Image for Put do Algebra MBA u 4 faze
Naslovnica

04.04.2022

Put do Algebra MBA u 4 faze

FAZA 1: Ideja o MBA

Već po samom završetku studija računarstva na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, počeo sam razmišljati o sljedećim akademskim izazovima. Tada još naravno nisam bio siguran što će to i kada biti, ali znao sam da će se nešto pojaviti i donijeti taj “to je to” osjećaj. Profesionalni put sam nastavio u skladu sa studijem, počeo raditi kao software inženjer, te se doatno educirao i istraživao, uglavnom o pitanjima tehničke prirode. No, sve su to bile manje stvari, još uvijek sam čekao taj “next big thing”. Kako sam krenuo u leadership vode i dobio ulogu voditelja tima, počeo sam s kolegama i poznanicima više pričati i o MBA studiju. Sama ideja takvog obrazovanja postajala mi je zanimljivijom, a odvraćala me je možda jedino predrasuda (nisam točno siguran odkud stvorena!) o tipičnom MBA polazniku kao o “old-school ego-trip manageru”.

FAZA 2: Građenje Algebra branda u podsvijesti

COVID nas je sve natjerao na intenzivnije promišljanje svoje situacije, a ja sam se krenuo više informirati o dostupnim MBA studijima. Iako ne konkretno o e-Leadership MBA programu, o Algebri kao visokom učilištu sam čuo dosta riječi hvale s raznih strana. No, najbolji dokaz kvalitete bila mi je činjenica da Algebrini studenti na internshipu kod nas u Rimcu posjeduju praktično znanje, brzo se uklope u team i što je najvažnije, vrlo su zadovoljni studijem.

FAZA 3: Stipendijski natječaj

Igrom slučaja, tijekom potpuno neobaveznog razgovora, kolegica mi je skrenula pozornost na Algebrin MBA stipendijski natječaj i poslala link. Nakon nekoliko dana, napokon sam ga kliknuo i onda shvatio da imam još svega sat i pol do isteka roka za prijavu! Taj sam tren krenuo do tipkovnice, uspio posložiti CV i motivacijsko pismo, te poslao prijavu u 23:57, dvije minute prije isteka roka. Nije baš za pohvalu, ali često mi se takva situacija događala i za vrijeme studija računarstva - čak sam, simbolično, i obranu diplomskog imao u 11:55, odnosno pet do dvanaest.

Prolaskom u idući krug, odnosno na stipendijsko natjecanje, još uvijek nisam točno znao što točno želim i očekujem. Ali, odlučio sam to svakako saznati tijekom natjecanja (kad već nisam krenuo u Rovinj na team building s kolegama! ) i maksimalno iskoristiti vrijeme.  S tom odlukom stigao sam i u Algebru i upoznao ostale kandidate. I tako je krenulo, objavljen je zadatak, formirani su teamovi i - natjecanje je započelo!

Atmosfera koju je svatko od nas tad osjetio, cijeli pristup i pozitivna energija ekipe s Algebre, ali i natjecatelja, bili su i više nego dovoljni da mi odagnaju sve sumnje. U tom trenutku shvatio sam da nije samo MBA kao takav nešto čemu težim, već mi je sljedeći konkretni cilj u obrazovanju - e-Leadership MBA na Algebri. Jedino preostalo pitanje je bilo “Kad?” - ove ili neke druge godine - ali to je ipak manje bitno sad kad sam znao odgovor na pitanje “Što?”. Opet, igrom slučaja, imao sam čast i priliku biti dio fenomenalnog teama. Stipendijskom natječaju smo uspjeli pristupiti kao da se već odavno poznajemo, a to nas je dovelo do prvog timskog mjesta i stipendijske nagrade. Još uvijek u nevjerici, s velikom plaketom za prvo mjesto (koju sam jedva ugurao u auto), sjedam za volan i pravac team building Rovinj. Uz vesele tonove Brucea Springsteena na radiju, odgovaram si i na pitanje “Kad?”.

FAZA 4: Školska klupa

I tako, nakon skoro 6 godina, podižem novu X-icu, sjedam u studentske klupe i veselim se svemu što ću naučiti iduće 2 godine i svemu što ću moći primijeniti u svom profesionalnom, ali i u privatnom životu. No ipak, najveća vrijednost ovog studija i ono što dodatno inspirira jest fenomenalna MBA6 ekipa. Njihova individualna posvećenost, ali i timska atmosfera, kolektivna ambicija i energija čine ovaj studij posebnim. I zabavnim!