Image for Kids in Clouds – projekt koji učenicima približava ‘cloud computing’
Naslovnica

Kids in Clouds – projekt koji učenicima približava ‘cloud computing’

Živimo u vrlo izazovnim vremenima u kojima se učitelji i učenici svakodnevno prilagođavaju brojnim promjenama. Suočeni s novonastalom situacijom uzrokovanom pandemijom svi se u obrazovnom procesu u vrlo kratkim rokovima prilagođavaju novim, najčešće online načinima rada, pa je bitno upoznati učenike i s 'cloud computingom“.

Iznimno smo stoga ponosni što je Algebra nositelj projekta Kids in Clouds, čiji je osnovni cilj približiti učenicima „cloud computing“ u što ranijoj dobi. Naime, osnovna je premisa projekta važnost korištenja računarstva u oblaku već od prvog razreda osnovne škole, kako bi se učenici što prije priviknuli na rad s cloud platformama.

Posebno nas raduje suradnja s hrvatskim i inozemnim školama, kao i s brojnim učiteljima tih škola. Naši su partneri u ovom projektu Osnovna škola Horvati (Zagreb, Hrvatska), Osnovna škola Ludina (Velika Ludina, Hrvatska), College Jules Reydellet (Saint-Denis, Francuska) i SU „Sv. Sv. Kiril i Metodii“ (Smoljan, Bugarska), odnosno interdisciplinarni timovi koje su u svrhu projekta oformili učitelji navedenih škola.

U suradnji s partnerima, tijekom brojnih aktivnosti projekta, kreirat ćemo obrazovne module o „cloud computingu“. Projekt će rezultirati repozitorijem s edukativnim materijalima za učitelje, te didaktičkim strategijama i preporukama o tome kako poučavati različite predmete korištenjem računarstva u oblaku. Također, bit će oformljen i repozitorij s digitalnim obrazovnim materijalima za učenike uz pomoć kojeg će učenici ovladavati sadržajima iz područja koja ne pripadaju informacijsko-komunikacijskoj tehnologiji, ali koristeći metode rada iz tog područja. Svi obrazovni materijali za učitelje i učenike bit će razvijani u jednoj, a pilotirani u drugoj državi, kako bi novonastali materijali zadovoljavali potrebe različitih nacionalnih obrazovnih sustava.

Kako je riječ o uistinu važnoj i aktualnoj tematici, redovito ćemo vas izvještavati o naprecima projekta!