Broj 1 sustav osiguranja kvalitete u Hrvatskoj

Kreiramo digitalnu budućnost u Hrvatskoj već 25 godina

Međunarodna razmjena s više od 100 institucija

96% Algebrinih studenata po završetku studija zaposli se unutar 3 mjeseca

Zašto baš ovaj studij?

Podatkovna znanost je disciplina koja zbog svog horizontalnih karakteristika (zadire i mijenja razne industrije) traži kontinuirane prilagodbe u pristupu podučavanju i primjeni pri čemu je potrebno kombinirati  različite aspekte poslovnog upravljanja, informacijske tehnologije i informatike. Budućnost je usmjerena na što veći stupanj integracije informacijski i podatkovnih sustava s jedne i poslovnih funkcija s druge strane.

Baš kao što inženjeri koriste građevinski materijal za stvaranje zgrada, mi koristimo umjetnu inteligenciju kao alat za oblikovanje digitalnog prostora. Umjetna inteligencija ne svodi se samo na računalne tehnologije, već na kreiranje korisničkih iskustava koja znatno poboljšavaju svakodnevni život.

Na ovom studiju naučit ćeš kako podaci postaju znanje, kako dizajnirati korisnička sučelja, rješavati stvarne svjetske probleme i komunicirati s tehnologijom na način koji je intuitivan i učinkovit.

Ovo je tvoja prilika za stvaranje inovacija i dublje razumijevanje načina na koji umjetna inteligencija oblikuje društvo.

Što ćeš naučiti na studiju Podatkovne znanosti i umjetne inteligencije?

Ovaj program spaja poslovanje, tehnologiju i iskustvo kako bi ti omogućio da se pridružiš sljedećoj generaciji računalnih profesionalaca. Kroz njega ćeš naučiti kreirati aplikacije i rješavati praktične probleme upravljanja podacima koristeći interdisciplinarne vještine u informacijskoj tehnologiji i podatkovnoj znanosti.

Na ovom ćeš studiju naučiti kako oblikovati budućnost koristeći tehnologiju kao svoj alat. Kao arhitekt digitalnih rješenja, steći ćeš vještine koje će ti omogućiti:

Naučit ćeš osnove umjetne inteligencije, strojnog učenja i dubokog učenja, što ti omogućuje razumijevanje kako računalni sustavi funkcioniraju.
Bit ćeš potaknut razmišljati kreativno i razvijati inovativna rješenja za složene probleme u stvarnom svijetu.
Naučit ćeš kako stvarati korisnička sučelja koja su intuitivna, funkcionalna i učinkovita, omogućavajući ljudima jednostavan pristup tehnologiji.
Tvoje vještine bit će usmjerene prema rješavanju stvarnih izazova u područjima kao što su zdravstvo, obrazovanje, sigurnost, i mnogi drugi.

Naučit ćeš kako komunicirati s tehnologijom na način koji je ljudima prirodan i ugodan.

Algebra, s eminentnim i iskusnim predavačima kao centrom primijenjene umjetne inteligencije, poziva te na istraživanje područja podatkovne znanosti i umjetne inteligencije. Proučavanje ovih disciplina nadahnut će te za izgradnjom inovativnih računalnih alata i aplikacija s cilj davanja mogućnosti društvu da intuitivno komuniciraju s tehnologijom. Ovo je tvoja prilika za stvaranje inovacija i dublje razumijevanje načina na koji umjetna inteligencija oblikuje društvo.

Neki od poslova za koje te pripremamo:

Proučavanje podatkovne znanosti i umjetne inteligencije nadahnut će te na izgradnju inovativnih računalnih alata i aplikacija u svrhu omogućavanja ljudima da intuitivno komuniciraju s tehnologijom. Pridruži nam se na ovom putovanju dok zajedno istražujemo način na koji tehnologija oblikuje naše odnose, naše organizacije i naš svijet.

Voditelj/ica digitalne transformacije

Ključna uloga u javnom sektoru, fokusirana na kreiranje, vođenje i implementaciju strategija digitalne transformacije radi poboljšanja operativne efikasnosti i poticanja inovacija.

Arhitekt/ica inteligentnih informacijskih sustava

Stručnjak/inja za dizajn i razvoj složenih informacijskih sistema s naprednim tehnologijama poput umjetne inteligencije i analize podataka radi implementacije pametnih funkcija.

Stručnjak/inja umjetne inteligencije i strojnog učenja

Specijalist/ica za razvoj, implementaciju i održavanje algoritama i modela baziranih na umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju za analizu i interpretaciju podataka.

Inženjer/ka inteligentnih podatkovnih sustava

Specijalist/ica za dizajn, razvoj i održavanje naprednih podatkovnih sustava koji koriste elemente umjetne inteligencije i strojnog učenja za automatizaciju procesa donošenja odluka i poboljšanje poslovne inteligencije.

Podatkovni inženjer/ka

Ključna uloga u obradi i organiziranju podataka za daljnju analizu, razvoj, konstrukciju, testiranje i održavanje kompletne arhitekture podataka.

Primjer kolegija

Kognitivno modeliranje i simulacije

U okviru ovog modula, studenti stječu znanja o temeljima kognitivnog modeliranja i simulacije u računalnim modelima. Cilj kolegija je istražiti temelje kognitivnog modeliranja i simulacije te opremiti studente vještinama za konstrukciju i evaluaciju računalnih modela koji simuliraju različite kognitivne procese. Ciljevi uključuju razumijevanje mehanizama obrade informacija u ljudskom mozgu, tumačenje bihevioralnih, neuropsiholoških i neuroznanstvenih podataka, razumijevanje tehnika za olakšavanje učenja u normalnoj kogniciji te izgradnju računalnih modela kognitivnih procesa.

Ukupan broj ECTS bodova

180

Akademski naziv

univ.bacc.inf.

Sveučilišni prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) podatkovne znanosti i umjetne inteligencije uz kraticu univ. bacc. inf.

Akademski naziv na engleskome jeziku

Bachelor Degree in Informatics

Certifikati koje možete položiti tijekom studija

ECDL Start
(4 ispita)

IT SMF
ITIL Foundation