebra-ruralni_razvoj_015_wKonzultanti za fondove ruralnog razvoja, a ujedno i predavači na programima obrazovanja u području
europskih fondova ruralnog razvoja u Algebri, naglasili su važnost pravovremenih informacija i poznavanja dostupnih mjera za financiranje projekata – čak i ukoliko se odluče angažirati konzultante koji će im pripremiti projektnu dokumentaciju.

Poduzetnicima u poljoprivredi je savjetovano kako apliciranje za financiranje projekata ruralnog razvoja treba biti integralni dio postojeće strategije razvoja i plana investicija, u skladu s logičnim razvojem, primjerice, OPG-a ili druge poljoprivredne organizacije, te usklađeno s potrebama tržišta – odnosno da projekte nije pametno prijavljivati tek kako bi se "povukao" novac iz fondova, zbog niza problema koje takav pristup može uzrokovati u budućnosti.

 

Algebra-ruralni_razvoj_014_wSvi koji se odluče na daljnju edukaciju i pomoć u sastavljanju i provedbi i realizaciji projekata ruralnog razvoja mogu se educirati na Otvorenom učilištu Algebra u gradovima diljem Hrvatske i to kroz program petodnevne radionice ili kroz opširan program obrazovanja kojim se stječe kvalifikacija Voditelja pripreme i provedbe EU projekata ruralnog razvoja.

U tijeku je i nagradni natječaj putem kojeg možete osvojiti stipendiju za besplatno pohađanje radionice ili programa obrazovanja. Više o natječaju saznajte na: Algebrin nagradni natječaj - ruralni razvoj RH.

 

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.