Image for Data Week 2022 – “Data Sharing & Data Caring” panel u Algebri
Naslovnica

Data Week 2022 – “Data Sharing & Data Caring” panel u Algebri

I ove godine organiziran je Data Week, događanje koje okuplja europske istraživačke i inovacijske Big Data zajednice. Inicijativu Data Week, usmjerenu ka proizvodima, uslugama i istraživanjima podataka, organizirale su europske udruge Big Data Value Association i EUHubs4Data, a u tjednu posvećenom podacima sudjelovalo je i Visoko učilište Algebra.

Tijekom Data Weeka na više se lokacija u Europskoj Uniji organiziraju događanja, na kojima  predstavnici akademske zajednice, javnog i privatnog sektora razmjenjuju znanja i iskustva, te razgovaraju o novim izazovima. Kao hrvatski član EUHubs4Data i ponosni nositelj i-Silver certifikata BDVA, Visoko učilište Algebra povodom Data Weeka organiziralo je panel raspravu na temu izazova u području razmjene podataka.

Razmjena podataka jedan je od glavnih preduvjeta za uspješnu digitalizaciju javne uprave, ali i za razvoj inovativnih digitalnih proizvoda i usluga. Istovremeno, razmjena podataka bolan je proces, koji nerijetko nosi opterećenja nedovoljne informiranosti sudionika, nestrukturiranih procesa u institucijama koje prikupljaju podatke, ali i visokih sigurnosnih rizika.

Što su stvarni, a što pogrešno shvaćeni rizici u procesu razmjene podataka? Gdje je Hrvatska danas u procesu stvaranja tzv. državne podatkovne riznice? Koje se sve mogućnosti otvaraju kroz dobro reguliranu institucionalnu razmjenu podatka? Kako u Hrvatskoj i izvan nje izgledaju iskustva s razmjenom podataka unutar javnog sektora te između javnog i privatnog sektora (u oba pravca)? O ovim su temama razgovarali sudionici panel rasprave pod nazivom “Data Sharing & Data Caring”, koja je održana 25. svibnja 2022. na Visokom učilištu Algebra.

Panel raspravu moderirao je dr.sc. Leo Mršić, prodekan za istraživanje i razvoj te voditelj Katedre za analizu podataka na Visokom učilištu Algebra. Sudionici panela koji su svojim znanjem i iskustvom pridonijeli otvaranju javne rasprave na temu važnosti dijeljenja, načina korištenja i zaštite podataka bili su:

- gđa. Ivana Vukov, posebna savjetnica Predsjednika Vlade Republike Hrvatske za unapređenje javnih politika,
- g. Nikola Modrušan, Načelnik Sektora za razvoj digitalne infrastrukture, Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva,

- g. Mario Mrljić, CTO i suosnivač, Neos d.o.o.,
- gđa. Anamarija Mlinarić, Senior Manager Consulting, Deloitte Savjetodavne Usluge d.o.o.,
- g. Siniša Košćina, Chief business development officer (CBDO), IN2 Grupa,
- g. Josip Kustić, Director of Customer Success, Poslovna inteligencija.

Sudionici panela nakon rasprave zaključili su kako je Hrvatska već puno učinila na interoperabilnosti i objedinjavanju tzv. državnih podataka, jer se u državnoj sabirnici trenutno nalazi objedinjeno više od 300 državnih registara. Također, istaknuto je kako se izazovi koji su pred nama odnose na njihovo povezivanje i razmjenu kao i na kreiranje inteligentnih prediktivnih servisa nad tim podacima. Panelisti su se složili da se za te izazove trebaju angažirati B2G i G2B inicijative u Hrvatskoj, jer lokalno raspolažemo velikim brojem izuzetno educiranih, sposobnih i prepoznatih stručnjaka i talenata.

Konačno, istaknuto je kako je potrebno okrenuti se edukaciji. Riječ je ovdje o edukaciji državnih službenika, koji će moći prepoznati vrijednost podatkovnih servisa u vidu uštede radnih sati i nove dodane vrijednosti usluga koje pružaju, ali i o edukaciji šireg sloja građanstva. Popularizacija digitalnih servisa u tom bi slučaju dovela do značajnog povećanja broja kvalificiranih korisnika.