Image for Poticanje uvođenja digitalne tehnologije u sektor turizma!
Naslovnica

Poticanje uvođenja digitalne tehnologije u sektor turizma!

  1. i 30. studenog 2021., Algebra LAB tima sudjelovao je na sastanku kojim je započeo EU projekt DigiTOUR! Projekt je to usmjeren ka inovacijama u turizmu, a odvija se pod vodstvom multidisciplinarnog, kreativnog laboratorija X23 iz Italije. Projekt je službeno započeo 11. studenoga 2021. i trajat će 28 mjeseci.

Cilj projekta je prvenstveno potpora malim i srednjim turističkim poduzeća u području digitalne transformacije. Korištenje osnovnih digitalnih tehnologija kao što su AR/VR, IA, IoT i Big Data ključ su za uvođenje inovacija ove vrste.

Ovaj projekt ponudit će digitalna i tehnološka rješenja malim i srednjim poduzećima tradicionalnog turizma, nerijetko skeptičnima prema tehnologiji. Također, pomoći će im pri stjecanju vještina potrebnih za implementaciju digitalne transformacije. Izdvajamo tri specifična cilja projekta:

  • nadograditi tehnološke vještine i prijenosa znanja za mala i srednja poduzeća u turizmu putem obuka i peer-to-peer učenja;
  • aktivno podržati inkubaciju, akceleriranje i skaliranje malih i srednjih turističkih poduzeća/startupova radi izgradnje digitalnih, pametnih i inovativnih kapaciteta u turističkom ekosustavu, uključujući javna i privatna partnerstva;
  • pružiti izravnu financijsku potporu za pametna rješenja koja olakšavaju prijelaz na digitalnu tehnologiju tradicionalnih malih i srednjih poduzeća u turizmu. Spomenuta rješenja mogu uključivati ​​platforme za upravljanje poslovanjem (osobito analitiku podataka i računalstvo u oblaku), tehnologije koje mogu oblikovati nove inovativne turističke proizvode, usluge i iskustva (osobito u području virtualne/proširene stvarnosti, Internet-of-Things) i tehnologije koje mogu pomoći, razumjeti i povezati se s ostalim akterima u području turizma, ali i šire (koristeći umjetnu inteligenciju).

Glavna uloga Algebra LAB-a u EU DigiTOUR projektu je vođenje 2 skupine inkubatora/akceleratora unutar programa pod nazivom „High-Growth Program“, a koji će najuspješnijim startup/SME projektima investicijski pomoći u poslovnom razvoju.

EU DigiTOUR projekt financiran je sredstvima inicijative COSME čiji je osnovni cilj podrška malim i srednjim poduzećima u Europi jer se ovaj sektor smatra okosnicom europskog gospodarstva, osiguravajući 85 % svih novih radnih mjesta na kontinentu. Turizam je povijesno jedna od glavnih komponenti hrvatskog gospodarstva i stoga je ključno razviti digitalno snažnu turističku industriju, pogođenu i pandemijskim uvjetima poslovanja.

Projektne aktivnosti provodit će višenacionalni konzorcij partnera, podupirući rast turističkog sektora EU u razdoblju nakon pandemije. Zajedno sa Algebra LAB-om, partneri u ovom projektu su: X23, Startup Tourismo i ISNART iz Italije; ITKAM i Social Impact iz Njemačke; CroaAI iz Hrvatske, AR/VR Tech and DUNAVNET iz Srbije, te Transformation Lighthouse iz Slovenije.

I naravno, redovito ćemo vas izvještavati o novostima iz ovog projekta!