Andrej Pavelić, Mario Filjak i Karlo Kožul naši su studenti 3. godine prijediplomskog studija primijenjenog računarstva, smjera programskog inženjerstva. Već tijekom studija pronašli su posao, zaposlivši se prvo putem student-servisa a potom i osiguravši stalno zaposlenje odmah po završetku studija, a tvrtka u kojoj danas rade je Ericsson Nikola Tesla. Kako su u ovome uspjeli i koliko im danas u svakodnevnom radu pomažu znanja o tehnologijama i tehnološkim konceptima stečenima na studiju?

Praksa, a često i zapošljavanje, već tijekom studija

“Na Algebri sam dobio veliko osnovno znanje s kojim sam se dalje mogao razvijati u smjeru koji je meni zanimljiv. Jednako tako, vrlo lako mogu nadograđivati svoje znanje u bilo kojem drugom području programskog inženjerstva zbog odlično stečenih osnovnih znanja”, kaže Andrej Pavelić, naš student koji se danas u Ericssonu Nikoli Tesli pretežito bavi web aplikacijama. “U svakom segmentu potrebno je znati primjenjivati i u potpunosti razumjeti koncepte objektno orijentiranog programiranja i baza podataka. Kada se taj ‘core’ znanja razumije, lakše je snalaženje u kodu kao i odrađivanje bilo kojih zadataka”, kaže Andrej.

Slična iskustva ima i Mario Filjak. “Projekti na kojima radim su upravo u tehnologijama koje su dio redovnog nastavnog plana na Algebri, pa stoga nisam morao gubiti vrijeme na učenje osnova već sam odmah mogao početi odrađivati zadatke na projektu”, kaže Mario.

“Međutim, htio bih istaknuti da pretjerano fokusiranje na određene tehnologije nije potrebno ni poželjno s obzirom na to da se tehnologije prebrzo mijenjaju. Treba biti prilagodljiv, razumjeti koncepte i filozofiju rada sustava. Radim većinom na web tehnologijama te nešto na desktop aplikacijama. Azure, Asp.Net, JavaScript, WPF i slične, ali nije isključeno da ću morati raditi na nekim drugim tehnologijama, što će uključivati, primjerice, aplikacije za mobitele, Raspberry Pi…”, naglašava Mario. Zadatak programera je, kaže, naučiti raditi u svim tehnologijama koje posao zahtjeva.

Karlo Kožul slaže se s Mariom da bi studenti nakon trećeg semestra trebali potražiti praksu u nekom od područja koje ih zanima i u kojem vide svoj daljnji profesionalni razvoj, a sve kako bi što prije počeli samostalno raditi. “Bavio sam se u tom trenutku, primjerice, razvojem video igara u Unityju . To mi je puno pomoglo u pronalasku prakse, te kasnije tijekom rada, a to je nešto što poslodavci cijene”, kaže Karlo koji danas upravo Unity koristi u razvoju aplikacija za HoloLens.

U toj situaciji i s tim postojećim znanjem Karlu nije bilo teško pronaći tvrtku kamo će otići na praksu. “Zaposlio sam se putem Job Faira, a odlučio sam se za Ericsson Nikolu Teslu jer na praksi radim s tehnologijama s kojima se samostalno bavim i dalje želim nastaviti svoj profesionalni razvoj. Ericsson je odlična prilika za učenje”, zaključuje.

Programeri, otvorite GitHub  accounte i krenite tipkati!

Rijetke tvrtke i dalje imaju sustavne programe studentske prakse ili prihvaćanja studenata na praktični rad u bilo kojem obliku (Ericsson Nikola Tesla, naravno, posve je suprotan, pozitivan primjer), iako je situacija u ICT sektoru i među tehnološkim tvrtkama ovdje znatno bolja od prosjeka i iskustava iz nekih drugih gospodarskih grana. Upitali smo stoga naše studente što mogu preporučiti svojim kolegama koji su u potrazi za praksom koja bi se lako mogla pretvoriti i u stalni posao.

“Primijetio sam da većina studenata na razgovorima za posao ili praksu priča o onome što znaju raditi, što su učili na faksu, što su proučavali, a rijetko tko pokaže konkretno što je radio i kroz projekt dokaže što zna i što je naučio. Poslodavcima često ništa ne znači ono što studenti napišu da znaju raditi u životopisima. Oni  traže ambicioznost i strast prema poslu, a to se može vidjeti kroz projekte koje studenti rade uz studij”, kaže Andrej Pavelić.

Andrejev savjet ukratko? “Otvorite GitHub accounte i krenite tipkati! To je neizbježno pitanje poslodavaca na svakom razgovoru za posao. Osim toga, krenite po događanjima vezanim uz struku, poput predavanja, konferencija i radionica – ondje se mogu ostvariti poznanstva i steći veliko znanje koje će vam kasnije koristiti”, savjetuje Andrej.

Naravno, Andrej nije jedini s tim savjetom – Mario Filjak također spominje GitHub kao mjesto na kojem biste trebali biti posebno aktivni prije nego što  se uopće prijavite za neko radno mjesto ili praksu. “Činjenica je da poslodavce više zanima vaš GitHub profil nego ono što učite na faksu – i to je tako. Stoga postanite što prije dio communitya te već tijekom studija radite vlastite projekte, sudjelujte na natjecanjima i tako postanite konkurent na tržištu radne snage”, naglašava.

“Profesori i asistenti na Algebri su jako susretljivi te stoga to iskoristite i tražite od njih da vas usmjeravaju na prave stvari kada budete radili projekte. Iskoristite studij maksimalno. I nemojte pričati o faksu na razgovoru za posao, to nikoga ne zanima, pričajte o projektima i o onome što samostalno proučavate”, rekao nam je Filjak.

Je li moguće raditi uz studij?

Iskustva naših studenata s radom u Ericssonu Nikoli Tesli tijekom studija odlična su – svi odreda kažu kako im je ova tvrtka bila velika podrška u završetku studija te kako nisu imali nikakvih organizacijskih poteškoća zbog usklađivanja posla i studija.

Andrej Pavelić rekao nam je kako Ericsson Nikola Tesla izlazi u susret svim studentima i radno vrijeme se prilagođava potrebama fakulteta. “To je primarni razlog zbog kojeg sam se odlučio za Ericsson Nikolu Teslu. Atmosfera je opuštena i zaposlenici su susretljivi i uvijek spremni pomoći”, riječi su kojima Andrej prenosi svoje dojmove.

Ne treba pritom, naravno, smetnuti s uma činjenicu niti da praksa, konkretno u Ericssonu Nikoli Tesli, često vodi i do stalnog zaposlenja, što je primijetio i Mario Filjak. “Radi se u opuštenoj radnoj okolini na zanimljivim projektima, a organizacija radnih zadataka prilagođava se obvezama na faksu. Nije tajna da većina studenata i ostane raditi u Ericssonu kada završi studij, tako da često čujemo pitanja o tome koliko nam je još ostalo do kraja studija”, kaže Mario.

U nastavku, pogledajte i naš razgovor s Darkom Huljenićem (Ericsson Nikola Tesla) s kojim smo razgovarali o iskustvima ove tvrtke prilikom zapošljavanja naših studenata ili omogućavanja studentske prakse.