Image for Uspješno smo obilježili početak AI4VET4AI projekta!
Naslovnica

Uspješno smo obilježili početak AI4VET4AI projekta!

Centri izvrsnosti srednjoškolskog strukovnog i visokoškolskog stručnog obrazovanja (Centre for Vocational excellence ili kratko CoVE) formiraju se stvaranjem mreža partnera koji razvijaju lokalne "ekosustave vještina". Sve to kako bi pružili visokokvalitetne strukovne vještine svojim polaznicima, te doprinijeli regionalnom razvoju, razvoju inovacija, industrijskih klastera, strategija pametne specijalizacije i socijalne inkluzije. Okupljanjem različitih partnera, poput VET institucija (institucija za srednjoškolsko strukovno i visokoškolsko stručno obrazovanje te strukovno osposobljavanje), istraživačkih centara, tvrtki, sudionika iz poslovnog sektora, te razvojnih agencija i udruga, formiramo međunarodnu suradničku mrežu. Njen je cilj uspostaviti pristup izvrsnosti u obrazovanju koji uključuje širok spektar lokalnih sudionika, te omogućiti obrazovnim institucijama brzo prilagođavanje promjenama u gospodarstvu i promjenama potreba tržišta rada.

Visoko učilište Algebra ponosni je nositelj projekta pod nazivom AI-powered Next Generation of VET (AI4VET4AI). Znanost je jasna: umjetna inteligencija (artificial intelligence, AI) ključno će odrediti razvoj čovječanstva 21. stoljeća. Trenutno postoji čitav niz rješenja koja se temelje na umjetnoj inteligenciji, ali nedostaje prihvaćanje i implementacija tih rješenja u širokom spektru industrija. Razlog tome je dvojak, s jedne strane nedostaje stručnjaka koji razumiju vrijednosti i mogućnosti AI rješenja, a s druge strane prisutan je nedostatak povjerenja u AI rješenja. Projekt AI4VET4AI adresira potrebu Europe za radnom snagom koja ima znanja i vještine iz područja umjetne inteligencije i njene primjene, te potiče razvoj AI vještina kod  učitelja i učenika u srednjoškolskom strukovnom i visokoškolskom stručnom obrazovanju.

Glavni cilj projekta AI4VET4AI je doprinijeti digitalnoj transformaciji tržišta rada Europe uključivanjem novog inovativnog nastavnog sadržaja i metoda poučavanja u kurikulume srednjoškolskog strukovnog i visokoškolskog stručnog obrazovanja u 11 europskih zemalja i 18 EU NUTS2 regija. Projekt će se provoditi tijekom 4 godine (lipanj 2023. - lipanj 2027.) uz financijsku potporu EU u iznosu od 3.946.880,00 €.

Početak projekta uspješno je obilježen 28. lipnja 2023. s gotovo 50 online sudionika iz 26 organizacija koje u projektu sudjeluju kao projektni partneri:

Glavne aktivnosti partnerskih organizacija projekta bit će usmjerene na stvaranje i implementaciju inovativnog nastavnog sadržaja i metoda u srednjoškolsko strukovno i visokoškolsko stručno obrazovanje (VET). Bit će uspostavljeno 11 inovativnih VET AI kampusa i 7 inkubatora za AI inovacije, a brojne aktivnosti bit će usmjerene na podizanje svijesti o AI potencijalu u partnerskim regijama - kako među predstavnicima javnog i privatnog sektora, tako i u civilnom društvu.

Veselimo se uspostavi našeg Centra izvrsnosti, dijeljenju iskustava s projektnim partnerima i približavanju umjetne inteligencije budućoj radnoj snazi Europe! Zahvaljujemo Europskoj komisiji na prepoznavanju vrijednosti našeg projektnog prijedloga kao i European Education and Culture Executive Agency (EACEA) na podršci tijekom provedbe projekta.