U razdoblju od 6. do 10. svibnja u Rimu je održan terenski dio nastave Erasmus+ kombiniranog intenzivnog programa „Light and the City“ organiziranog od strane partnerskog visokog učilišta Design and Graphic Design Academy (AANT).

Osim studenata AANT-a i Sveučilišta Algebre, programu su prisustvovali i studenti sveučilišta Arteveldehogeschool (Ghent, Belgija), i Hochschule der Medien (Stuttgart, Njemačka).

Studenti našeg sveučilišta podijelili su iduće dojmove o svojem boravku u Rimu:

Naše je dugo putovanje do Rima bilo ispunjeno uzbuđenjem i umorom, ali ponajprije iščekivanjem nove avanture koje je kulminiralo veseljem pri konačnom dolasku u Vječni grad. Prvi susret s kaotičnim prometom i izazovima javnog prijevoza bio je samo uvod u tjedan pun istraživanja i novih iskustava.

Grad Rim dočekao nas je toplim vremenom i još toplijim ljudima, a njegove su ulice bile pune života i prožete šarenim trgovinama, tržnicama i znamenitostima. Uživali smo slušajući talijanski jezik i upijajući kulturu koja je odzvanjala iz svakog ugla u ovom nama novom okruženju. Od Foruma do Vatikana, svaki smo dan kročili granicom između povijesti i sadašnjosti, a primijetili smo i mnoge sličnosti između talijanske kulture i našeg dijela Mediterana, od kuhinje do vjerskih običaja.

Naš je boravak u Rimu bio obilježen proučavanjem načina na koje svjetlost vrši interakciju s različitim geometrijskim oblicima, tijelima, materijalima i teksturama. Tijekom AANT-ovog programa “Light and the City” svaki je student razvijao vlastiti portfolio, bilježivši u njemu svoja jedinstvena zapažanja rimske arhitekture korištenjem isključivo fotoaparata. Ovo je iskustvo osnažilo naše stručne kompetencije, izbrusilo postojeće vještine stečene na našem sveučilištu te učvrstilo naše povjerenje u vlastito stvaralaštvo.

U onim trenucima koje nismo proveli licem iza fotoaparata, imali smo priliku upijati znanje naših vodilja Claudije Primangeli te Alessandre Reggiani u područjima povijesti, arhitekture, fotografije i svjetlosnog dizajna.

Kroz zajednički rad i avanture, usavršili smo timske vještine, otkrili nove aspekte kreativnosti i produbili razumijevanje fotografije i svijeta oko nas. Naučili smo cijeniti različitosti u pristupima i rješavanjima zadataka te stekli nova prijateljstva, ali i ojačali ona koja smo već stekli tijekom jednog od prethodnih kombiniranih intenzivnih programa, kada su studenti AANT-a posjetili Algebru.

Unatoč prisustvovanju istim izlaganjima i obilasku istih znamenitosti, svaki je student uspio demonstrirati potpuno jedinstveni pogled na Rim prilikom predstavljanja svojeg individualnog portfolija. Ovo nas je putovanje motiviralo da nastavimo njegovati našu kreativnost tako što nam je pomoglo da shvatimo kako svatko od nas posjeduje potrebne vještine za uspjeh u području multimedije, a upravo taj poticaj čini ovakve programe ključnima za osobni i profesionalni razvoj.

Sve u svemu, rimska su kultura, povijest i cjelokupna energija ostavile dubok dojam na sve nas. Kući smo se vratili iscrpljeni, ali ispunjeni, te prepuni suvenira i raznih poslastica. Bili smo žalosni što je našoj nezaboravnoj avanturi došao kraj, ali ništa manje zahvalni na ovom predivnom iskustvu, čije će nam uspomene zauvijek ostati u srcu.

Na pitanje bi li ovaj Erasmus+ program preporučili svojim kolegama, naši su studenti imali iduće za reći:

Sudjelovanje u kombiniranim intenzivnim programima poput „Light and the City“ pruža studentima nezamjenjivo iskustvo koje obogaćuje naš akademski i životni put. Razmjena mišljenja i iskustava s vršnjacima iz različitih zemalja otvara nove perspektive i potiče razumijevanje i prihvaćanje međukulturnih raznolikosti. Razmišljanje izvan okvira, istraživanje izvan uobičajenih granica, i suočavanje s novim izazovima sve su karakteristike kombiniranih intenzivnih programa koje dozvoljavaju studentima da bolje upoznamo sebe i svijet oko nas.

Putovanja koja omogućuju ovi programi nude priliku za osobni rast, savladavanje novih vještina i formiranje međunarodnih prijateljstava. Mogućnost boravka u Vječnom gradu, posebice u suradnji s AANT-om, ističe se kao jedinstvena prilika za učenje i zabavu. Takva iskustva služe kao odskočna daska za buduće avanture, poput provođenja čitavog semestra ili akademske godine u inozemstvu, pa čak i preseljenja.

Erasmus+ kombinirani intenzivni program toplo preporučujemo svim avanturistima i znatiželjnim pojedincima koji teže stjecanju novih znanja, upoznavanju drugih kultura i stvaranju ugodnih uspomena. Ovakvo iskustvo ne obogaćuje samo životopis, već i sam život, ostavljajući trajan dojam na svakog sudionika, kao i žarku želju za pronalaskom novih, sličnih iskustava.

Studenti 2. godine stručnog prijediplomskog studija Multimedijskog računarstva Leon Budinski, Ivana Čonkaš, Elena Emert, Noel Seidel i Ema Žnidar, i profesor Predrag Šuka.