Image for Kids in Clouds – učitelji testirali edukativne materijale o cloud alatima u nastavi
Naslovnica

Kids in Clouds – učitelji testirali edukativne materijale o cloud alatima u nastavi

Projektni su partneri u sklopu Erasmus+ projekta Kids in Clouds izradili digitalne edukativne materijale za učitelje o upotrebi cloud alata u nastavi. Nakon toga, učitelji su testirali kreirane materijale i tako provjerili njihovu kvalitetu, ali i otkrili nove metode poučavanja.

Kids in Clouds projektni partneri izradili su preko 170 digitalnih edukativnih materijala za učitelje, a s temom korištenja pojedinih besplatnih online cloud alata. Materijali obuhvaćaju zanimljive videozapise o korištenju cloud alata u nastavi, dostupni su na tri jezika i spremni za pregled i besplatno preuzimanje u online repozitoriju.

Materijale je tijekom pilot procesa testiralo više od 30 učitelja iz četiri škole koje su uključene u projekt - SU Sv. Sv. Ćirila i Metoda (Bugarska), Osnovna škola Ludina i Osnovna škola Horvati (Hrvatska), te College Jules Reydellet (Francuska). Učitelji su na taj način provjerili učinkovitost edukativnih materijala i online repozitorija, ali i imali priliku proširiti svoje znanje o korištenju cloud alata. Osim toga, nakon upoznavanja novih alata, učitelji su se samostalno okušali u izradi interaktivnih kvizova, prezentacija i korištenju različitih kolaboracijskih alata.

Evaluacija tijekom pilot procesa pokazala je da većina učitelja koji su testirali materijale smatra da su materijali jednostavni za korištenje i pojašnjavaju korištenje cloud alata na jednostavan način, uz puno praktičnih primjera. Gotovo 70 % učitelja istaknulo je da su proširili svoje znanje o korištenju cloud alata tijekom pilot faze projekta. Osim toga, većina učitelja istaknula je da će cloud alate ubuduće puno češće koristiti za pripremu nastave kao i tijekom rada s učenicima. Polovica njih sigurna je da će i ubuduće istraživati mogućnosti koje im cloud alati pružaju, te da će tako usvojiti nove metode poučavanja.

Ankete koje su popunili nakon sudjelovanja u pilotu pokazale su kako su učitelji pronašli uspješne cloud metode koje će doprinijeti porastu motivacije učenika, olakšati proces primanja povratnih informacija o usvojenom znanju učenika, te potaknuti razvoj digitalnih vještina učenika.

Detaljne rezultate pilot procesa, uvide učitelja u edukativne materijale kao i preporuke za učitelje pronađite na linku.

Iznimno je važno što je ovo Kids in Clouds iskustvo učitelje potaknulo na češću upotrebu cloud alata u nastavi, te im omogućilo da i učenike potaknu na upotrebu clouda i pomognu im da sa sigurnošću koračaju svijetom u oblaku.

#KidsinClouds #Erasmus+