Naslovnica

Virtualizacija

Autor: Dario Car

Iako se termin virtualizacije u literaturi spominje još davne 1960 godine, kada ju kao pojam uvodi IBM, pravu primjenu i svoje mjesto, virtualizacija nalazi tek unazad nekoliko godina.

Sa današnjeg stanovišta, sa sigurnošću možemo tvrditi da jedino mi ljudi, u dogledno vrijeme, nećemo biti virtualizirani.

I taman kad smo se navikli na pojam virtualizacije i virtualnih računala, pojavljuje se i novi termin. Oblak. Engleski, Cloud.

No za početak, što je virtualizacija? Što s njom dobivamo? Većinu tih odgovora daje slika u nastavku.

virt
Kada bi smo željeli biti ne razumljivi, napisali bi smo samo: apstrakcija računalnih resursa.

Ako bi smo to malo željeli pojasniti, rekli bi da je to „slaganje“ i instaliranje virtualnih, umjesto klasičnih računala.

Možemo i ovako reći, imate računalo, ali ga ne možete dotaknuti jer ga je „apsorbiralo“ drugo računalo odnosno poslužitelj i ono se sada nalazi kao zasebna instanca unutar njega.

Vodeća mjesta na polju virtualizacije, zauzeli su Microsoft i VMWare.

Primjer virtualizacijskog alata je Hyper-V koji dolazi kao poslužiteljska uloga kod Windows Servera 2012. Na slici u nastavku može se vidjeti niz virtualnih poslužitelja koji obavljaju svoju ulogu na mreži, bilo koje kompanije, na način kako bi to radili i klasični hardverski poslužitelji.

virt2
Zašto naziv „oblak“ odnosno „Cloud“?

Jednostavno, mjesto gdje će se nalaziti naš poslužitelj više nije sistemska sala, već će naši poslužitelji biti „tamo negdje“. To je otprilike jednako kao i kod ljudi, kada „nismo na zemlji“, nego negdje u mislima lebdimo. Sanjarimo. S obzirom da je to sve „negdje“, prirodni sinonim za to „negdje“ bio je baš pojam oblaka. Kao što smo i mi ponekad u „oblacima“ :). A pojam računala u oblaku je nazvan Cloud computing.

S čime god se u informatici bavili, bili administrator ili razvojni inženjer ili djelatnik na tehničkoj podršci, prije ili poslije ćete htjeti nešto testirati.

S obzirom da su zlatna vremena, kada smo računala kupovali kao čarape, prošla pa se troškovi poslovanja režu u svakom segmentu, vrijeme je da se okrenete (ako već niste) nekom od oblika virtualizacije.

Da je virtualizacija bitna, shvatili smo i mi u Algebri, pa se sa završetkom ljetnih vrućina očekuju i promjene programa unutar Sistemskog i mrežnog administratora – specijaliste kada će njeno veličanstvo Virtualizacija dobiti i svoj predmet. Za početak će ga dijeliti sa IT sigurnošću kroz predmet „Sigurnost i virtualizacija“.

Ako uz činjenicu da, želite ponešto naučiti o virtualizaciji i „oblacima“ , želite steći i Microsoftov certifikat, možda je pravo vrijeme da upišete MCSA 2012 akademiju.

Računarstvo u oblaku (engl. cloud computing) predstavlja novi model poslovanja koji uključuje čitav niz koncepta kao što su virtualizacija, drugačiji dizajn odnosno izrada aplikacija i pro aktivno upravljanje IT resursima čime dobivamo brže instaliranje aplikacija i servisa ovisno o trenutnim potrebama.

Ono predstavlja „plati koliko koristiš“ (engl. Pay Per Use) princip koji ste zasigurno već vidjeli. Sjetite se videoteka i posuđivanja filmova od raznih pružatelja TV usluga. Tamo ste imali princip pay per view. Jeste li imali videokazetu ili DVD kod sebe? Ne. Recimo da je to bio neki podatak. Jeste li imali video reproduktor kod sebe? Ne. Recimo da ste film pogledali na vašem TV prijamniku uz pomoć servisa ili aplikacije koju vam je dao pružatell. I na koncu gdje je film bio pohranjen? Pa negdje u oblaku Na serverima našeg pružatelja TV usluga i usluga videoteka. Dobro, možda poredba nije do kraja točna, ali… shvatili ste princip.

Dakle, oblakom smo dobili jednostavan i dostupan pristup različitim računalnim resursima preko Interneta. Na osnovnoj razini, cloud computing je jednostavno sredstvo za davanje IT resursa kao usluga.
Pojam računarstva u oblaku obuhvaća korištenje udaljenih poslužitelja, umjesto lokalnih poslužitelja i osobnih računala, za pohranu, upravljanje i obradu podataka.
Krajnji korisnici pristupaju aplikacijama putem web preglednika, dok je programska oprema pohranjena na poslužiteljima na udaljenim mjestima. Cloud computing omogućava korištenje resursa po potrebi, točno onoliko koliko je i kad je potrebno. Računalna industrija se ubrzano okreće razvoju programa kojima bi moglo pristupati mnoštvo korisnika bez da korisnici instaliraju i pokreću aplikacije na svojim računalima.
Cloud computing je koristan i ukoliko imamo potrebu brzo povećati kapacitete vaših poslužitelja uz minimalna ulaganja.

Osnovne karakteristike:

  • usluge na zahtjev (engl. on-demand self-service);
  • isporuka usluga preko mreže, najčešće Interneta
  • proširivost koja pruža sliku mogućnosti neograničenog korištenja računalnih resursa
  • mogućnost pristupa od bilo kuda i bilo kada uz, uglavnom, korištenje web preglednika

Postoje tri osnovna modela usluga u oblaku:

  • Infrastruktura kao usluga (Eng. Infrastructure as a Service - IaaS)
  • Platforma kao usluga (Eng. Platform as a Service - PaaS)
  • Softver kao usluga (Eng. Software as a Service - SaaS)

Koja je razlika između tih modela?

Ukoliko imamo sve u našoj kompaniji, često se koristi engleski termin „On-Premise“. U tom slučaju i aplikacije koje koristimo, i podaci koje imamo i programska oprema i operacijski sustavi, virtualizacijski alati, sigurnosna pohrana podataka (eng. Backup) i sama mreža direktno su pod našom kontrolom i mi, kao administratori njima upravljamo.

Ukoliko se odlučimo na IaaS model, pod našom administracijom ostaju aplikacije, podaci, programska oprema i operacijski sustavi, dok virtualizacija, poslužitelji, sigurnosna pohrana te najbitnija mrežna infrastruktura prelazi u nadležnosti pružatelja usluge.

Kod PaaS modela, u našoj nadležnosti ostaje samo aplikativni dio i podaci dok je sve ostalo u nadležnosti pružatelja usluga. I na kraju, ukoliko se odlučimo na SaaS model, kompletno svime upravlja pružatelj usluge.
Primjer SaaS usluge je Microsoftov proizvod Office 365, gdje u oblaku dobivate razmjenu poruka odnosno Microsoftov mail server Exchange, sustav za instant razmjenu podataka Lync te mjesto za pohranu i rad na dokumentima Sharepoint server.

Više o samoj usluzi možete naučiti na: http://office.microsoft.com/hr-hr/

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.