Image for Broj učenika koji padnu državnu maturu se učetverostručio u posljednjih 8 godina!
Naslovnica

Broj učenika koji padnu državnu maturu se učetverostručio u posljednjih 8 godina!

Da pad na državnoj maturi i nije baš nerealna opcija govore i podaci NCVVO-a za prošlu godinu. Naime broj pristupnika koji ne polože državnu maturu na prvom, ljetnom roku se u posljednjih godinu dana učetverostručio!

Državna je matura obvezna za učenike koji završavaju gimnaziju jer tek nakon uspješno završena četiri razreda gimnazije i uspješno položene državne mature učenik dobiva svjedodžbu o završetku srednje škole. Bez položene državne mature smatra se da učenik nije završio srednje obrazovanje.

Učenik četverogodišnje strukovne, odnosno umjetničke škole završit će srednju školu ili razinu srednjega obrazovanja izradom i obranom završnoga rada u školi te dobiti svjedodžbu o završenoj srednjoj školi, završenoj obrazovnoj razini i zanimanju koje je stekao.

Ako učenik, pak, odluči nastaviti obrazovanje na visokoškolskoj razini, u tom slučaju treba polagati ispite državne mature na isti način kao i učenik gimnazije. Učeniku četverogodišnje strukovne, odnosno umjetničke škole, koji položi obvezne ispite državne mature, izdat će se potvrda o položenim ispitima državne mature.

Ako učenik ne položi državnu maturu prvi put, ima mogućnost prijaviti ispite državne mature za sljedeći rok, te polagati ispite državne mature ponovno, no tada mu se naravno smanjuje mogućnost da će te godine upisati željeni fakultet. To se posebice odnosi na najpopularnije fakultete koji ispune svoju kvotu već na ljetnom roku.

Da se polaganju državne  mature treba ozbiljno posvetiti govore i podaci NCVVO-a kako se broj učenika koji padnu maturu na ljetnom roku učetverostručio u posljednjih 8 godina!

Newsletter

Želiš biti u tijeku sa svim novostima vezanim uz Algebru? Prijavi se na naš newlsetter.