Image for Mini MBA kao prilika za osobni razvoj
Naslovnica

15.07.2022

Mini MBA kao prilika za osobni razvoj

Jurana Bučević, voditeljica projekata, medijska platforma Poduzetnik

Odluku da upišem Mini MBA na Algebri donijela sam sasvim slučajno i spontano.  Kako nemam svo radno iskustvo potrebno za „pravi“ MBA, idealno je bilo to što je moja mama, najveći ambasador mog daljnjeg razvoja i obrazovanja, naletjela na link o Mini MBA Leadership programu na Algebri. Program mi se na prvu svidio i poklopio se s mojim poslovnim aktivnostima, tako da sam odmah pomislila: „Pa čini se super, zašto ne?“. I tako je započela moja tromjesečna obrazovna „avantura“ koja je poprilično promijenila način na koji razmišljam!

Kroz 10 različitih modula o vođenju, mentorstvu, komunikacijskim obrascima, dizajnerskom razmišljanju, neuroplastičnosti, umijeću promjene i agilnosti, stekla sam ili bolje rečeno osvijestila vještine i načine razmišljanja koji mi svakodnevno pomažu da budem bolja zaposlenica, kolegica, prijateljica i u konačnici dobra liderica, što i je bit ovog programa.  Smatram da te vještine već svi imamo u sebi, ali da ih je potrebno osvijestiti i naglasiti kako bi ih zaista razumjeli. Jer, iako se čini da tu možda govorimo o svima poznatim stvarima, na kraju svakog modula pomislila bih isto: „Ovo je zapravo sve zdravi razum i toliko jednostavno, a onda opet, kako to da do sada nisam tako razmišljala?“

Iako je svaki modul imao svoju temu, rekla bih da su se sadržajem nadograđivali i bili međusobno povezani. Svaka od tematskih cjelina koje smo prošli imala je svoju poantu, a točke i zaključci koji su me se najviše dojmili provlačili su se cijelim sadržajem programa. Kako je vrijeme prolazilo, a znanje se širilo, svaki idući modul sam shvatila kao nadogradnju prethodnog i svojevrsnu potvrdu naučenoga. Sve što sam naučila, osvijestila i stekla ovim Mini MBA programom može se sažeti u nekoliko točaka, koje sam u svojoj glavi nazvala 'vodičem za život' – privatnim i poslovnim, primjenjivim stalno i uvijek:

  • aktivno slušaj – naglasak na aktivno: probaj stvarno razumjeti i „čuti“ osobu preko puta sebe,
  • nemoj donositi pretpostavke i zaključivati stvari bez činjenica,
  • neuspjeh znači 'ne još',
  • uvijek počni od sebe,
  • kritika je prilika za razvoj i učenje,
  • inteligencija može rasti, a trud, učenje i upornost mogu nadmašiti talent,
  • sitne navike čine velike promjene,
  • budi 'mindful' – svjesno prihvati svijet oko sebe.

Neovisno čak o sadržaju, veliku ulogu u mom sveukupnom dojmu o Mini MBA Leadership 4.0 programu imaju predavači i ostali polaznici. Osobno nekako naginjem temama psihologije i ljudskih resursa pa me je nekoliko predavačica iz tih područja posebno oduševilo svojom stručnošću i karakterom. No, činjenica je da su svi predavači zapravo zaslužili dobar i pozitivan feedback. Osim lakoće prenošenja znanja i stvaranja dinamične atmosfere, jako mi se svidjelo što su nas pustili da kroz razne vježbe i zadatke sami dođemo do „definicije“ određenog koncepta, prije nego što bi nas sami uveli u teoriju iza toga. Upravo kroz takve vježbe, tijekom kojih smo morali surađivati jedni s drugima i dijeliti iskustva, mislim da smo simultano stvarali atmosferu zajedništva i dobrog timskog duha koji je bio prisutan tijekom cijelog programa.