Image for TechTransfer Summer School edukacija u sklopu KnowING IPR projekta
Naslovnica

TechTransfer Summer School edukacija u sklopu KnowING IPR projekta

Uvođenje inovacija u poslovanje izazov je s kojim se susreću kompanije kao i mali i srednji poduzetnici. S druge strane, strartup poduzetnici na inovacijama baziraju čitav svoj razvoj. Prilikom razvoja inovacija nameću se brojna pitanja vezana uz zaštitu intelektualnog vlasništva. Upravo je zbog toga za sve zainteresirane za ovu temu, u sklopu KnowING IPR projekta, organizirana online edukacija TechTransfer Summer School.

U organizaciji Visokog učilišta Algebra i Budapest Chamber of Commerce and Industry, 18. listopada 2021. održana je druga TechTransfer online Summer School edukacija. Edukaciju su pratili mnogi zainteresirani za teme vezane uz patentiranje, zaštitu intelektualnog vlasništva, te poticanje inovacija.

Edukacija se održala online, uz početno predstavljanje KnowING IPR projekta iz programa Interreg Danube Transnational. Cilj projekta je razvoj besplatnog alata za analizu prava intelektualnog vlasništva, te izrada smjernica za usklađivanje prava intelektualnog vlasništva u Podunavlju. Time projekt nastoji poboljšati uvjete za zaštitu inovacija diljem regije čime bi se i potaknulo intenzivnije generiranje inovacija.

Tri su predavača prenijela svoja znanja i iskustva polaznicima edukacije. Andras Jokuti, glavni savjetnik za intelektualno vlasništvo na Sveučilištu za tehnologiju i ekonomiju u Budimpešti, održao je predavanje na temu Technology Transfer in Practice ističući važnost komercijalizacije rezultata istraživanja. Marijana Šarolić Robić, odvjetnica i dugogodišnja mentorica startup poduzetnika, u svom je predavanju na temu Software Patenting in Practice s polaznicima podijelila praktična iskustva o zaštiti intelektualnog vlasništva prilikom patentiranja software rješenja. Osim toga, Hrvoje Hadžić, Innovation Manager, polaznicima edukacije je na primjeru tvrtke Ericsson Nikola Tesla pojasnio važnost konstantnog uvođenja inovacija u poslovanje.

Osim predavanja, KnowING IPR projektni partneri za polaznike edukacije pripremili su edukativne materijale. Nakon zanimljive rasprave o svakoj temi predavanja, polaznici edukacije upoznati su s pripremljenim materijalima na platformi Moodle.

S pitanjima u domeni intelektualnog vlasništva svakodnevno se susreću poduzetnici i velike korporacije, ali i brojni drugi inovatori. KnowING IPR projekt stoga je važna inicijativna za poboljšanje regulativa i okvira vezanih za intelektualno vlasništvo.

Detaljne informacije o projektu možete pronaći na http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/knowing-ipr

#Interreg #KnowING IPR