Na obavijest Kriznog stožera civilne zaštite o zatvaranju škola i fakulteta, Algebra je promptno reagirala, zaustavila nastavne procese u fizičkim učionicama, na svim lokacijama u Hrvatskoj i već ovaj vikend pokrenula prve edukacije u virtualnim predavaonicama. Stručni timovi Algebre koji već godinama uspješno organiziraju izvedbu programa obrazovanja, specijalističkih edukacija, preddiplomskih i diplomskih studija u on-line formatu, u svega tjedan dana su povećali virtualne kapacitete na 160 učionica i 400 nastavnika.

Uz postojeće virtualne učionice i kabinete opremljene tele-konferencijskom opremom, u proteklih deset dana osposobljeni su dodatni kapaciteti, tako da će se do kraja nadolazećeg tjedna edukacije održavati u više od 160 virtualnih učionica. Većina edukacija nastavlja se održavati po postojećem rasporedu, a isto vrijedi i za novo najavljene početke programa obrazovanja odraslih, priprema za državnu maturu, projektnih radionica digitalne akademije i specijalističkih seminara. Prve edukacije su krenule u subotu u pulskoj poslovnici Algebre i riječ je o programima pripreme za maturu.

S obzirom da svako edukacijsko područje ima svojih specifičnosti u Algebri se koristi  nekoliko tehnoloških platformi u izvedbi, upravo s ciljem da se polaznicima i studentima osigura najbolje i prilagođeno iskustvo. Primjerice, programi obrazovanja te specijalističke IT i poslovne edukacije će se kao i do sada održavati na Adobe Connect platformi, osim Cisco programa za koji je odabran SkypePreddiplomski i diplomski studiji, kao i MBA, koji su ovaj semestar zbog stranih predavača i studenata u izolaciji krenuli s predavanjima i vježbama na Skype platformi, u sljedeća dva tjedna će biti premješteni na Adobe Connect. Školarci koji pohađaju program Digitalne akademije nastavljaju po redovnom rasporedu na Microsoft Teams platformi, a pripreme za državnu maturu krenule su na Skypeu.

U ovisnosti o platformi i potrebama specifičnog kolegija ili modula, polaznicima i studentima se prenose sadržaj prezentacije i digitalizirani zapis ploče, ali i video s predavačem. Interakcija sa studentima i polaznicima se može obavljati kao i u učionici kada je riječ o manjim grupama i to u trenucima kada predavač omogući glasovnu komunikaciju. Chat sustav je omogućen cijelo vrijeme i preko njega se postavljaju brza pitanja i traže odgovori na kvizove. Uz samog predavača/predavačicu, u nastavi uvijek sudjeluju i moderatori koji prate kvalitetu komunikacije i daju po potrebi podršku studentima/polaznicima.

Prve povratne informacije koje smo dobili od polaznika i nastavnika su iznimno pozitivne. Algebrini studenti su se očekivano brzo prilagodili i spremno ukazuju na moguća poboljšanja u digitalnom okruženju. S druge strane, gotovo nitko od pojedinaca u obrazovanju odraslih nije otkazao, kao niti maturanti koji se dodatno pripremaju za ispite državne mature. Pogotovo nas veseli i prihvaćanje on-line edukacije od strane firmi i organizacija kad smo ih obavijestili da prelazimo u virtualne učionice.“, rekao je Igor Kundić, član uprave Algebre.

Preddiplomski, diplomski i MBA studiji provode se isključivo iz zagrebačkih on-line kabineta i predavaonica, no zanimljivo je da će se programi obrazovanja odraslih, pripreme za maturu, specijalističke edukacije organizirati kao i do sada iz više centara: Pule, Osijeka, Splita i Zagreba.

Ispitni centar za polaganje međunarodnih certifikata funkcionira čak i na fizičkim lokacijama, s obzirom da je riječ o individualnim polaganjima koji se provode u prostorima koji imaju izolirana i kamerama nadzirana ispitna mjesta za kandidate, pojačano se čiste, opremljena su sredstvima za dezinfekciju i ne zahtijevaju bliski kontakt s ispitivačem.

Osim zahtjevnih tehnoloških promjena, možda najveći dio posla je obavljen u dodatnom osposobljavanju nastavnika. Uz postojećih 100 nastavnika, asistenata i predavača koji već provode edukacije u virtualnim učionicama, do kraja idućeg tjedna će još 300 nastavnika privesti kraju dodatne treninge za odgovarajuće on-line alate i metodologije izlaganja. U ovom trenutku se kroz preraspodjele internih ljudi i angažman novih specijalista osigurava i 20 dodatnih moderatora te stručnjaka za podršku polaznicima i nastavnicima u novootvorenim virtualnim učionicama.“, pojasnio je Tomislav Dominković, predsjednik uprave Algebre.

Po pitanju interne organizacije, svi odjeli u Algebri redovno funkcioniraju iako su određene mjere za zaposlenike roditelje s manjom djecom te zaposlenike s kroničnim bolestima, kojima su izdane smjernice za rad od kuće. Uz nastavne aktivnosti, projekti iz područja kao što su digitalno izdavaštvo, konzalting, e-learning i međunarodni projekti, provode se po inicijalnim planovima. Intenzivno se radi i na procjenama mogućih učinaka na sigurnost zaposlenika i poslovanje kako bi studiji i sva druga obrazovanja mogli funkcionirati na daljinu i uz eventualne dodatne mjere koje bi mogao proglasiti Krizni stožer civilne zaštite.

Share content

Zoran Djordjevic
Director of the Algebra MBA Business School
zoran.dordevic@algebra.hr

Arsen Solić
Head of the e-Leadership MBA study
098 9512 952
arsen.solic@algebra.hr

Ivan Bucić
Coordinator of the e-Leadership MBA business area
091 23 14 111
ivan.bucic@algebra.hr

Related news