Naslovnica

Proširenje usluga Poduzetničkog inkubatora ZIP radi povećanja i uspješnost financiranja MSP-ova, te promicanja poduzetništva i poduzetničkih vještina

Naziv natječaja: Proširenje usluga Poduzetničkog inkubatora ZIP radi povećanja i uspješnost financiranja MSP-ova, te promicanja poduzetništva i poduzetničkih vještina

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Usluge koje nudi:

 • Osposobljavanje MSP za prodaju i izvoz putem crowdfunding kampanja
 • Povezivanje MSP-ova i studenata radi inovacija i unapređenja procesa
 • Edukacija i mentoriranje MSP-ova o Lean managementu
 • Povezivanje novonastalih MSPova s velikim kompanijama tj. Korporacijama
 • Osposobljavanje MSP-ova za Chatboot računalni konverzacijski kanal
 • Migracija postojećih rješenja MSP-ova na mobilne aplikacije
 • Programiranje za žene – kako komunicirati s programerima
 • Statup program

Svaka od usluga mora imati:

 • rok za prikupljanje prijava
 • datum početka i završetka usluge
 • Formu za prikupljanje prijava (sve forme mogu biti iste osim forme za Startup program)

U ovoj godini provodit ćemo 2 usluge:

 1. Startup program
 2. Programiranje za žene – kako komunicirati s programerima
Programiranje za žene Cjelodnevne radionice  (6 radionica)
Prva grupa 10., 11. i 18. studenog 2018.
Druga grupa 1., 2. i 9. prosinca 2018.

Kratak opis projekta:

Cilj navedenog projektnog prijedloga jeste razvoj i povećanje ponude usluga stručne i savjetodavne podrške koje Poduzetnički inkubator ZIP d.o.o. kao poduzetničko potporna institucija sprovodi od 2013. godine., te povećavanje usluga informiranja namijenjenih MSP–ovima. Analizom pruženih stručnih i savjetodavnih usluga namijenjenih inovativnim MSP-ovima u Gradu Zagrebu, uvidjeli smo nedostatak kod tematskih cjelina: Financiranje projekata korištenjem platformi za grupno financiranje za novoosnovane MSP-ove, Unaprjeđenje proizvoda i usluga za novoosnovane MSP-ove, Povezivanje korporacija i novoosnovanih MSP-ova, Lean menadžment u novoosnovanim MSP-ovima (dodati još). Ako usporedimo uspješnost ostalih europskih zemalja, u Hrvatskoj postotak MSP-ova koji uvode inovacije je 8 puta niži od prosjeka Europske unije.

Inovacije u MSP-ovima rezultiraju stvaranje novih proizvoda i usluga, što povlači odmah i rast i održivost MSP-a. Kako bi se taj broj povećao nužno je osigurati što veći broj različitih usluga koje će jačati razvoj subjekata MSP-ova i poticati cjeloživotno učenje zaposlenih u firmi. Ono što želimo napraviti jeste edukacija za MSP-ove koji danas rade softverska i inženjerska rješenja po narudžbi kupaca. Oni često imaju ekspertizu i želju krenuti sa vlastitim proizvodom ali ne znaju odakle početi. Poduzetnički inkubator ZIP ima mentorsku mrežu koja broji preko 40 stručnjaka koji imaju navedenu ekspertizu i mogu održati relevantne radionice. Financijskom podrškom koju bi Poduzetnički inkubator ZIP d.o.o osigurao kroz ovaj natječaj, osigurao bi vrhunske mentore i stručnjake koji bi educirali MSP-ove na temama koje smo odabrali nakon detaljne analize tržišta.

Na taj način pozitivno bi se utjecalo na poboljšanje poduzetničkih vještina koje su ključne za rast i razvoj poslovanja i stopa preživljavanja MSP-ova. Očekivanja od projekta su: održati 6 novih usluga, 2 postojeće usluge i 2 usluge informiranja; broj MSP-ova novih usluga 62, broj novoosnovanih MSP-ova koji će primiti usluge potpore 42, broj MSP-ova usluga informiranja 115. Broj održanih radionica 22, te dva ciklusa ZIP startup programa.