Image for Završna konferencija projekta Media Literacy Observatory for Active Citizenship and Sustainable Democracy
Naslovnica

Završna konferencija projekta Media Literacy Observatory for Active Citizenship and Sustainable Democracy

Kompetencije građana ključne su za aktivno političko sudjelovanje, koje je jedna od najvažnijih komponenti dobrog upravljanja i održive demokracije. Temeljni element građanske pismenosti i dalje je visoka razina medijske pismenosti. Nažalost, proteklih smo godina svjedoci političkih zbivanja koja dovode do pogoršanja demokratskih standarda u mnogim dijelovima dunavske regije. Bitno je zato da građani mogu promišljati društvenu stvarnost i obraniti se od negativnih medijskih pojava, poput govora mržnje i lažnih vijesti.

Iz tog razloga, glavni cilj projekta MELIA Observatory je poboljšati demokratsko, međunarodno upravljanje medijskom pismenosti, a na temelju suradnje relevantnih sudionika. Ovaj projekt služi kao mehanizam za poboljšanje medijske pismenosti i na taj način osnažuje građane, doprinoseći razvoju stabilne i održive demokracije. Projekt je uspostavio opservatorij za medijsku pismenost koji pruža alate za istraživanje medijskih sadržaja, alate za obuku i političke preporuke za poboljšanje medijske pismenosti u kombinaciji s drugim građanskim vještinama.

U sklopu projekta, Visoko učilište Algebra osmislilo je i razvilo alat za jednostavno prepoznavanje različitih vrsta medijskih poruka putem korištenja umjetne inteligencije (AI). Inteligentna platforma prepoznaje sentiment medijskih tekstova i korisnicima pokazuje elemente govora mržnje kako bi dodatno ojačala njihovu medijsku pismenost.

Završna Konferencija projekta MELIA Observatory održana je u Budimpešti 9. listopada 2022. Konferenciju je organizirao mađarski projektni partner Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) (Budimpeštanska gospodarska i industrijska komora (BCCI)).

Konferenciju je otvorio Matevž Tomšič, profesor na School of Advanced Social Studies, voditelj projekta MELIA Observatory, koji je predstavio opće pretpostavke i ciljeve projekta. Johannes Gabriel, Project Officer for Danube Region Program's Joint Secretariat, također je uzeo riječ i naglasio veliku ulogu koju ovaj projekt ima u stvaranju medijske pismenosti kod mladih.

Visokokvalificirani stručnjaci predstavili su rezultate ovog međunarodnog projekta. O rezultatima projekta govorili su:

  1. Mapiranje medijske pismenosti u dunavskoj regiji – Bogran Radu, Sveučilište Babes-Bolyai (Rumunjska),
  2. MELIA Observatory Platform – Leo Mišić, Visoko učilište Algebra (Hrvatska),
  3. Materijali za učenje i mreža za obuku – Lukaš Reichrt, Edhance Plus o.p.s. (Češka),
  4. Nacionalni pilot projekti – Yantsislav Yanakiev, Istraživački centar za regionalni i globalni razvoj (Research Centre Regional and Global Development – Bugarska).

Zahvaljujući izvrsnim govornicima razgovarali smo o važnosti umjetne inteligencije za medijski, informacijski i komunikacijski ekosustav, o tome zašto je medijska pismenost važna, te koji su najveći izazovi za medijsku pismenost u vremenu poslije Covida. Sve je to posebno važno danas kad je digitalno od pogodnosti postalo nužnost, a tehnologija je postala sastavni dio svakodnevnice. Digitalni je prostor danas jedan od najvažnijih izvora informacija o pojavama i procesima koji uvjetuju funkcioniranje internet korisnika.

Ovom se prigodom raspravljalo i o važnosti medijske pismenosti u današnjem svijetu. Rješavanje izazova koje nam donosi medijska pismenost, kao i korištenje nedavno razvijenih alata trebali bi biti zajednička odgovornost svih unutar prostora dunavske regije. Konferencija u Budimpešti bila je izvrsna prilika za brojne sudionike da i dodatno sudjeluju u međunacionalnom prijenosu znanja, pomoću zanimljivih prezentacija i putem rasprave za okruglim stolom.

Projekt MELIA Observatory završava krajem prosinca, ali rezultati i inovativni alati koje je razvio dostupni su na internetu za sve u dunavskoj regiji. Možete ih pronaći na našoj službenoj web stranici: https://www.interreg-danube.eu/approved-projects/melia-observatory

Zahvaljujemo partnerima na suradnji u realizaciji ovog projekta!