Image for Kaliks – prevencija lifestyle bolesti i njihovih posljedica
Naslovnica

Kaliks – prevencija lifestyle bolesti i njihovih posljedica

Suvremeni način života često obuhvaća brz tempo, puno obaveza i sastanaka zbog čega zanemarujemo kvalitetne životne i prehrambene navike. Upravo ta promjena načina života i manjak pažnje koju pridajemo prehrani dovode do pojave lifesytle bolesti. Razgovarali smo s Teom i Paulom čiji projekt Kaliks nastoji ojačati svijest o važnosti kvalitetnih prehrambenih navika i tako poboljšati zdravlje što većeg roja ljudi.

1) Počnimo od početka, tko je Kaliks tim, gdje i što radite, gdje ste se upoznale i kako ste podijelile uloge u timu?

Za sada tim Kaliks čine Tea Vučković i Paula Franceković. Upoznale smo se 2019. g. na studiju nutricionizma u Kopenhagenu kojeg smo, usprkos pandemiji, uspješno završile. Studij je bio koncipiran tako da većina stečenog znanja proizlazi iz rješavanja real-life nutricionističkih problema. I shvatile smo već tamo da zaista dobro funkcioniramo kao tim i tako se rodila naša ideja.

Podjela uloga vezana je uz naše karaktere i interese. Tea kaže da Paula ima 20+ različitih ideja svaki dan, a Paula tvrdi da ih Tea sve strpljivo sluša, filtrira i izabire i strukturira onu koja ima najviše smisla u tom trenutku.l Sukladno tome, Tea planira poslovne procese i strategije, a Paula se bavi kreativnim zadacima. Trenutno smo odvojene svaka na svojoj strani Hrvatske (u Sinju i u Samoboru) i odlično funkcioniramo. Smatramo da smo dobar primjer za one koji se često ustručavaju surađivati s kolegama iz drugih dijelova zemlje. Naša različitost je ono što u suštini pokreće naš startup.

2) Vaš se startup bavi razvojem taktika za sprječavanje razvoja lifestyle Kako se pojavila ta ideja i što su zapravo lifestyle bolesti?

Lifestyle bolesti uzrok su više od 50 % smrtnih slučaja u Hrvatskoj. U te se bolesti ubrajaju metabolički sindrom, pretilost, ateroskleroza, hipertenzija i dijabetes tipa 2. Trenutno se kardiovaskularne posljedice lifestyle bolesti liječe u uznapredovalom stadiju. Međutim, za očuvanje zdravlja kardiovaskularnog sustava pojedinaca, ključna je primarna prevencija i prepoznavanje ranih simptoma i rizika.

Kod kardiovaskularnih bolesti dolazi do uništenja površine krvnih žila (kao posljedica kronične upale niskog intenziteta) što dovodi do vaskularnih simptoma. Želimo upotrijebiti najnovija saznanja na ovom području znanosti kako bismo usavršile metodu za ranu detekciju tog oboljenja i spriječile ga ciljanom prehrambenom terapijom. Ovu ideju razvijamo već nekoliko godina, a sve je započelo u znanstvenom inkubatoru u Danskoj. U početku smo bile fokusirane isključivo na dijagnostiku, ali sve više se okrećemo ka razvoju prehrambenih terapija i lifestyle intervencija, jer smo uvidjele da se to područje, iako je presudno da bi dijagnostika imala smisla, slabije razvija.

3) Što Kaliks omogućuje korisnicima, ali i društvu općenito?

Svijest o štetnosti loših životnih i prehrambenih navika u zadnjih se nekoliko godina povećala, ali zbog nekonzistentnosti uputa o prevenciji lifestyle bolesti, pojedinci veoma teško mijenjaju stil života i dosadašnje životne navike, posebice ako nisu doživjeli teži zdravstveni problem.

Ovakvo stanje djelom postoji zbog sustavnog zanemarivanja znanosti o prehrani (nutricionizma) kao dijela medicinskog liječenja. Nutricionisti su u očima populacije, ali i većine medicinskih profesionalaca, viđeni kao alternativa medicini, a ne kao njen sastavni dio. Podizanjem svijesti o pravilnoj prehrani u prevenciji bolesti nastojimo zainteresirati medicinske profesionalce za poštivanje nutricionističkih preporuka. Konačno, nastojimo doprijeti do velikog broja ljudi i tako poboljšati zdravlje opće populacije.

Našim pristupom korisnicima ćemo omogućiti uvođenje ciljanih prehrambenih i lifestyle preinaka, ali u isto vrijeme njegovati zdrav odnos prema hrani, zdrav razum i bezbrižnost u svakodnevnom životu.

4) Sudjelujete u Algebra LAB startup inkubatoru – kako biste opisale to iskustvo i kako vam je sudjelovanje pomoglo u razvoju vašeg rješenja?

Iako se program odvijao u online formatu, u inkubatoru smo razvili osjećaj zajedništva i povezanosti s drugim startuperima. To je odlično jer, osim što smo jedni drugima podrška, stvaramo si i pozitivan pritisak za napredak. Radionice pokrivaju vrlo široku tematiku i pomažu nam da sagledamo svoje poslovanje iz drugačijih perspektiva. Naučile smo obratiti pažnju na neke aspekte koji su nam bili potpuno nepoznati.

Posebno smo zadovoljne mentorskim sesijama s našom mentoricom. Marijana Šarolić Robić idealna je osoba baš za nas i zaista je nadmašila naša očekivanja. Marijana svojim iskustvom i znanjem može u par rečenica riješiti neki problem s kojim smo se do tada mjesecima mučile – direktna je, ali uvijek u dobrom raspoloženju! Uz takvo mentorstvo i okruženje, ono što je dvije godine bila ideja u našoj glavi, u kratkom je periodu postalo opipljiva usluga s konkretnim smjerom daljnjeg razvoja.

5) Kako vidite budućnost Kaliksa i koji su vam sljedeći poslovni potezi?

Uskoro ćemo otvoriti prijave za ljetnu akademiju prehrane i trenutačno nam je fokus na razvoju grupnih prehrambenih savjetovanja i radionica za osobe kojima je dijagnosticirana lifestyle bolest kao i za sve osobe koje se jednostavno žele posvetiti poboljšanju prehrane i životnih navika.

Idući korak su nam individualna savjetovanja sa specijaliziranom dijagnostikom, a dugoročnije planiramo proširiti svoj segment klijenata na medicinske profesionalce koji žele unaprijediti svoju ponudu vezanu za prehrambene intervencije.

6) Hoće li Kaliks biti digitalna platforma, aplikacija ili nešto slično?

Što se tiče tech strane, trenutno razvijamo sustav za sistematizaciju nalaza i drugih prikupljenih podataka kako bismo olakšali pronalazak uzroka zdravstvenih problema koji je često skriven u šumi različitih pokazatelja. Izrađujemo i web na kojem će klijenti pristupati materijalima i zajednici. Razvoj aplikacije definitivno nam je u planu, a ona će služiti za međusobno povezivanje klijenata i stvaranje svojevrsnog communityja. Osim toga, planiramo da aplikacija sadrži zgodne zadatke vezane uz tjelovježbu i poticanje poticanje pozitivnih prehrambenih navika. Čeka nas puno posla! ?

7) Što vas je potaknulo na prijavu za Algebra LAB startup inkubator?

Nakon povratka iz Danske, imale smo ideju koju smo htjele razviti pa smo tragale za konceptom sličnim tamošnjem znanstvenom inkubatoru. Pronašle smo ga u Algebra LAB-u i zapravo smo dobile puno više nego što smo očekivale. Sudjelovanje u Algebra LAB inkubatoru preporučile bismo svima koji imaju ideju za razvoj poslovanja, okupili su tim, ali im nedostaju konkretna znanja ili bi im mentorstvo pomoglo na putu do ostvarenja ciljeva.