Image for Analiza tržišnih kretanja u području rada i obrazovanja korištenjem napredne analitike i “big data”
Naslovnica

Analiza tržišnih kretanja u području rada i obrazovanja korištenjem napredne analitike i “big data”

Tržište rada i obrazovanja posljednjih godina karakterizira iznimna dinamika. U takvim uvjetima poseban je izazov pratiti kretanja, osigurati pravovremene i relevantne informacije te u skladu s time, pratiti projekcije a kako bi se osigurala kvalitetna i prijeko potrebna podrška svim tržišnim akterima.

Iskustvo u prikupljanju velikih količina podataka, njihovom povezivanju i transformaciji te aktivnoj analizi i korištenju, od iznimne je važnosti za društvo ali i svakog pojedinca. S ciljem da dugogodišnje znanje i iskustvo u praćenju karakteristika tržišta rada i obrazovanja obogatimo mogućnostima koje donose digitalne tehnologije, već dugi niz godina smo podrška relevantnim akterima i kreatorima politika kako u Republici Hrvatskoj tako i na razini Europske Unije.

Za svoj rad na ovom području, naši su znanstvenici osvojili jedinstveno priznanje pobjedom na prvom EU Big Data Hackathon-u u konkurenciji 22 zemlje te najboljim ocjenama ocjenjivačke komisije od 20 članova redom istaknutih predstavnika europskih tijela zaduženih za analize tržišta rada te predstavnika najvećih svjetskih tehnoloških kompanija.

Prototip projekta uključuje big data spremnik sa gotovo 2 Tb podataka koji je povezan sa naprednim vizualizacijskim sustavom u oblaku, a koji primjerom pokazuje moderne tehnološke mogućnosti i kapacitete našeg tima.