Image for Sve je počelo odlukom – jednog dana upisati ću MBA! Ne NBA, već MBA :)
Naslovnica

20.12.2021

Sve je počelo odlukom – jednog dana upisati ću MBA! Ne NBA, već MBA :)

Sve je počelo odlukom – jednog dana upisati ću MBA! Ne NBA, već MBA :)

No, prije nego krenem pisati o tome kako je došlo do moje MBA odluke, vratiti ću se korak unatrag.

Fakultetsko obrazovanje krenulo je s odlukom o upisu stomatologije, ali umjesto stomatologije život me usmjerio ka poslovnoj ekonomiji na Ekonomskom fakultetu. Već na početku prve godine shvatila sam da je to moj svijet, svijet u koji sam se zaljubila i u kojem se želim razvijati. Cilj nakon završetka magisterija na smjeru menadžmenta bio je upisati MBA. U tom trenutku još nisam znala koji MBA, no bila sam sigurna da će mi MBA donijeti dodatnu vrijednost; što u poslovnom, što u privatnom životu.

Već tokom studija radila sam u korporaciji u kojoj sam se poslovno razvijala, prolazeći kroz različite odjele, radeći na malim i velikim, internacionalnim projektima. Sve mi je to uvelike pomoglo da shvatim kako jedan veliki sustav treba funkcionirati - od operative, pa sve do marketinga i vođenja projekata. Kroz korporativno iskustvo stekla sam puno prijatelja i poznanstva putem kojih sam saznala više i o e-Leadership MBA programu na Algebri. I tu počinje moje detaljno istraživanje i zanimanje za ovaj studij, jer za mene je to tada bila nova stepenica koju želim doseći. Gledajući unazad, jasno vidim kako se sve događa s razlogom.

Za Algebru sam naravno znala od ranije, no nisam bila upoznata sa detaljima e-Leadership MBA studija. Bacila sam se na istraživanje, prikupljala informacije preko weba, ali i pomoću iskustva prijašnjih generacija. Najviše me je zainteresiralo to što je cijeli program usklađen s trendovima na tržištu i zato pada odluka – želim biti dio e-Leadership MBA generacije na Algebri! Nije mi bilo važno imati MBA crticu u životopisu, važno mi je da stečeno znanje mogu primijeniti u kompanijama koje žive u digitalnom dobu.

Odluka je bila tu, program je odabran, a onda je uslijedio plan „napada“. Od prve odluke, pa do plana prošlo je 6 godina, a u tih 6 godina bilo je puno osobnih i poslovnih uspona i padova, promjena posla, udaja, selidba, korona, potres, pokušaja upisa na eMBA…

Došla je 2021., godina koja je definitivno bila godina izazova i izlaska iz moje zone komfora i odlučila sam se prijaviti na Algebrin stipendijski natječaj. Natječaj se provodio u nekoliko faza: prijava, MBA esej, slanje životopisa, intervju, te finale. Cijeli proces je trajao neka dva mjeseca, a kako sam prolazila iz faze u fazu, najteže je bilo dočekati mail o tome jesam li prošla u finale ili ne. Nakon što sam dobila potvrdu da sam ušla u finale jedva sam čekala da dođe ta subota i krene borba za stipendiju. Bez ikakvih očekivanja i s ogromnom pozitivnom tremom došlo je finalno natjecanje.

Sjedam u prvi red, štreberski, upoznajem se sa kolegicom do mene koja će mi, ne znajući to u tom trenutku, postati super prijateljica i kolegica na generaciji. Kreće predstavljanje zadatka i raspoređivanje u nasumično odabrane, tročlane timove. Sasvim slučajno nađem se u timu sa dvije kolegice koje danas definitivno mogu nazvati prijateljicama. Još i danas pamtim samo natjecanje, atmosferu i nas tri koje smo se super složile i radile timski. Mislim da se to odrazilo na našem radu i prezentaciji. Nas tri smo osvojile 3. timsko mjesto i tu je krenula euforija. Bile smo preplavljene osjećajem ponosa zbog toga kako smo timski riješile i prezentirale zadatak, a ujedno se i super zabavile.

Stipendijski natječaj mi je definitivno pomogao u odluci da upišem MBA i uslijedilo je naravno čekanje prvog dana – welcome MBA 6, back to school!

Emocije su prije tog prvog MBA vikenda išle iz ekstrema u ekstrem; od uzbuđenja pa sve do “što je meni ovo trebalo“ osjećaja. Prvi dan tremu smo riješili jednim malim višnjevcem s kolegicom sa finala stipendijskog natjecanja.  Sada, dok ovo pišem, sjećam se ulaska u predavaonicu, uzbuđenja koje se može rezati, kako smo svi bili oprezni, laganog chit-chata u grupicama...
Nakon predstavljanja sve je postalo lakše, pala je i koja šala i to je bilo to, grupa se počela povezivati. Uvodni vikend pokazao mi je da je generacija odlična, da su svi motivirani, složni, pozitivni, da već funkcioniramo kao tim.

Znam da me očekuje puno izazova i žongliranja sa vremenom. No, sigurna sam da će mi, uz to što ću obogatiti svoje iskustvo i znanje, MBA studij donijeti nove vrijednosti u životu. Kada bih mogla zaustaviti vrijeme, napisala bih na post-it: „Note to myself – sve se događa sa razlogom, budi strpljiva!“