Matija Komorčec na našem Sveučilištu Algebra završio je studij multimedijskog računarstva. Danas radi u Njemačkoj, u tvrtki HCL Technologies, kao razvojni inženjer (developer) specijaliziran za JavaScript. Kako je došlo do odluke da se zaposli u Njemačkoj i koliko su relevantna znanja koja je stekao tijekom studija, neka su od pitanja koja su bila povod za naš razgovor.

Matija Komorčec: Osim tehnoloških, tijekom studija na Algebri stekao sam i brojna druga znanja koja su mi danas korisna.

Radiš kao JavaScript developer. Softverski inženjeri, programeri, developeri – kako god da ih nazivamo – danas su među najtraženijim profesionalcima u IT-u. Koliko su ti danas korisna znanja (ne isključivo samo ona tehnološka) koja si stekao tijekom studija na Sveučilištu Algebra?

Tehnološka znanja koja sam stekao tijekom studija su mi itekako i danas korisna, bez obzira na to što se tehnologija brzo mijenja i razvija, neke osnove programiranja i razmišljanja su iste, te prenosive između tehnologija i jezika. Tehnološka znanja koja sam stekao su mi pomogla u usmjeravanju na ono čime se sada bavim, a to je JavaScript. Osim tehnoloških, stekao sam i neka druga znanja koja su mi bila korisna u traženju posla, kao i u samom poslu, pritom mislim konkretno na “soft skills”, koje sam imao prilike naučiti na kolegiju profesora Nebojše Stanića.

Na kakvim projektima danas uglavnom radiš? Što najviše koristiš od tehnologija i programskih jezika?

Trenutno radim na jednom većem projektu za jednu od najvećih njemačkih banaka kao JavaScript developer. Kako sam JavaScript developer, na poslu koristim isključivo programski jezik JavaScript, koristeći trenutno najpopularniju JavaScript biblioteku React, te Redux za manipulaciju stanja aplikacije, uz ostale popratne tehnologije kao što su React-router, MaterialUI, Axios i druge. Na trenutačnoj poziciji imam tu slobodu da ne moram pisati CSS kod, pošto su uz nas JavaScript developer zaposleni i CSS developeri, ali volim tu i tamo pisati CSS, čisto iz gušta!

Posao developera, naravno, zahtijeva kontinuirana usavršavanja, tehnologija se brzo razvija, jednako kao i razvojni alati. Osim želje za stalnim učenjem i upoznavanjem s novim tehnologijama i trendovima, koje su, po tebi, odlike dobrog developeradevelopera koji je tražen na tržištu rada?

Vjerojatno najbolja odlika dobrog developera je konzistentnost, u smislu da kontinuirano i planski uči i radi na svojoj vještini programiranja. Programiranje nije lako, zato je potrebno biti ustrajan i ne odustati kad se neki programerski problemi čine nemoguće teški. Konzistentnost u kombinaciji s barem malom dozom strasti prema programiranju stvaraju developera traženog na tržištu rada.

Trenutačno radiš u Njemačkoj. Kako si se zaposlio u HCL Technologies i u kojem smjeru bi se, kao developer, volio dalje razvijati?

Kontaktirao me recruiting agent preko LinkedIna i pitao jesam li zainteresiran za poziciju JavaScript developera, te mi rekao sve detalje o poziciji i radnoj okolini, a nakon toga su se stvari odvile ekspresno. Prvi intervju s njihovim Software Architectom sam imao već 2 dana od prvog kontakta s agentom, nakon čega su uslijedili intervjui s njihovim developerima. Kao developer, volio bih i dalje nastaviti razvijati svoje JavaScript vještine, ali se također u budućnosti vidim i kao fullstack developer.

Što bi poručio mladima koji upravo ovih dana biraju svoj budući studij, samim time i karijeru, i koji razmišljaju o studijima računarstva?

Želite li odlaziti na posao s guštom, nekad ostati doma i raditi remote, imati priliku da vam netko plaća da učite o stvarima koje vas zanimaju i o kojima bi ionako učili u slobodno vrijeme? I uz sve to, biti traženi i imati širok izbor odabira radnog mjesta? Sjajno, u tom slučaju, odaberite granu računarstva koja vas najviše zanima, upišite prikladan studij, te uživajte u procesu!