Matematika

Matematika – vizualno šifriranje i magični kvadrat

Matematika

Iskoristi 20% popusta


GDJE?

  • Radionice iz serije Male škole znanosti održat će se u prostorima Algebre, Gradišćanska 24 (ulaz iz Domobranske ulice), Zagreb.

KADA?

  • 11. 5. 2019. od 10:00 – 12:00 sati

ZA KOGA?

  • Za učenike od 8 do 15 godina

CIJENA

  • 190,00 kn

O RADIONICI

Ako želimo razumjeti matematiku, potrebno ju je stalno vježbati. Ona je teška, ali je i lijepa i uzbudljiva – osjećamo neko posebno zadovoljstvo i oduševljenje kada otkrijemo da su rješenja logična i često vrlo jednostavna. Putem 2 radionice, jednu početne razine i jednu naprednije, našim ćemo polaznicima približiti „ljepotu“ matematike i pokazati im kako je praktična, primjenjiva te čak i – uzbudljiva!

Za početnike (8 do 11 godina) pripremili smo radionicu o magiji matematike. Ili matematičkoj magiji? Sudionici radionice naučit će izvesti desetak jednostavnih matematičkih magičnih trikova, čije se funkcioniranje temelji na matematičkim principima povezanim s gradivom prvih pet razreda osnovne škole te razloge zašto oni funkcioniraju. Voditelji radionice će izvesti trikove, a učenici će pokušati otkriti kako i zašto funkcioniraju te naučiti kako trik izvesti sami. Za radionicu su potrebna predznanja iz osnova aritmetike (zbrajanje, oduzimanje i množenje prirodnih brojeva) te sposobnost praćenja jednostavnih uputa.

Za naprednije polaznike (12 do 15 godina), pripremili smo radionicu o osnovama računa vjerojatnosti. Kroz eksperimente s kockicama i kartama, polaznici će naučiti zašto su igre na sreću dugoročno neisplative, čak i u savršeno poštenim uvjetima, kako odrediti koeficijente jedne utakmice temeljem statistika nogometnih prvenstava, upoznat će se s nekim neočekivanim posljedicama vjerojatnosti te naučiti kako ih pravilno tumačiti (primjerice, zašto je u društvu od 23 osobe vjerojatnije da dvoje ima rođendan na isti dan, nego da su svi rođeni na različite dane). Za radionicu su potrebna predznanja iz osnova aritmetike i računa s postocima.