Image for SmartEaves – inovativne pametne nadstrešnice za punjenje električnih automobila
Naslovnica

SmartEaves – inovativne pametne nadstrešnice za punjenje električnih automobila

Prije odluke o kupnji električnog automobila, kupac razmišlja o tome gdje će i kako puniti svoj automobil. Trio iz tima Go2Green razvio je SmartEaves – pametne nadstrešnice za punjenje električnih automobila. Razgovarali smo s Markom Prkutom, Josipom Palinićem i Marinom Mrvošem i saznali po čemu su njihove pametne nadstrešnice posebne i bolje od postojećih rješenja. Go2Green tim podijelio je s nama i svoje iskustvo iz inkubatora Algebra LAB-a.

Marko, Josipe, Marine, predstavite nam se - čime se bavite u timu i izvan njega?

Go2Green tim čine dva studenta i jedan developer. Marko Prkut pohađa Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku, Josip Palinić student je Konstrukcijskog strojarstva na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu, a ja radim kao front-end developer – saznajemo od Marina, osnivača tima.

Cijeli je tim pohađao Tehničku školu za strojarstvo i mehatroniku u Splitu gdje smo se i upoznali. Odlično surađujemo pa smo se od početka razvoja naše ideje uspješno suočavali s brojnim izazovima. Svaki član tima ulaže maksimalan trud u područjima koja su mu najbliža i koja najbolje razumije, kaže Josip.

Vaš Go2Green tim razvio je rješenje za pametne nadstrešnice za punjenje električnih vozila - SmartEaves. Kako ste došli do ove ideje i koji problem rješavaju pametne nadstrešnice?

Tijekom srednjoškolskih dana nastale su brojne ideje, no odlučili smo realizirati ideju za pametne nadstrešnice jer SmartEaves rješava problem koji se povećava svakom kupnjom električnog automobila. Radi se o energetskoj opterećenosti mreže koja se sve više povećava i nužna su održiva i inovativna rješenja – ističe Marko.

Što pametne nadstrešnice SmartEaves omogućuju korisnicima, ali i društvu općenito?

Kupci električnih vozila ekološki su osviještene osobe i stalo im je do smanjenja zagađenja zraka i upotrebe fosilnih goriva. Pametne nadstrešnice upravo tome i doprinose. SmartEaves u potpunosti se napajaju solarnom energijom i ne koriste fosilna goriva. To ih čini jedinstvenim i energetski održivim rješenjem. Benefiti za društvo su višestruki – pametne nadstrešnice proširuju energetsku mrežu za punjenje električnih automobila i time pozitivno utječu na odluku kupaca na kupovinu električnog automobila. Samim time smanjuju se emisije stakleničkih plinova što je pozitivno za društvo i okoliš – zaključuje Marin.

Po čemu se pametne nadstrešnice SmartEaves razlikuju od proizvoda koji već postoje na tržištu?

SmartEaves se po mnogočemu razlikuju od ostalih proizvoda na tržištu. Pametne nadstrešnice koriste isključivo solarnu energiju i puno su više od proizvoda za punjenje električnih vozila. Punjač za električni automobil, koji se nalazi u nadstrešnici, povezan je s upravljačkim sustavom nadstrešnice. Na taj način aplikacija pruža korisniku informacije o trenutnoj napunjenosti vlastitog vozila, ali i raspoloživosti slobodnih parkirnih mjesta. Trenutno punjači električnih vozila zahtijevaju velika infrastrukturna ulaganja, nude malo raznolikih usluga, malobrojni su, a cijena im je relativno visoka. Naš je proizvod jeftiniji, ekološki je održiv i ne zahtijeva nikakvu infrastrukturu. Osim toga, SmartEaves ne stvaraju trošak električne energije, modularne su, vlasnicima automobila pružaju raznolike informacije i sigurnost vozila, a omogućuju i oglašavanje, saznajemo od Marina.

Koje biste koristi sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru izdvojili?

Najveća korist od sudjelovanja u Algebra LAB startup inkubatoru definitivno je povezivanje mladih poduzetnika, s iskusnim poduzetnicima i stručnjacima u različitim područjima. Također, imali smo priliku sudjelovati na brojnim predavanjima i radionicama. Puno smo naučili o financijskim i pravnim pitanjima, marketinškim strategijama i osnovama poduzetništva, kaže Josip.

Kako vam je sudjelovanje u Algebra LAB startup inkubatoru konkretno pomoglo za razvoj vašeg proizvoda?

Zanimljivo je istaknuti da smo mišljenja da SmartEaves ne bismo niti razvili da nismo bili uključeni u Algebra LAB startup inkubator. Smatrali smo da je ideja za razvoj takvog proizvoda dobra, no tek smo tijekom programa, uz savjetovanje mentora i istraživanje tržišta, zaključili da se isplati ulagati u sam razvoj proizvoda. Također, prilikom razvoja proizvoda, brojne izazove na koje smo nailazili puno smo lakše riješili uz podršku i savjete mentora, rekao nam je Marko.

Razvili ste prototip i započeli prodaju pametnih nadstrešnica. Koji su vam sljedeći poslovni potezi?

Usmjereni smo na ubrzanje prodaje pametnih nadstrešnica i širenje na tržištu. Naravno, posvećeni smo i tehnološkom i dizajnerskom usavršavanju proizvoda. Također, ne želimo stati samo na ovom proizvodu. Planiramo proširiti svoju ponudu i na punjače za ostala električna vozila. Već smo poduzeli prve korake i dizajnirali smo proizvod za električne motocikle, skutere i slična vozila, zaključuje Marin.

#Go2Green #SmartEaves #AlgebraLAB