Image for MladiRade, projekt maturanata iz Kutine za lakše zapošljavanje učenika i studenata
Naslovnica

MladiRade, projekt maturanata iz Kutine za lakše zapošljavanje učenika i studenata

Razgovarali smo s najmlađim sudionicima našeg ovogodišnjeg inkubatora – maturantima iz Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine. Filip i Tomo rade na razvoju platforme za posredovanje između poslodavaca i mladih koji su zainteresirani za pronalazak prakse ili zaposlenja. Naši maturanti imaju ambiciozan cilj, doprinijeti što većoj zaposlenosti mladih i tako im pomoći na početku njihovog karijernog puta.

1) MladiRade, koju školu pohađate, čime se bavite, koje studije planirate upisati i kako ste podijelili uloge u timu?

Mi smo Filip Grabovac i Tomo Karaula, dvočlani tim maturanata iz Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine. Prethodno je s nama na razvoju projekta surađivala i kolegica Jelena Penjin. Obojica planiramo upisati Fakultet elektrotehnike i računarstva. Dobri smo prijatelji iz razreda, te smo se na preporuku Jelene prijavili na trodnevnu radionicu UPSHIFT.

Nakon sudjelovanja na radionici intenzivirali smo razvoj našeg projekta. Svojim projektom nastojimo olakšati zapošljavanje učenika i studenata. Trenutno ulogu grafičkog dizajnera, marketing managera i urednika društvenih mreža ima Tomo, dok je Filip također zadužen za marketinšku strategiju, komunikaciju i razvoj projekta.

2) Maturanti ste, a već imate vrlo ambicioznu viziju, razvijate projekt MladiRade. Koji je cilj projekta?

Naš je cilj kreiranje vodeće online platforme za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj. Mladima želimo omogućiti što lakši put do prvih poslovnih iskustava. Isto tako, cilj nam je da poslodavci prepoznaju prednosti zapošljavanja mladih, što opet treba rezultirati zapošljavanjem što većeg broj učenika i studenata.

Sve u svemu, ciljevi našeg projekta su dvostrani. Mlade želimo potaknuti na razumijevanje važnosti rada i razvijanja kvalitetnih radnih navika, te potencijala mladih u poslovnome svijetu. S druge strane, cilj nam je potaknuti stvaranje okoline koja podržava mlade u zapošljavanju.

3) Što vas je inspiriralo za razvoj ovog projekta?

Poučeni vlastitim iskustvom, uočili smo da se mladi u Hrvatskoj često suočavaju s izazovom zapošljavanja. Čak i u slučajevima kad su izrazito motivirani, teško pronalaze radno mjesto. S jedne su strane ograničeni svojim obavezama u školi ili na fakultetu, a s druge zahtjevima poslodavaca.

Naš stav od početka je pozitivan, smatramo da poslodavci sigurno imaju puno mogućnosti za ponuditi mladima radna mjesta na kojima bi mogli započeti svoj profesionalni razvoj. Naravno, poslodavcima je zapošljavanje mladih također korisno i to zbog rasterećivanja postojećih zaposlenika, popunjavanja radnih mjesta i eventualnog razvoja odličnog poslovnog odnosa s novozaposlenom mladom radnom snagom.

Web stranica MladiRade zamišljena je kao jedinstvena platforma u Hrvatskoj koja nudi uslugu posredništva između posloprimaca i poslodavaca kao i edukacije o zapošljavanju mladih.

4) Kako bi platforma MladiRade trebala funkcionirati?

Platforma MladiRade omogućava poslodavcima registraciju tvrtke na stranici i objavu oglasa za posao koji se nakon uspješne registracije i dodatne provjere sadržaja objavljuje na stranici. Mladi posloprimci i studenti oglase za posao mogu pretraživati prema određenim kriterijima, poput odabira županije u kojoj se nalaze, te kategorije posla za koji se prijavljuju. Platforma bi omogućavala prijavu na oglase, upis osobnih podataka kao i prilaganje životopisa. Osim toga, platforma bi nudila i zanimljiv sadržaj u obliku edukativnih blogova o zapošljavanju.

5) Što platformu razlikuje od sličnih rješenja?

Najvažnija posebnost naše platforme je u tome što smo ju orijentirali na mlade i naše vršnjake. Isto tako, u daljnjim fazama razvoja projekta i platforme planiramo uvesti AI-bota, koji će ovisno o kriterijima poslodavaca sortirati životopise posloprimaca u njemu najpogodnijem redoslijedu.

Promoviranje važnosti rada mladih i stjecanja radnog iskustva koje će im u daljnjem obrazovanju, ali i radu, uvelike pomoći također smatramo jednim od važnih atributa platforme. Naposljetku, i sama platforma je nastala inicijativom mladih kao potencijalno rješenje nebrojenih poteškoća prilikom pronalaženja posla i prakse.

6) Možete li nam opisati trenutno stanje razvoja platforme? Koji su vam poslovni planovi za budućnost?

Trenutno nastojimo prikupiti što veći broj oglasa kako bi omogućili veliku i raznovrsnu ponudu poslova za mlade posloprimce. Težimo razvoju i promociji platforme na društvenim mrežama kako bi stvorili što veći krug mladih korisnika, te poslodavaca. Također, planiramo promocije po raznim školama i fakultetima, a to će nam omogućiti direktnu interakciju s mladima koji nam mogu pomoći u unapređenju i optimizaciji stranice. U budućnosti, platformu MladiRade vidimo kao jednu od vodećih platformi za zapošljavanje u Hrvatskoj, vrlo utjecajnu u poslovnom svijetu.  

7) Kako biste opisali svoje iskustvo u Algebrinom LAB startup inkubatoru, kako vam je sudjelovanje pomoglo u razvoju vašeg projekta?

Sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru uvelike nam je pomoglo u razvoju našeg projekta jer smo uz pomoć mnogih mentora i predavača pronašli rješenje izazova koje imamo. Osim na poduzetništvo, radionice su usmjerene i na druga područja poput komunikacijskih vještina s korisnicima, te na psihološke uvide važne za razvoj uspješne poslovne i komunikacijske strategije. Upoznali smo mnoge ljude, čuli odlična iskustva i razmotrili različita razmišljanja uspješnih poduzetnika koja ćemo svakako iskoristiti u daljnjem razvoju.