Image for Algebra LAB – krenula je 14. generacija startup inkubatora!
Naslovnica

Algebra LAB – krenula je 14. generacija startup inkubatora!

Nakon više od 150 timova koji su prošli inkubatorski program Algebra LAB-a, jako smo ponosni na novu – 14. generaciju naših startupova! Deset izvrsnih timova započelo je svoje uzbudljivo putovanje tijekom kojeg će im preko 50 mentora iz različitih područja pomoći u razvoju njihovog proizvoda ili usluge.

Službeni početak programa 14. generacije Algebra LAB startup inkubatora obilježili smo 2. studenoga 2021. g. Za sudjelovanje u ovoj generaciji inkubatora prijavilo se preko sto timova koji su nam ukratko predstavili vlastite poduzetničke ideje. Proces selekcije je stoga bio prilično izazovan, no iskusni su mentori odabrali 10 timova koji su pokazali vrijednost svojih poslovnih ideja, kao i posvećenost tima vlastitom napretku. Službeni početak inkubatorskog programa bio je prilika za upoznavanje mentora, predavača i timova. Timovi su se ukratko predstavili i pojasnili poslovnu ideju na kojoj rade. Također, imali su priliku upoznati mentore koji su im predstavili nekoliko zanimljivih primjera uspjeha startup timova koje su mentorirali. Na taj su način mentori, osim što su predstavili područje svoje ekspertize i opisali hrvatski startup ekosustav, timove dodatno motivirali.

Posebno nam je drago što i ove godine imamo timove iz različitih diejlova Hrvatske. Kako inkubatorski program generira i potiče networking, timovi će imati priliku upoznati ostale timove, mentore, predavače i poduzetnike bez obzira na mjesto iz kojeg dolaze. Susrete timova i mentora organiziramo u online okruženju, a iskustvo prijašnjih generacija pokazalo je da je ova formula uspješna.

Deset timova koji su dio 14. generacije inkubatorskog programa slično je po svojoj inovativnosti i želji za poduzetničkim uspjesima, no njihove se ideje poprilično razlikuju. Činjenica je da se sve ideje na neki način vežu uz digitalne tehnologije, no svako je rješenje posebno. Dio timova bavi se softverskim rješenjima -  primjerice razvojem aplikacije za roditeljski nadzor korištenja pametnih telefona (Xoink) ili aplikacije za automatizirano objavljivanje vertikalnih videa na društvenim mrežama (Videl). Također, ponosni smo i na zanimljiva hardverska rješenja, primjerice set interaktivnih narukvica za roditelje i djecu koje pomažu pri usmjeravanju djetetove pažnje (neebee). Većina timova svoja rješenja zasniva na primjeni umjetne inteligencije i strojnog učenja radi kreiranja rješenja za dinamičku optimizaciju cijena proizvoda i usluga (.99) ili rješenja koje bi detektiralo pokret ruke i automatski promijenilo stranicu prezentacije ili bilo kojeg dokumenta (HandJs). Vrlo su praktična i rješenja koja nastoje ubrzati beskontaktno naručivanje i plaćanje u ugostiteljskim objektima (eUgostitelj) te pojednostaviti rezervaciju termina u salonima za osobnu njegu (BeautyApp). Projekti iz područja zdravlja i obrazovanja iznimno su važni za kvalitetu života, zbog čega se veselimo razvoju rješenja s taktikama prevencije vaskularnih posljedica lifestyle bolesti (Calyx) kao i razvoju pametnih sela s edukacijama za djecu te co-working i co-living prostorima (STREAM). Konačno, jako smo ponosni na najmlađi tim ove generacije, ambiciozne maturante iz Kutine koji razvijaju web-stranicu MladiRade kako bi učenicima i studentima olakšali pronalazak i izbor posla, te kontakt s poslodavcima, a sve u svrhu smanjenja stope nezaposlenosti mladih.

Timovi će tijekom petomjesečnog programa pohađati radionice na kojima će vod vodstvom iskusnih predavača i poduzetnika usvajati stručna znanja iz različitih područja (financije, marketing, odnosi s javnošću, pravna pitanja i slično). Također, intenzivno će raditi s mentorima koji su im dodijeljeni, ovisno o rješenju kojim se bave. Ove će generacije s timovima individualno raditi Marijana Šarolić Robić, Maja Brkljačić, Petra Stojanov, Leo Mršić, Juraj Žlof i Ivo Špigel.

Timovi će imati priliku kvalitetno istražiti tržište, razraditi poslovnu strategiju, razviti prototip proizvoda ili usluge, te se povezati s kolegama iz zajednice i svijetom poduzetnika. Svoju će zaokruženu i oblikovanu poslovnu ideju naučiti uspješno predstaviti javnosti i publici. Veselimo se razvoju poslovnih rješenja naših startupova kao i demo dayu u proljeće 2022. g. – trenutku kada će timovi prezentirati svoja rješenja pred poslovnom zajednicom, mentorima i potencijalnim investitorima!

Više o timovima 14. generacije Algebra startup inkubatora pronađite na: https://www.algebra.hr/lab/kampanje/startup-inkubator/startup-timovi/