Image for Algebrin Indeks poželjnosti: Programiranje, EU fondovi i digitalni marketing na vrhu liste najpoželjnijih zanimanja
Naslovnica

Algebrin Indeks poželjnosti: Programiranje, EU fondovi i digitalni marketing na vrhu liste najpoželjnijih zanimanja

Algebrin Indeks poželjnosti izračunat je temeljem podataka o pohađanju programa obrazovanja više od 10.000 polaznika širom Hrvatske tijekom proteklih 5 godina, a analiza njihova odabira je pokazala da su među najpopularnijim zanimanjima u Hrvatskoj ona iz sfere programiranja, digitalnog marketinga i EU fondova.

Algebra je provela detaljnu analizu interesa polaznika za programe obrazovanja tijekom proteklih 5 godina kako bi utvrdila koji programi najviše zanimaju hrvatske građane. Ovo detaljno istraživanje ima puno veću vrijednost od anketnih podataka i drugih istraživanja o namjerama jer se analizirani podaci odnose na stvarno pohađanje pojedinih vrsta programa obrazovanja za odrasle. Drugim riječima, polaznici su odabrali i upisali ono što ih najviše zanima i za što su smatrali da će im najviše pomoći u daljnjem razvoju karijere, te su potom, u razdoblju od 4 do 6 mjeseci, pohađali odabrani program.

Polaznici raznih vrsta programa obrazovanja u Algebri primarno su pojedinci u potrazi za novim vještinama koje će ih učiniti konkurentnijim na tržištu te im omogućiti napredovanje ili zaokret u karijeri. Samim time, Algebrin Indeks poželjnosti pokazuje koje vještine i znanja hrvatski građani danas smatraju ključnima te ih prepoznaju kao kompetitivnu prednost za napredovanje, promjenu karijere ili zapošljavanja.

Developerski tj. programerski programi bilježe najstabilniji i kontinuirani rast zadnjih 5 godina što ne iznenađuje s obzirom na situaciju na hrvatskom i globalnom tržištu rada gdje su programeri trenutno jedan od najtraženijih profila. Činjenica da je na vrhu interesa tehnologija poput Microsoft C# govori i o korelaciji između oglasa za posao koji se otvaraju na portalima za pronalaženje posla. Uz bok programerima nalaze se i sistemski administratori za koje su pojedinci jakom penetracijom usluga u oblaku mislili da se neće više toliko tražiti pa su prije dvije godine imali negativan trend, međutim sve veća potreba za integracijom raznih sustava u oblaku i novi nastavni kurikulumi, ponovno su lansirali u više sfere interesa.

Gledajući podatke zadnjih pet godina, karijera u internetskom marketingu se pokazuje kao najpoželjnija – ljudima omogućuje ubacivanje u sasvim novi spektar poslova u marketinškim odjelima, agencijama ili tvrtkama, dok pojedincima otvara i odličnu priliku za samostalni (freelance) posao.

Programi obrazovanja vezani uz EU fondove doživjeli su svoj vrhunac interesa u 2015. godini i zatim je došlo do smanjenja interesa, no krajem pretprošle i početkom ove godine ponovno se dogodio nagli porast interesa, vjerojatno potaknut i najavama novih zapošljavanja i sve češćih otvaranja poziva za prijavu na EU projekte. Prema podacima Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, godišnje formalne programe obrazovanja odraslih u Hrvatskoj upiše u prosjeku oko 40.000 polaznika.

U nastavku se nalaze podaci o Algebrinom Indeksu poželjnosti za ovu godinu.

 • Dizajn i kreativa 2018/19 
  Web dizajner / Frontend dizajner  - indeks 10,55
  Grafički dizajner – specijalist digitalnog izdavaštva - indeks 9,79
  CAD specijalist - indeks 5,40
  Specijalist digitalne fotografije i obrade - indeks 3,77
  3D dizajner - indeks 3,01
  Specijalist digitalnog videa i montaže - indeks 1,26
 • Razvoj aplikacija 2018/19
  Programer internet aplikacija – C# - indeks 9,92
  Programer internet aplikacija – PHP i MySQL - indeks 7,41
  Programer mobilnih aplikacija – ANDROID - indeks 2,64
  Specijalist razvoja WEB aplikacija i baza podataka - indeks 1,63
 • Digitalni poslovni razvoj 2018/19 
  Specijalist internetskog marketinga - indeks 14,06
  Voditelj izrade i provedbe projekata financiranih iz EU fondova -indeks 10,67
  Samostalni knjigovođa - indeks 4,52
  Knjigovođa - indeks 4,52
  ECDL specijalist - indeks 2,64
  ECDL operater - indeks 2,13
 • Informacijske tehnologije 2018/19 
  Sistemski i mrežni administrator – specijalist - indeks 5,90
  Specijalist za računalne mreže - CCNA akademija - indeks 3,64
  Administrator baza podataka - indeks 3,14