U sklopu Erasmus+ mobilnosti, proveli smo pet dana, od 11. do 15. ožujka 2024., na partnerskoj instituciji Faculty of Design, Technology and Communication – IADE na ICDC (International Creative Design Challenge) BIP natjecanju u Lisabonu, Portugal. Sudjelovali su studenti iz četiri različitih zemalja: Njemačke (HdM Stuttgart), Nizozemske (Hanze UAS), Hrvatske (Sveučilište Algebra) i Portugala (IADE). Algebru je predstavljalo dvoje profesora, Siniša Bogdanović i Mario Perić, te deset studenata s dizajna i 3D dizajna te smo bili podijeljeni u dva tima, a svaki je tim radio na zasebnoj izvedbi zadatka.

Cilj natjecanja bio je dizajnirati naslovnicu i dodatne sadržaje za svjetski poznatog klijenata: Vogue. Zadatak je bio pomoću naslovnice i sadržaja adresirati neki od društvenih problema zbog čega je svaki od osam timova imao drugačije i kreativne ideje.

Kako bismo se bolje upoznali s klijentom, posjetili smo ured Vogue časopisa i upoznali glavne urednike, kojima smo predstavili svoje ideje. Osim suradnje sa svjetski poznatim brendom, ovo natjecanje nam je svima donijelo iskustvo u odnosa s klijentima i kako primijeniti sve što smo do sada naučili.

Svako jutro bismo radili na ideji na IADE-u, a poslijepodne smo dalje razrađivali ideju i u slobodno vrijeme istraživali grad. Lisabon ima pregršt atrakcija, previše za proći u jednom tjednu. Ulice i zgrade su popločene šarenim pločicama, a cijeli grad je pun umjetničkih radova. Jako nam se svidjelo što pružaju toliko pažnje umjetnosti. Lisabon također nudi veliki izbor hrane i pića po razumnim cijenama, sve jedno bolje od drugoga.

Pri upoznavanju portugalske kulture primijetili smo čak podosta sličnosti s Hrvatskom. Stil života je ležeran, nema žurbe i u svakom trenutku se može uživati. Iako je u mobilnosti sudjelovalo više zemalja, najviše smo komunicirali sa studentima iz Portugala koji su bili prijateljski nastrojeni i sretni da nam mogu ispričati više o svojoj kulturi. Osim toga, svakom timu bio je dodijeljen i portugalski mentor, koji je bio spreman pomoći i poduprijeti nas.

Iako je natjecanje bilo izazovno, Lisabon će nam ostati u sjećanju kao nezaboravni, živahni grad s dragim ljudima, predivnom arhitekturom i ukusnom hranom.

Zahvalni sam što samo bili dio ICDC natjecanja i Erasmus+ mobilnosti, zbilja bi preporučili ovakav tip razmjene svakome tko je željan putovanja i iskustva.

Studenti stručnog prijediplomskog studija Oblikovanja tržišnih komunikacija – Dizajn i 3d Dizajn: Bezjak Fran, Buben Jan, Domić Luka, Hradec Ela, Novak Mia, Pešice Ema, Pisačić Lorena, Pischiutta Lucija, Prelac ljan i Vukušić Cvita Mia