Image for Pokrenut Europski digitalni centar inovacija za Hrvatsku
Naslovnica

Pokrenut Europski digitalni centar inovacija za Hrvatsku

„EDIH predstavlja novu platformu za umrežavanje istraživačke zajednice i poduzetnika, s ciljem podizanja razine digitalne zrelosti i konkurentnosti našeg gospodarstva. Mnogi poduzetnici svjesni su da ih nedovoljna razina tehnološke zrelosti koči, ali nemaju resursa i znanja za digitalnu transformaciju. CROBOHUB++ tematski je fokusiran na reindustrijalizaciju i održivo korištenje prirodnih resursa, a znanja i iskustvo akumulirano kroz dugogodišnja istraživanja na institucijama kao što je FER stvorit će jak sinergijski efekt u razvoju gospodarstva utemeljenog na inovacijama, što je danas ujedno i pretpostavka globalne konkurentnosti,” poručio je koordinator projekta prof. dr. sc. Hrvoje Džapo na predstavljanju projekta Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++). Predstavljanje je održano 30.6. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, koje je ujedno i koordinator projektnog konzorcija, uz još šest projektnih partnera. Događanje je okupilo poslovnu i akademsku zajednicu, stručnjake iz industrija, vrhunske znanstvenike i predstavnike državnih institucija.

„Pokretanje europskih digitalno-inovacijskih centara ključan je korak prema poticanju digitalnih inovacija i transformacije u Europi. Ti će centri imati ključnu ulogu u pružanju potpore poduzećima, posebno malim i srednjim, u prilagodbi digitalnom dobu tako što će im omogućiti pristup stručnosti, resursima i najsuvremenijim tehnologijama. Inicijativa EDIH važna je za promicanje gospodarskog rasta, konkurentnosti i otvaranja radnih mjesta, uz istodobno poticanje poduzeća da iskoriste puni potencijal digitalnih tehnologija. Ponosni smo što doprinosimo EDIH CROBOHUB++ kao institucija s 25-godišnjim iskustvom u promoviranju digitalnih tehnologija u poslovanju,“ poručio je dekan Sveučilišta Algebra doc. dr. sc. Mislav Balković.

„Važno je istaknuti da je EDIH most prema malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru koji im omogućuje besplatno stjecanje znanja i vještina važnih za proces digitalizacije, provjere primjene tehnologije prije ulaganja, povezivanje s izvorima financiranja i drugim partnerima u inovacijskom sustavu. Primjerice, poljoprivredno poduzeće može provjeriti kako bi mu roboti mogli pomoći u voćnjaku ili se zaposlenici u službama grada ili županije mogu educirati o kibernetičkoj sigurnosti,“ istaknuo je dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Sve usluge su besplatne za korisnike, a njihova svrha je podizanje razine digitalne zrelosti društva te zelene transformacije malih i srednjih poduzeća i javnog sektora kako bi postao agilniji i efikasniji. „U sklopu projekta HGK će tvrtkama omogućiti detektiranje trenutne razine digitalne zrelosti te postavljanje razvojnog okvira koji će dovesti do željene razine digitalne razvijenosti, što znači brže, funkcionalnije, efikasnije i fleksibilnije poslovanje. Između ostalog, tvrtke mogu računati na usluge HGK i u segmentima savjetovanja o sredstvima EU i oko kreiranja poslovnog plana, kao i pri izlasku na strana tržišta budući da smo nositelj konzorcija Europske poduzetničke mreže (EEN) u Hrvatskoj,“ poručio je voditelj Odjela za pripremu i provedbu EU projekata HGK Domagoj Topić.

„Ponosni smo što smo dio najvećeg ekosustava digitalnih inovacija, koji stvara sinergijske učinke između znanstvenog, privatnog i javnog sektora. InfoDom donosi u konzorcij potrebna iskustva i resurse za stvaranje povoljnog okruženja za digitalne inovacije, neophodne za digitalnu transformaciju, ne samo poduzeća nego i za transformaciju javnih institucija,” istaknuo je povodom pokretanja projekta osnivač tvrtke InfoDom i ravnatelj ILBA Akademije prof. dr. sc. Slavko Vidović.

„Kroz ovaj projekt HAMAG-BICRO će se fokusirati na dva ključna aspekta podrške malim i srednjim poduzećima i javnim dionicima, na izvore financiranja i internacionalizaciju. Kroz mrežu županijskih ispostava HAMAG-BICRO-a omogućit će se individualan pristup informacijama o izvorima financiranja. Naše će usluge biti usmjerene na brojne mogućnosti i prilike za internacionalizaciju poslovanja i pronalazak međunarodnih partnera s kojima će mala i srednja poduzeća moći doći do dodatnih izvora financiranja za svoje aktivnosti istraživanja i razvoja. Sve naše usluge su besplatne za poduzetnike i imaju za cilj podignuti razinu svijesti krajnjih korisnika usluga CROBOHUB-a o svim nacionalnim i međunarodnim mogućnostima savjetodavne i financijske podrške,” rekao je ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju u agenciji HAMAG-BICRO Mate Kovač.

„Srce će u sklopu ovog projekta malim i srednjim poduzetnicima pružiti svu potrebnu podršku i ekspertizu kako bi uspješno primijenili  tehnologiju naprednog računarstva u svom radu i tako unaprijedili poslovanje. Napredno računarstvo ima nebrojene mogućnosti primjene,  bilo da se radi o ranom otkrivanju i liječenju bolesti, novim terapijama koje se temelje na personaliziranoj i preciznoj medicini, razumijevanju funkcioniranja ljudskog mozga, predviđanju razvoja klime, svemirskih promatranja, prevenciji prirodnih katastrofa velikih razmjera i upravljanje njima te ubrzavanje razvoja novih materijala. Pozivamo stoga sve tvrtke koje žele doznati više o ovoj tehnologiji i o tome kako im napredno računarstvo može pomoći da na nam se pridruže u realizaciji projekta,“ rekao je ravnatelj Sveučilišnog računskog centra Srce Ivan Marić.

Uz FER kao koordinatora, konzorcij čini još šest partnera: Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Sveučilište Algebra, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilišni računski centar (SRCE) te InfoDom d.o.o. Trajanje projekta je 36 mjeseci, a vrijednost projekta iznosi 2.861.556,64 eura. Novosti o projektu možete pratiti na društvenim mrežama projekta: LinkedInuFacebooku i Twitteru.

Brošure Algebra grupe

Sveučilište Junior
Kontaktirajte nas