Matična institucija:

DRAP

Područje stručnosti:

Research & Development, Innovative Business Models

O predavaču:

Davor Runje je iskusni softverski inženjer, računalni znanstvenik i serijski poduzetnik s bogatim iskustvom u pionirskim tehnološkim i poslovnim pothvatima. Njegovo najnovije ostvarenje uključuje suosnivanje AIRT-a, inovativnog startupa za umjetnu inteligenciju usmjerenog na primjenu njegovih istraživanja na probleme industrijskih razmjera. Prije toga, bio je ključan u osnivanju DRAP-a 2008. godine, pretvarajući ga u jednu od najslavnijih digitalnih agencija u Hrvatskoj do njezine akvizicije od strane Imago Ogilvyja 2018. godine. Još dalje u prošlosti, 1997. godine, Davor je igrao ključnu ulogu u osnivanju PlayMedia Systemsa, koji se pojavio kao globalni lider u tehnologiji reprodukcije AMP MP3. U ovoj ulozi, bio je instrumentalni u izmišljanju i vođenju razvoja raznih DRM-baziranih i DRM-slobodnih sustava za distribuciju digitalnog audija, služeći velikim klijentima kao što su AOL, STMicroelectronics i Napster.

Kao doktorski student pod vodstvom Yuri Gurevicha u Microsoft Researchu, Davor je značajno doprinio programiranju za višeprocesorske/višejezgrene sustave. Odigrao je ključnu ulogu u dizajniranju, implementaciji i prijenosu tehnologije u proizvodnu grupu sustava koji je omogućio izvršavanje programa sa strukturiranom konkurentnošću, koji će kasnije biti poznat kao Task Parallel Library u .NET okviru. Njegov inovativni rad prepoznat je od strane Microsoft Researcha nagradom SSCLI i Phoenix 2005 kao jedan od top 16 međunarodnih istraživačkih projekata.

Davor je također dao značajan doprinos akademiji, autor je 20 publikacija u područjima teorijske računalne znanosti i umjetne inteligencije, i dobio je dva američka patenta. Od 2020. do 2024. predsjedao je odborom Hrvatskih Nezavisnih Izvoznika Softvera, industrijskom grupom koja predstavlja otprilike trećinu hrvatskog IT sektora. U ovoj ulozi, aktivno je sudjelovao u raznim pravnim i poreznim reformskim inicijativama usmjerenim na povećanje konkurentnosti hrvatskog IT sektora na globalnim tržištima. Ova grupa, pod Davorovim vodstvom, sudjelovala je u brojnim naporima za poboljšanje međunarodnog položaja hrvatske IT industrije.

Dosadašnje iskustvo: