Image for Blockchain Consulting omogućuje jednostavnu provjeru podrijetla i kvalitete hrane i pića
Naslovnica

Blockchain Consulting omogućuje jednostavnu provjeru podrijetla i kvalitete hrane i pića

Danas nam je u trgovinama dostupno obilje prehrambenih proizvoda, no često se pitamo je li određeni proizvod kvalitetan jer ne znamo kako je i gdje napravljen i kako je došao do polica trgovine. U razgovoru s Martinom Bilušićem, osnivačem startupa Blockchain Consulting, saznali smo kako njegovo rješenje kupcima ulijeva povjerenje u prehrambene proizvode, a proizvođače štiti od krivotvorina. Pitali smo ga i kakvi su njegovi dojmovi sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru.

Vaše se poslovno rješenje temelji na implementaciji blockchain tehnologije u procese proizvodnje hrane i pića. Što se na taj način postiže?

Danas zahvaljujući globalizaciji koristimo mnoge proizvode iz udaljenih dijelova svijeta. Korisnici proizvoda često se s pravom pitaju kako su ti proizvodi nastali jer žele imati pouzdane informacije i o podrijetlu namirnica koje konzumiramo. Ovdje nastupa naše poslovno rješenje. Ono omogućuje praćenje prehrambenog proizvoda kroz cijeli njegov životni ciklus, saznajemo od Martina.

Kako se pojavila vaša ideja za razvojem ovakve usluge?

Odlučio sam se pozabaviti razvojem ovakve usluge jer na tržištu hrane i pića vlada veliko nepovjerenje kupaca u podrijetlo proizvoda. Nije rijetkost da se proizvod samo pakira u državi čiji je naziv zapisan na etiketi kao država podrijetla. Također, puno je primjera prodaje nekvalitetnih proizvoda s oznakama vrhunske kvalitete – maslinovog ulja, vina, meda itd. Uz pomoć blockchain tehnologije to se može promijeniti. Ona sprječava mogućnost manipulacije podacima od strane proizvođača ili trgovca i osigurava proizvod od krivotvorina. Time su u velikoj mjeri zaštićeni interesi proizvođača i kupaca prehrambenih proizvoda, kaže Martin.

Kome je namijenjena usluga koju razvijate?

Usluga je prvenstveno namijenjena proizvođačima prehrambenih proizvoda. To mogu biti proizvođači hrane i pića kojima je bitno da zaštite svoj proizvod od krivotvorina. Na primjer, proizvođač vrhunskog vina ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja na ovaj bi način pokazao transparentnost u proizvodnji i distribuciji svog proizvoda. Također, usluge su namijenjene proizvođačima lako kvarljivih prehrambenih proizvoda (jaja, mlijeka itd.) na kojima je važno istaknuti kada su pakirani i dostavljeni na police trgovine. To su datumi koje kupac u trgovini uvijek provjerava. Danas više nisu dovoljni certifikati kvalitete – kupcu je potrebno dati sve informacije o životnom ciklusu proizvoda. Ovako se također štiti i jača prepoznatljivost branda. A kako to radimo? Vrlo jednostavno – proizvođači nam dostavljaju podatke o proizvodu, a mi izrađujemo etiketu s QR kodom ili NFC čip. Proizvođač lijepi QR kod na svoj proizvod, a skeniranjem koda kupac saznaje sve o nastanku i distribuciji proizvoda.

Jeste li ostvarili suradnje s uzgajivačima hrane i pića? Koji su vam sljedeći poslovni potezi?

Uspostavili smo kontakte s vinarijama i proizvođačima craft piva te dogovorili mogućnosti za buduće suradnje. Trenutno radimo i na pozicioniranju i brandiranju tvrtke na području blockchaina i kriptovaluta putem edukativnih radionica i savjetovanja u tom području.

Koliko se blockchain tehnologija primjenjuje u industriji hrane i pića? Prema vašem mišljenju, kako poticanje organskog uzgoja može pozicionirati blockchain tehnologiju u industriji hrane i pića?

Blockchain tehnologija se u Hrvatskoj i EU vrlo rijetko primjenjuje u industriji hrane i pića. Nekoliko je primjera iz talijanske i francuske industrije vina i mesnih proizvoda, ali se blockchain puno češće primjenjuje u Kini. Poznata je kineska primjena u proizvodnji i distribuciji vina, mlijeka, čaja, piva, jaja, ribljih i mesnih proizvoda itd.

Poticanje organskog uzgoja sigurno će imati pozitivan utjecaj na pozicioniranje blockchain tehnologije u području industrije hrane i pića. Strategija Europske komisije sadrži politiku o sigurnosti hrane. Cilj je jamčiti sigurnost hrane i pića u cijelom lancu nastanka tih proizvoda - od uzgoja do stola, a to je upravo ono što blockchain omogućava.

Koje biste benefite sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru posebno izdvojili?

Tijekom obrazovanja i na poslu bio sam fokusiran samo na područje svoje struke. Kada sam odlučio pokrenuti startup, znao sam da mi nedostaju znanja vezana uz poduzetništvo i marketing i Algebra LAB startup inkubator bio je baš ono što mi je u tom trenutku trebalo. Definitivno sam naučio sagledati poslovanje iz šire perspektive. Drugi benefiti su stečeno znanje za plasiranje proizvoda i usluga na tržište i vještine digitalnog marketinga te naravno povezivanje s drugima, kaže Martin.

Možete li podijeliti neka iskustva sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru s drugim poduzetnicima koji počinju s razvojem vlastitih ideja?

Tijekom radionica pričali smo o primjerima stvarnih problema s kojima se svaki startup suočava. Dijelili smo s kolegama i mentorima izazove koji su pred nama i pronalazili rješenja. Najvažnija poruka za startupe je da ne odustaju. Siguran sam da izazova ne manjka, ali poduzetnički duh i znanja stečena u inkubatoru uvelike će pomoći svakom mladom poduzetniku u ostvarenju ciljeva, zaključuje Martin.

#BlockchainConsulting #AlgebraLAB