Sveučilište Algebra s ponosom je sudjelovalo kao partner na nedavno održanom WorldSkills Croatia 2024. natjecanju, najvećem strukovnom natjecanju u Hrvatskoj. Ovaj značajan događaj organiziran od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, okupio je više od 400 učenika iz preko 200 strukovnih škola koji su se natjecali u 46 različitih disciplina.

Na Zagrebačkom velesajmu, mladi stručnjaci pokazali su svoje vještine u raznim strukovnim područjima, od informatike i mehatronike do kuharstva i frizerstva. Sveučilište Algebra, kao dugogodišnji partner ovog natjecanja, i ove godine je osiguralo značajnu podršku ustupivši opremu za natjecanje u dvije discipline i pripremu nagrada za najbolje učenike, doprinoseći kvaliteti i uspjehu cijelog događanja.

Jedan od ključnih aspekata našeg sudjelovanja na WorldSkills Croatia 2024. natjecanju bilo je pružanje IT podrške. Naši vodeći stručnjaci, doc. dr. sc. Goran Đambić, Voditelj studija Programskog inženjerstva, i Silvio Papić, v. pred., Voditelj studija Sistemskog inženjerstva, sudjelovali su u stručnom povjerenstvu za discipline administracije IT sustava i izrade programskih rješenja.

Administracija IT sustava obuhvaća ključne usluge kao što su korisnička podrška, dizajn, rješavanje problema, te instalacija i konfiguracija operativnih sustava i mrežnih uređaja. U ovoj disciplini sudjelovalo je deset natjecatelja i četiri člana povjerenstva, a ovo su najbolje plasirani: Bruno Kostelac iz Elektrotehničke škole Zagreb sa zlatnom medaljom, Orsat Luko Horvat iz Tehničke škole Čakovec sa srebrenom medaljom i Mihael Grdenić iz Srednje škole Zlatar sa brončanom medaljom.

Izrada programskih rješenja pruža praktična znanja za stvaranje računalnih programa namijenjenih web i mobilnim platformama te održavanje računalnih sustava. U ovoj disciplini sudjelovalo je devet natjecatelja i četiri člana povjerenstva, a ovo su najbolje plasirani: Robert Kovač iz Elektrotehničke i prometne škole Osijek sa zlatnom medaljom, Vito List iz Tehničke škole Čakovec sa srebrenom medaljom i Borna Mišetić iz Tehničke škole Bjelovar sa brončanom medaljom.

Sudjelovanje naših stručnjaka u ovim disciplinama dodatno je naglasilo našu posvećenost kvaliteti obrazovanja i podršci mladim talentima.

Ponosni smo što smo dio zajednice koja radi na promociji izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja. Naša misija je osigurati kvalitetno obrazovanje i podršku za osobni i profesionalni razvoj ravnatelja, učitelja, nastavnika i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama. U sklopu događaja, Sveučilište Algebra je informiralo prisutne posjetitelje i sudionike natjecanja o mogućnostima daljnjeg obrazovanja i stjecanja kompetencija iz digitalnih zanimanja budućnosti. Aktivno sudjelovanje na natjecanjima poput WorldSkills Croatia doprinosi popularizaciji strukovnih vještina, razvoju obrazovnog sustava, gospodarstvu te kvaliteti života u Hrvatskoj.

Natjecanje je bilo izvanredna prilika za mlade talente da pokažu svoje vještine i znanje pred stručnim prosudbenim povjerenstvima, sastavljenim od vrhunskih profesionalaca iz obrazovanja i industrije. Također, bilo je prilika za posjetitelje, uključujući više od 5.000 učenika osnovnih škola iz cijele Hrvatske, da se upoznaju s mogućnostima koje pruža strukovno obrazovanje kroz interaktivne radionice, predavanja i demonstracije.

WorldSkills Croatia 2024. još je jednom potvrdio važnost strukovnog obrazovanja za razvoj gospodarstva i društva. Inspirirali smo mnoge mlade da razmisle o karijeri u strukovnim zanimanjima i pokazali da Hrvatska ima iznimno talentirane mlade stručnjake spremne za buduće izazove. Sveučilište Algebra ponosno stoji uz mlade talente, potičući njihov rast i uspjeh kroz kvalitetno obrazovanje i inovativne programe.