Tomislav Lulić, IT stručnjak je s bogatim iskustvom i naš bivši student (završio je stručni prijediplomski studij sistemskog inženjerstva na Sveučilištu Algebra), a odnedavno se može pohvaliti titulom MVP – Most Valuable Professional za Office 365. Do MVP titula u Microsoftovom ekosustavu nije lako doći – traže se dokazano vrhunsko znanje, konkretni uspjesi u radu i kontinuirano učenje i usavršavanje ako pojedinac želi sačuvati ovaj prestižni status iz godine u godinu.

Tomislavu smo postavili nekoliko pitanja kako bismo saznali kako njegov posao i karijera izgledaju danas te koliko mu je u daljnjem usavršavanju pomogao studij na našem Sveučilištu.

Čestitamo vam na nedavno postignutom statusu MVP za Office 365! Koliko su ovakva priznanja, službeni certifikati i MVP statusi vrijedni u životu jednog IT profesionalca? Što biste preporučili drugima koji razmišljaju o certifikaciji i putu prema ovakvom statusu?

Hvala na čestitkama! MVP status je veliko priznanje od strane Microsofta koje se dodjeljuje za aktivnosti i ekspertize unatrag godinu dana na određenom području, konkretno u mom slučaju je to Office Servers and Services (Office 365). Vjerujem da je ovo jedno od najvažnijih priznanja koje IT stručnjak koji radi s Microsoft tehnologijama može dobiti. Ono se ne postiže lako, već s aktivnostima u Community zajednici, praksom na „terenu“, dijeljenjem znanja s kolegama, kao i konstantnom edukacijom. Upravo je tu i certifikacija kroz programe certifikacije u Microsoftu dobar smjer za uspjeh. Uz to, najvažniji je rad, rad, rad i učenje.

Završili ste studij Sistemskog inženjerstva na Sveučilištu Algebra. Budući da ste već radili kao IT stručnjak i prije nego što ste upisali studij, na koji vam je način ovaj studij pomogao da se dodatno usmjerite unutar IT-a i kako biste ocijenili kvalitetu i relevantnost znanja stečenog na Sveučilištu Algebra za ono što radite danas?

Zadovoljan korisnik je najbolja reklama za proizvod, tako i ja ne mogu sakriti svoje zadovoljstvo što sam bio student na Sveučilištu Algebra. Nesumnjivo, dobio sam ono što mi je nedostajalo kao nadogradnja. Svoja znanja i iskustvo sam „izbrusio“ na učilištu jer sam dobio neke korekcije u pristupu aktivnostima prilikom karijere. A još važnije bilo mi je okruženje mlađih kolega od kojih samo mogao naučiti drugačiji pristup gledano kroz njihove oči. Ta mi sinergija kvalitetnog akademskog pristupa i networkinga pomaže u radu kao i pristupu svakodnevnim zadacima i izazovima. A i kada trebam savjet, znam gdje se uvijek mogu obratiti – i jednoj i drugoj strani.

Kako vidite daljnji razvoj svoje karijere i o kojoj edukaciji unutar IT-a eventualno dalje razmišljate?

Edukacija mora biti stalni zadatak svakog čovjeka, što svi, koji rade u IT-u znaju oduvijek. Uz polaganje tehnoloških certifikata za nove proizvode koji se pojavljuju, zadržavanju statusa MVP-a i sljedećih godina, planiram se još više okrenuti poslovnom dijelu informatike, odnosno upravljanju resursima, planiranju i optimizaciji. MBA studij ili slična znanja bih uključio u svoje planove za sljedeće razdoblje, no to ovisi i o planovima u mojoj mnogobrojnoj porodici. Moram misliti na svoje klince i omogućiti im kvalitetno obrazovanje na područjima gdje su jaki i prepoznati, jer obrazovanje i vještine su ono što te čini konkurentnim.

Budući da imate veliko iskustvo u praksi u ovom sektoru u Hrvatskoj, koje ključne trendove primjećujete i u kojim područjima vam se čini da će hrvatskim tvrtkama, ali i općenito europskim tvrtkama, trebati najviše stručnjaka u narednim godinama, kada govorimo o IT-u?

U svakom slučaju to je napuštanje ili smanjenje nekih tradicionalnih aktivnosti u IT-u, kao prodaja i održavanje hardvera, „box-moving“ poslovi i srodne djelatnosti koje su prije desetak godina donosile dobre prihode. Te će se aktivnosti bitno smanjiti.

Novosti donosi promjena poslovanja prema oblaku (cloud), a time se i mijenja fokus i širina rada IT stručnjaka. Sada IT stručnjaci moraju biti i savjetnici, na raspolaganju su im tehnologije, znanja i rješenja koja su bila nedostupna manjim tvrtkama i tržištima. Reakcija tržišta i zahtjevi su puno brži, pa time moraju biti sposobni prepoznati potrebe i predlagati rješenja, što u prošlosti nije bio slučaj. Isto tako, mobilnost i pristup informacijama sa svih mjesta, zahtijeva kvalitetne aplikacije. A za dobre aplikacije potrebni su vrhunski programeri. Širina i dostupnost usluga traži i specijalizaciju za stručnjake za sigurnost i zaštitu podataka.

Sve je više proizvoda na tržištu, što pak zahtijeva kvalitetnu specijalizaciju i prepoznavanje kroz obrazovanje i certifikaciju. Usavršavanje vještina i znanja izuzetno je važno za današnje IT profesionalce!

Vjerujem da je ovo jedno od najvažnijih priznanja koje IT stručnjak koji radi s Microsoft tehnologijama može dobiti. Ono se ne postiže lako, već s aktivnostima u Community zajednici, praksom na „terenu“, dijeljenjem znanja s kolegama, kao i konstantnom edukacijom. Upravo je tu i certifikacija kroz programe certifikacije u Microsoftu dobar smjer za uspjeh. Uz to, najvažniji je rad, rad, rad i učenje.