Naslovnica

Visoko učilište Algebra i Griffith College – prekograničnom suradnjom do hrvatske i irske IT diplome!

Visoko učilište Algebra i Griffith College iz Dublina potpisali su sporazum o suradnji koji će studentima omogućiti da svoju posljednju, treću godinu studija odslušaju i polože u Irskoj gdje će također, uz potporu hrvatskih i irskih mentora, raditi i na završnom projektu. Studenti Visokog učilišta Algebra koji se odluče za godinu studija u Irskoj, uz život u "europskoj Silicijskoj dolini", tako će u tri godine studija moći steći dvije prvostupničke diplome – hrvatsku i irsku – te uspostaviti veze s IT sektorom u jednom od najuspješnijih europskih gospodarstava koje je ujedno i jedan od najvećih IT izvoznika. Suradnja Griffith Collegea i Visokog učilišta Algebra pravi je primjer prekogranične suradnje kakva je predviđena tzv. bolonjskim procesom.

Griffith College - Algebra - potpisivanje sporazuma 1

Temeljem strateškog sporazuma o suradnji Visokog učilišta Algebra iz Zagreba i Griffith Collegea iz Dublina, sadašnjim i budućim studentima računarstva i multimedije omogućeno je studiranje na dvije lokacije te stjecanje hrvatske i irske prvostupničke diplome u području računarstva. Riječ je o načinu studiranju koji kroz studentsku mobilnost implementira sve prednosti bolonjskog procesa te je u inozemstvu vrlo rasprostranjen, dok u Hrvatskoj predstavlja prvu takvu suradnju.

U ovakvom programu prekogranične suradnje, studenti završavaju prve dvije godine studija na zagrebačkom kampusu Visokog učilišta Algebra, dok cijelu treću studijsku godinu pohađaju na Griffith College kampusu Dublin, gdje pripremaju i završni projekt uz potporu hrvatskih i irskih mentora. Ovisno o odabranom studijskom smjeru, studenti koji se odluče na stjecanje dvije diplome fakultativno će pohađati i polagati i dodatne kolegije za vrijeme studija u Zagrebu te će po povratku iz Irske polagati i završni ispit.

Po uspješnom završetku studiranja u Dublinu studenti stječu irsku diplomu prvostupnika računarstva (Bachelor of Science in Computing Science), a po povratku sa mobilnosti i ispunjavanjem preostalih uvjeta studijskog programa, stječu i hrvatsku diplomu. Kolegiji položeni u Dublinu priznaju se u skladu s Pravilnikom o akademskom priznavanju te ugovorom o mobilnosti sa studentom, čime se postiže usklađivanje i poštivanje europskih standarda osiguravanja kvalitete (ESG). Osiguravanje kvalitete nalazi se iznimno visoko na ljestvici prioriteta Visokog učilišta Algebra i Griffith Collegea Dublin, što dokazuju i periodičke evaluacije institucija i programa koje provode hrvatska Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) te irska Agencija za kvalitetu i kvalifikacije (QQI).

Aerial_view_of_Griffith_College_Dublin_campus_lGriffith College Dublin je najveća privatna visokoškolska institucija u Irskoj, osnovana prije 40 godina, a na kojoj trenutno studira više od 7.000 irskih i stranih studenata, iz gotovo 80 zemalja. Hrvatskim studentima koji će treću godinu studija pohađati u Dublinu, bit će omogućen smještaj u studentskom domu na dvjesto godina starom kampusu, u 165 novih apartmana gdje tijekom godine boravi nešto više od 600 studenata.

Prilikom potpisivanja sporazuma o suradnji, Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra je izjavio: „Nakon dvije godine priprema ponosni smo što je ovakva prestižna visokoškolska ustanova prepoznala našu kvalitetu i naš studijski program te je spremna studentima koji u Zagrebu završe dvije godine studija priznati položene kolegije i uz jednu godinu studiranja u Dublinu izdati irsku diplomu. Siguran sam da će ovu odličnu mogućnost studentske mobilnosti prepoznati brojni studenti koji će na ovaj način kroz samo tri godine imati priliku steći dvije prvostupničke diplome“.

Studenti koji odaberu studiranje na dva kampusa i stjecanje dviju diploma, već prilikom upisa će dobiti preporučene „pojačane“ fakultativne kolegije prve i druge godine, koje moraju položiti prije odlaska na treću godinu u Irsku. U ovom slučaju radi se o dodatnom programu engleskog jezika, stručnoj praksi i preporučenim izbornim kolegijima koji ovise o upisanom smjeru, a služe boljoj pripremi studenata za boravak u Irskoj te zadovoljenju uvjeta propisanih studijskim programom Visokog učilišta Algebra.

Ovakvom prekograničnom suradnjom mladi će imati priliku steći vrijedno multikulturalno iskustvo u Dublinu, "europskoj Silicijskoj dolini". Irska, koja godišnje plasira softvera i ICT usluga u vrijednosti 72 milijarde eura, jedna je od najvećih tehnoloških izvoznika u svijetu i privlači najbolje IT stručnjake na svijetu.

Griffith College - Algebra - potpisivanje sporazuma 2

Diarmuid Hegarty, predsjednik Griffith Collegea Dublin obratio se budućim studentima sljedećim riječima: „Iskreno se veselimo suradnji s Visokim učilištem Algebra, koju moramo promatrati u svjetlu nedavnog pristupanja EU, ali i primjera kako bolonjski proces zaista treba funkcionirati. Svjestan sam da već danas postoji dosta Algebrinih studenata koji rade u Irskoj što je dokaz kvalitete programa računarstva i multimedije koji pohađate u Zagrebu, a dolaskom na treću godinu studija u Dublin, još više ćemo vam pomoći u ostvarenju globalne IT karijere. Sve vodeće svjetske tehnološke kompanije, kao što su Facebook, Google, LinkedIn ili Amazon imaju svoja europska sjedišta u Irskoj, čime naši studenti, ali i mi kao obrazovna institucija, dobivamo fantastičnu priliku za napredovanje. Sretno s vašom karijerom i dobrodošli u Irsku na Griffith College!“.

Više informacija o ovakvom načinu studiranja može se pronaći na internetskim stranicama http://www.racunarstvo.hr.

https://www.youtube.com/watch?t=1&v=1FGWFpBMVOE

Zašto je Algebra siguran izbor za vašu budućnost?

Vjetar u
leđa

Kod nas ćete naučiti sve o informacijskim tehnologijama, području za kojim potražnja stalno raste. Vjerujemo da ćemo vam tako osigurati podlogu za osobni razvoj i učiniti vas metom poslodavaca.

Moderna metodologija

Odbijamo stajati na mjestu u svijetu koji se sve brže i brže mijenja. Jako pazimo da svaki studijski program bude u skladu s modernim trendovima i ide u korak s vremenom.

Kvaliteta bez premca

Ponosni smo na brojna priznanja i status najboljeg stručnog studija u Hrvatskoj. Iz godine u godinu se trudimo opravdati ukazano povjerenje, jer znamo da vaša budućnost ovisi o tome. Zato svoju zadaću ne shvaćamo olako.

Newsletter

Želiš biti u toku sa svim novostima vezanim uz fakultet? Prijavi se na naš newsletter.