Govornici i teme

Govornici i teme

Iskoristi 20% popusta


PRIJAVITE SE


Carbon offset

Dušan Jelić

osnivač i direktor – BIOTA d.o.o. i Magic forest d.o.o.

  • ODRŽANO 

Dušan Jelić osnivač je i direktor tvrtki BIOTA d.o.o. i Magic forest d.o.o. Doktorirao je populacijsku ekologiju, a područja njegovog posebnog interesa su biotehnologija i zelene inovacije. Iz tih je područja i prijavio nekoliko patenata, rješenja i dizajna. Radi na modernim rješenjima za urbanu visokotehnološku poljoprivredu i šumarstvo, te na razvoju IT i IOT rješenja i automatizacije putem razvoja softvera (Python geek). Dušan Jelić predsjednik je Hrvatskog instituta za bioraznolikost i bivši ravnatelj Hrvatskog herpetološkog društva HYLA. Bio je jedan od vodećih autora u izvješću Ujedinjenih naroda za Međunarodne platforme za bioraznolikost i ekološke usluge. Njegova stručnost i angažman u očuvanju prirode međunarodno su prepoznati, pa je tako snimao dokumentarni fim o divljini “In too Deep” za Animal Planet, kao i “Attenborough Ark” sa slavnim Sir David Attenboroughom. Recenzent je u mnogim znanstvenim časopisima, autor 8 knjiga i više od 70 znanstvenih radova.

Ključni čimbenici odgovorni za povećanje emisije stakleničkih plinova su korištenje fosilnih goriva, krčenje šuma i šumski požari, industrijalizacija, zagrijavanje oceana i prirodni procesi poput erupcija vulkana. Prirodan način na koji ugljik možemo “pospremiti” u šume je očuvanjem postojećih i sadnjom novih šuma. Stablo godišnje akumulira oko 12 kg CO2 iz atmosfere i trajno ga veže u svojem tkivu, a samo šumsko tlo veliki je kompleks pohranjenog ugljika. Carbon offset pojam je koji se odnosi na smanjenje ili uklanjanje emisija CO2 na način ulaganja u zaštitu šumskih ekosustava koje spašavamo od sječe. Poznavanje količine emisije CO2 u svemiru, temelj je za definiranje i implementaciju odgovarajućih mjera za njegovo smanjenje. 

Svemir pokreće tranziciju u poljoprivredi

Dr. Guerric de Crombrugghe

Glavni ured za proizvode i javni poslovi, ConstellR

Dr. Guerric stručnjak je za komercijalizaciju inovacija, poznat po svojoj jedinstvenoj sposobnosti pretvaranja zahtjevnih tehničkih koncepata u ostvarive poslovne ideje. Diplomirao je na Tehničkoj školi Louvain, Institutu von Karman i Međunarodnom svemirskom sveučilištu, te doktorirao zrakoplovno inženjerstvo na Sveučilištu Queensland u Australiji. Godine 2020. osnovao je ScanWorld, tvrtku koja pruža usluge izrade hiperspektralnih slika i pripadajuće analitike. Tvrtku je preuzeo ConstellR, u kojoj naš govornik sada obnaša dužnost glavnog direktora za proizvode, s ciljem stvaranja vodeće europske kompanije za izradu satelitskih snimaka za korištenje u poljoprivredi.

Proizvodnja hrane danas je u fokusu svih svjetskih čimbenika, a karkateriziraju ju nove poslovne mogućnosti, tehnološki razvoj na području uzgoja ugljika i ekološki imperativi regenerativne poljoprivrede. Sve to zahtijeva stalni pristup i analizu visokokvalitetnih i djelotvornih podataka. Samo sateliti mogu ispuniti taj cilj na globalnoj razini. 

IoT i komunikacija sa satelitima

Davor Predavec

Praćenje parametara iz okoline putem IoT i povezanost sa satelitima

  • ODRŽANO

Davor Predavec zaljubljenik je u prirodu, tehnologijiu, znanje. Zanima ga spoj novih tehnologija, putem IoT uređaja, s okolinom i okolišem. Kao doktorant Sveučilišta u Ljubljani razvio sustav za detekciju i praćenje poplava, a to znanje primjenjuje i u proučavanju utjecaja klimatskih promjena na ekosustav.

Davor Predavec, između ostalog, osnivač je i CEO tvrtke SymbIoTic koja se bavi neizravnim korištenjem svemirskih podataka. U Velikoj Britaniji radio je na modelima detekcije i praćenja poplava u okviru Earth Observation (EO) projekta. Ovaj model prikuplja podatke sa otvorenih (open-source) mapa satelita Sentinel i prikazuju ih u slojevima (risk map layers) u web aplikaciji. Time se, u stvarnom vremenu, poboljšavaju mape rizika od poplava, a dobiveni podaci koriste centri za upravljanje katastrofama i rizicima. Šira javnost naravno također ima višestruke koristi od ovako dobivenih i analiziranih podataka koji se koriste pri predviđanju, prevenciji i zaštiti od poplava. Sljedeći korak, pokretanje globalnog LPWAN satelitskog praćenja pojava i razvoja poplavnih nepogoda u gotovo stvarnom vremenu.

New Space i upotreba u poljoprivredi

Ivan Tomljenović

Analiza poljoprivrednih kultura kroz primjenu metoda strojnog učenja te podatke dobivene satelitskim misijama

  • ODRŽANO

U današnje vrijeme svjedoci smo sve veće količine dostupnih informacija o svijetu koji nas okružuje. Neki od tih podataka uključuju i satelitske snimke Zemljine površine, a što je do prije par godina smatrano teško dostupnim informacijama. Zemlje Europske Unije, među kojima i Republika Hrvatska, trebaju za potrebe dugoročnog planiranja izraditi relevantne prostorne baze podataka. Neke od potrebnih informacija uključuju i podatke o kulturama poljoprivrednih površina. Oikon je u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu proizveo detaljne karte poljoprivrednih površina podijeljene u 10 unaprijed odabranih klasa u mjerilu 1:5000. Za potrebe izrade ovako detaljnih prikaza koristile su se satelitske snimke dostupne od strane Europske Svemirske Agencije te metodologija objektno-orijentirane analize snimka uparena s metodama strojnog učenja. Kroz razgovor i vizualne primjere pokazat ćemo mogućnosti korištenja svemirskih tehnologija u praćenju poljoprivrednih površina te proći i neke od metoda za izvlačenje informacija iz ovih, javno dostupnih, riznica podataka.

Ivan Tomljenović diplomirao je geodeziju i geoinformatiku na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirao je primijenjenu geoinformatiku na Prirodoslovnom fakultetu Sveučilišta u Salzburgu. Trenutno obnaša poziciju voditelja laboratorija za daljinska istraživanja i GIS pri Oikonu – Institutu za primijenjenu ekologiju. Također, glavni je koordinator za UNIGIS Study Center Zagreb, online studiji primijenjene geoinformatike pri Sveučilištu u Salzburgu. Bavi se temama laserskog skeniranja iz zraka, objektnom analizom snimke, segmentacijom snimke, obradom satelitskih snimki te općenito daljinskim istraživanjima.

Ovaj je projekt financiran iz programa istraživanja i inovacija Europske unije Horizon 2020 u okviru Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava br. 1010024212

Obrada podataka i New Space

Giorgio Licciardi

Analiza klimatskih promjena i upotreba spektroskopskih podataka

  • ODRŽANO

Snimanje Zemlje putem Hyperspectral Imaginga je analitička tehnika koja se temelji na spektroskopiji. Ova vrsta slika pronalazi širok raspon primjena u različitim područjima poput astronomije, poljoprivrede, molekularne biologije, biomedicinskih slika, mineralogije, geologije, fizike, zaštite kulturne baštine, prerade hrane, zaštite okoliša… Što se klimatskih promjena tiče, spektroskopske slike mogu se koristiti za otkrivanje anomalija i promjena koje utječu na različite parametre okoliša; od vegetacije do kvalitete vode, od padalina do atmosferskih uvjeta. Prezentacija pruža uvid u rad hiperspektralnih senzora, kroz usporedbu s RGB i multispektralnim senzorima. Također, saznat ćemo više o mogućoj primjeni hiperspektralnih slika pri analizi klimatskih promjena.

Giorgio Licciardi diplomirao je telekomunikacijsko inženjerstvo, a doktorirao geoinformacije na Sveučilištu “Tor Vergata” u Rimu. Godine 2010. pridružio se GIPSA-Labu u Grenobleu, na kojem istražuje hiperspektralne obrade slike pomoću umjetne inteligencije. Njegov znanstveni rad uključuje ekstrakciju značajki, spektralno miješanje i super-rezoluciju. Jedan je od osnivača Data Science Experts, francuskog startupa specijaliziranog za umjetnu inteligenciju, temeljenog na primjeni podataka o promatranju Zemlje.

2021. godine Giorgio Licciardi pridružio se Talijanskoj svemirskoj agenciji kao tehnolog specijaliziran za hiperspektralne obrade podataka.

Započnite svoje svemirsko putovanje i pridružite nam se već danas u učenju o ovim temama. Prijavite se za Space Café Speaker Series, koji se održava u partnerstvu s InnORBIT-om.

Svemir i financijski sektor

Mirta Medanić

Svemir u financijskom sektoru – prednosti, tehnologije i prilike

  • ODRŽANO

Na ovom svemirskom druženju govorit ćemo o svemirskim tehnologijama, podacima i uslugama koje mogu naći primjenu u financijskom sektoru. Tema će biti obrađena na visokoj razini detalja, a pozvani su svi koji žele saznati više o svemirskim aplikacijama i poduzetništvu, uključujući studente i mlade stručnjake. Između ostalog, navest ćemo primjere kako započeti karijeru ili osnovati tvrtku u svemirskoj industriji. 

Mirta Medanić osam godina radi i djeluje u svemirskoj industriji u tvrtci Amphinicy Technologies, dobavljaču složenih softverskih rješenja za satelitsku industriju. Magistra je inženjerka elektrotehnike sa zagrebačkog FER-a i certificirana voditeljica pripreme I provedbe EU projekata. Mirta je aktivna članica domaće i međunarodne svemirske zajednice. Autorica je i koordinatorica projekta SGAC Croatia Webinar Series, osam webinara o svemiru kao interdisciplinarnom području održanih na hrvatskom jeziku, te jekreatorica sadržaja na društvenim mrežama na temu #SpaceAndOtherStories. Njezini nedavni angažmani bili su mentorstvo na Drugom Cassini Hackathonu u Zagrebu i izlaganje na konferenciji “Pugwash Conferences on Science and World Affairs”. Voli raditi s ljudima i putovati.