Image for Ah, taj javni sektor!
Naslovnica

24.02.2021

Ah, taj javni sektor!

Ah, taj javni sektor!

Autor: Adisa Haverić, Head of Department of network and communications at FZ MIO/PIO, Sarajevo, BiH

Adisa Haverić je dipl.ing.el., PECB certified, vodi odjeljenje za komunikacione i mrežne servise u Sektoru za informacioni sistem u Federalnom Zavodu za mirovinsko/penzijsko i invalidsko osiguranje u Sarajevu. Studirala je i diplomirala na Univerzitetu u Sarajevu; Elektrotehnički fakultet, odsjek Računarstva i Informatike. U struci radi već 15 godina, od toga je 5 godina u privatnom (Telecom i Software integrator industrija), a zadnjih 10 godina u javnom sektoru i to na poslovima upravljanja informacionim sistemom Zavoda, te na planiranju i uvođenju novih informacijskih tehnologija u okviru Zavoda. Uza sve to, Adisa je polaznica našeg Mini MBA Digital programa!

Ah taj javni sektor....uvijek sam imala otpor raditi u firmama za koje kažu ”radio, ne radio, svira radio”. Želja za svakodnevnim učenjem i ličnim napredovanjem vodila me je tome da okolinu u kojoj radim napravim što boljom i naprednijom. Ujedno, to je bio i veliki izazov koji me oduvijek privlačio.

U godini covid ludila u kojoj smo prolazili implementaciju velikog projekta, ideja da slušam predavanja „tamo“ negdje u Zagrebu bila je i više nego primamljiva. Za Algebru sam čula i prije od prijateljice koja živi i radi u Zagrebu i znala sam da imaju super program koji pruža dosta praktičnog znanja. Sama tema digitalne transformacije me je privlačila, ali znajući da je nastava online, nisam baš imala prevelika očekivanja. Pročitavši agendu, plan i dinamiku programa, oduševila sam se jer je toliko tema stalo u tako „malo“ vremena. Meni, kao nekome tko radi u javnom sektoru i ima troje djece, to je zapravo i bio jedini izvodljivi način.

Prvo predavanje, ja brinem da li će sve biti preslužbeno i napeto, imam valjda traume od profesora i asistenata na faksu... Oduševljenje već nakon prvih par slajdova, toliko pozitivne energije koja izbija iz glasa predavača, toliko podrške, a toliko toga smo čuli samo taj dan u nekih 8 sati. Da sam samo to predavanje slušala i učestvovala u diskusiji kao što i jesam J ispunila bi mi se misija. Sam koncept zadatka koji smo dobili i zamisao kako da ga napravimo, opuštenost i nenametanje nekih rokova, dalo mi je podstrek da odradim posao kako valja.

Svako naredno predavanje davalo je novu dozu energije, novu dozu motiva za transformacijom. Išli smo od teme do teme, a svaka je na svoj način interesantna. Predavači pri tome nisu koristili marketinške slajdove koji „prodaju priču” nego iznosili svoja iskustva i rad u kojem se maksimalno zalažu i postižu uspjehe koristeći nove tehnologije. Bilo je veliko osvježenje čuti i vidjeti da u Hrvatskoj, koja nije daleko od BiH, postoje male kompanije sa tako velikim projektima i poslovi koji idu u korak sa 4. industrijskom revolucijom.

Svjesna sam da u javnom sektoru idemo manjim koracima do cilja, ali cilj je isti  - biti u korak s vremenom, biti dio transformacije, ne samo posmatrač ili možda čak i protivnik promjena. E to, nije moja „shauma” J. Algebra je stavila tačku na „i” u mojoj karijeri i dala mi vjetar u leđa i krila za dalje. Svima bih preporučila ovaj program, jer ne moraš biti IT stručnjak, manager, samo trebaš vjerovati da stvari možeš promjeniti.

Bravo i još jednom – bravo za koncept, program, predavače i teme! Nakon svakog modula sam napisala barem 3 stvari za koje vidim da se mogu napraviti u organizaciji u kojoj radim; možda ne u kratkom periodu, ali mogu se napraviti. Bitno je u svakodnevnom radu moći o nekim stvarima unaprijed razmišljati i onda to imati u pozadini kao cilj, bez da ti to netko nameće sa strane. Ja sam ovim programom dobila vjetar u leđa, probajte i vi!