Image for DIHUB projekt za uspješnu migraciju IT rješenja u cloud
Naslovnica

DIHUB projekt za uspješnu migraciju IT rješenja u cloud

Algebrin student Božo Zeba osmislio je optimalno cloud rješenje za tvrtku R S B d.o.o. Iako se mali i srednji poduzetnici ne odlučuju često na implementaciju cloud rješenja, Božino istraživanje pokazuje da ipak imaju mnogo razloga da se odluče na taj potez.

Tijekom projekta, provedena je analiza trenutnog stanja korištenja IKT alata i infrastrukture te povezanih financijskih i vremenskih troškova odabranog malog poduzetnika. Analizirana tvrtka usko je specijalizirana za implementaciju i održavanje Xerox ispisnih sustava i nema strategiju korištenja cloud rješenja, već se većinom koriste on-premise rješenja uz povremenu upotrebu nekih cloud alata. Algebrin student Božo Zeba, tijekom analiziranja trenutnog stanja zaključio je kako tvrtka ima problem s on-premise rješenjima jer ona zahtijevaju kupovinu i održavanje, a istovremeno gube na vrijednosti. Svjesni te činjenice, rukovoditelji tvrtke do sada se ipak nisu odlučili na migraciju IKT alata i infrastrukture u cloud. Zbog čega – saznali smo od Bože.

Naime, u analiziranoj se tvrtci rukovoditelji i zaposlenici na svakodnevnoj bazi najčešće suočavaju s pitanjima povezanim sa zadovoljavanjem zahtjeva klijenata i upravljanjem troškovima. Ove zadaće mali i mikro poduzetnici najčešće smatraju ključnima za osiguravanje budućnosti vlastitog poslovanja.  O aspektu sigurnosti mali i mikro poduzetnici ne razmišljaju često jer im se čini da se gubitak podataka ili pad web stranice “neće valjda dogoditi baš njima”. Uostalom, budući da imaju relativno mali udio na tržištu, takve situacije ne smatraju velikim reputacijskim rizikom.

Međutim, Božo Zeba je nakon analize osmislio optimalno cloud rješenje za navedenu tvrtku. S obzirom na potrebe tvrtke predložena je migracija u cloud najmom računovodstvenog softvera i usluge održavanja  kompleta uredskih aplikacija, mobilnih usluga, rješenja za web i mail hosting te cloud fax rješenja. Dodatno, jedinstveno umreženi zaposlenici, u slučaju potrebe mogu pristupiti podacima i resursima u cloudu spajanjem laptopa na neovisnu mobilnu mrežu.

Analiza troškova postojećeg i predloženog cloud rješenja jasno pokazuje kako je razlika u cijeni neznatna – točnije, za period od četiri godine cloud rješenje skuplje je od on-premise rješenja oko 350 eura. Međutim, ovoj razlici treba dodati činjenicu da u analizu troškova nije uračunatao zastarijevanje opreme pa je financijski cloud rješenje zapravo povoljnije.

Konačno, cloud rješenja tvrtkama osiguravaju puno veću razinu sigurnosti. Tvrtci je predložena i implementacija dvofaktorske autentifikacije za korištenje servisa u cloudu. Tako će uz prebacivanje podataka na servere pružatelja cloud usluga tvrtka uživati veću sigurnost, a time i - stabilnost.

U stabilnom okruženju tvrtke mogu ostvarivati svoj rast što je definitivno nešto o čemu mali i srednji poduzetnici moraju voditi računa.

Više o zanimljivom DIHUB projektu pročitajte na – https://dihubcloud.eu/

#CloudBasedServices #DIHUB #digitalinnovation