Image for Nove šanse za financiranje hrvatskih startup, te malih i srednjih poduzeća
Naslovnica

Nove šanse za financiranje hrvatskih startup, te malih i srednjih poduzeća

Algebra LAB i The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) organizirali su 21.12.2021 webinar na temu financiranja inovativnih rješenja startupova, te malih i srednjih poduzeća. Webinar je moderirao dr.sc. Leo Mršić, prodekan za znanost i istraživanje Visokog učilišta Algebra, u sklopu kojeg se održava najstariji i najuzbudljiviji inkubatorski program za nove startup poduzetnike! Uvodnu riječi održala je gospođa Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj.

Kao predavači sudjelovali su Victoria Zinchuk – direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj, Zoltan Hopka – investitor EBRD-a, Ognjan Despot – novi regionalni menadžer za srednju i istočnu Europu za Funderbeam SEE i Višnja Mrakovčić Supek – izvršna direktorica financija i razvoja malih i srednjih poduzeća u EBRD-u Hrvatska. Webinaru je prisustvovalo više od 75 sudionika koji su imali priliku informirati se o mogućnostima razvoja vlastitih inovacija uz pomoć financiranje EBRD-a i Funderbeama.

Sesiju je otvorila gospođa Zinchuk istaknuvši da je ovaj webinar prvi u nizu planiranih projekata za rad s lokalnim hrvatskim inkubatorima i akceleratorima. Nakon uvoda, gospodin Hopka je nastavio s intenzivnom analizom EBRD-ovih investicija u inovativne tehnologije Hrvatskoj. Istaknuo je da je 83 % projekata u koje je EBRD investirao zabilježilo rast prometa, te da je industrija digitalne tehnologije ključna za razvoj lokalnog tržišta i njegovog širenja. Gospodin Hopka naveo je primjere ulaganja EBRD-a, poput ulaganja u poljsku tvrtku docplanner.com, čiju platformu trenutno koristi više od 2 milijuna liječnika i pacijenta.

Gospodin Hopka istaknuo je da EBRD pruža podršku prenoseći znanja o poslovnim modelima, kroz poslovno savjetovanje, te davanjem smjernica za zapošljavanje. Odnos između EMRD-a i tvrtki u koje se investira traje od 7 do 9 godina i zbog toga je odnos između malih i srednjih poduzeća i EBRD-a dugoročna strategija.

Gospodin Despot svoj je dio započeo prezentacijom Funderbeama, istaknuvši kako oni trenutno financiraju investicije vrijedne 120 milijuna eura, a koriste platformu za financiranje sa više od 28.000 provjerenih investitora. Važno je napomenuti da je i sam Funderbeam pokrenut uz pomoć EBRD-a, što pokazuje kako se tržište tehnologije uspješno razvija kada je pravilno podržano. Funderbeam u idućoj godini želi potaknuti investitore da se odmaknu od statičnih izvora kapitala poput nekretnina i okrenu crowfundingu.

Gospođa Mrakovčić Supek zaključila je webinar istaknuvši kako EBRD namjerava provesti niz radionica poznatih kao Strateški kompas u suradnji sa Sveučilištem Cambridge. Cilj ove aktivnosti je pomoći startupima s visokim potencijalom da dobiju kvalitetan plan razvoja poslovanja, putem intenzivnih višednevnih radionica. Gospođa Zinchuk naglasila je da će EBRD u novoj godini pozvati govornike iz Tajvana i drugih visokorazvijenih startup sredina kako bi podijelili primjere dobre prakse s hrvatskim startupovima.

Zbog izuzetne važnosti tehnoloških inovatora Algebra s ponosom podržava poduzetnike, kao i 14. generaciju LAB startup  inkubatora, koja je sa zanimanjem pratila ovaj webinaru!