Image for EJON – platforma za analizu dokumenata o nabavi
Naslovnica

EJON – platforma za analizu dokumenata o nabavi

Razgovarali smo s članovima tima Seven.ai koji su razvili platformu EJON koja iznimno olakšava analizu dokumenata o natječajima za nabavu. Riječ je o vrlo opsežnim dokumentacijama za čiju analizu treba mnogo vremena.  Rene Maruševec, Lucija Jakopović, Danijel Turić, Enzo Vituri i Matija Žinić opisali su nam svoju ideju i iskustvo sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru.

Seven.ai razvio je platformu EJON, zanima nas o čemu se tu konketno radi.

Svakog dana u Hrvatskoj se objavljuje tridesetak javnih natječaja. Platforma EJON olakšava praćenje otvorenih javnih natječaja pa time i prijavu na natječaje i uz njenu pomoć nije potrebno čitati stotinjak stranica teksta novih javnih natječaja kako bi se donijela odluka o javljanju na natječaj. Platforma EJON generira jednostavan sažetak dokumentacije javnih natječaja i time štedi vrijeme i olakšava odluku o javljanju na pojedine natječaje, kaže Enzo.

Rene, predstavite nam članove svog tima. Čime se bavite u timu i izvan njega?

Lucija je završila Geotehnički fakultet, ostatak tima je s Fakulteta organizacije i informatike, a upoznali smo se u Varaždinu. U timu, Danijel se bavi izradom UI/UX web aplikacije, a Enzo Vituri je preuzeo back-end software development zadatke. Matija Žinić studira i istražuje ML metode za analizu teksta za potrebe platforme. Lucija Jakopović radi kao HVAC Engineer u tvrtci Perpetuo projekt, a u timu radi na prikupljanju podataka. Ja radim kao Robotics Engineer u Gideon Brothersu, a za Seven.ai razvijam arhitekturu sustava i bavim se back-end software development-om, kaže Rene Maruševec.

Kome je platforma EJON namijenjena?

Platforma je namijenjena svim tvrtkama koje se prijavljuju na natječaje javne nabave. Godišnja vrijednost projekata javne nabave u Hrvatskoj iznosi 6 milijardi eura, a u EU čak 2 trilijarde eura. Mnogo tvrtki ima kapaciteta za obavljanje poslova javnih natječaja, no puno se vremena gubi na proučavanje svih dokumenata kako bi se donijela odluka o javljanju na neki od natječaja. Platforma EJON prepoznaje ključne riječi unutar mnogih dokumenata javnih natječaja. Uspoređujući sažetke pojedinih natječaja, tvrtke mogu puno brže i efikasnije pratiti novootvorene javne natječaje, kaže Lucija.

Postoje li slične platforme na tržištu i ako da, po čemu se EJON ističe?

Postoji jedna platforma u Hrvatskoj koja mailom šalje par osnovnih informacija o novoobjavljenim natječajima. Međutim, ta platforma ne analizira dokumente o nabavi. Ovaj najzahtjevniji dio posla ipak moraju odraditi tvrtke. S druge strane, EJON analizira opsežne dokumentacije i korisniku nudi  18 korisnih informacija iz dokumenata o nabavi. Korisnik se može služiti i naprednim pretraživanjem i filtriranjem. Uz posebnosti EJON-a tvrtke mogu brže pronaći najbolje projekte za sebe, odnosno eliminirati projekte za koje se ne žele natjecati bez da čitaju opsežne dokumente – saznajemo od Matije.

Kako bi korištenje EJON platforme dugoročno moglo doprinijeti korisnicima, ali i društvu u cjelini?

EJON platforma korisnicima štedi vrijeme čitanja i analize dokumenata. Tako se korisnici mogu detaljnije posvetiti pripremi dokumentacije za natječaj na koji su se odlučili prijaviti. Time se jako povećava broj potencijalnih projekata u koje se korisnici mogu uključiti. Planiramo proširiti rješenje kako bi svaka osoba mogla analizirati dokumente koji su joj važni. Primjerice, ugovore o radu, kupoprodajne ugovore i slično – kaže Rene.

Kako vam je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru konkretno pomoglo za razvoj vaše platforme?

Iz iskustva predavača i mentora naučili smo da izlazak na tržište nije jednostavan. Vidjeli smo koji koraci prethode izlasku na tržište i sada radimo na tome. Mentori su nam pomogli u istraživanju tržišta i prilagodbi naših ideja potrebama tržišta. Puno nam znači i što smo poboljšali vještine prezentiranja svoje ideje investitorima, kaže Danijel.

Koja biste iskustva sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru podijelili s kolegama iz startup zajednice?

Kolegama koji imaju ideju i poduzetnički duh poručili bismo da osluškuju potrebe tržišta. Pivotiranje je česta pojava u svijetu startupa. Za kraj, preporučili bismo svim kolegama koji imaju ideju ili razvijen proizvod ili uslugu da se prijave u Algebra LAB startup inkubator jer će im Algebrin tim mentora pomoći da razviju svoj proizvod do savršenstva, zaključuje Rene.

#Seven.ai #EJON #AlgebraLAB